Nagyinterjú a magyar vízilabda egyik legnagyobb tehetségével.

Az OSC sajtótájékoztatója után röviden már érintettük, hogy nem kell lezárnod abban az értelemben az uvse-s éveidet, hogy annak hatása, az emlékek örökre ott lesznek benned, és ez így van jól. De mit jelent neked pontosabban ez a klub?
A nyolcadik uvse-s ökörsütésem következik, az a klub hagyományos szezonzáró rendezvénye. Az első két évben a Kópéban vízilabdáztam, ott kezdtem. De ott nem szerettem még annyira meg a pólót, mert kevés volt a sikerélményem. Amikor átkerültem az UVSE-be, két hónapon belül teljesen megváltoztak a dolgok. Nagyon jól kezdett menni a játék, és végre korban hozzám közelebb lévő srácokkal voltam. Józsi bá' (Kis József – a szerk.) volt az edzőm, őt is nagyon szerettem, ahogy ő is engem. Ez a pozitív spirál azóta kitart gyakorlatilag.
Ott nőttem fel, de azt egy 12 éves gyerek még nem értékeli annyira, hogy a Margitszigeten edzhet minden nap. Abban az 50-esben, ami a vízilabdázás legfőbb helye világszinten. Érettebb fejjel belegondolni ebbe nagyon durva, mert az egész Margitsziget atmoszférája csodás. Az UVSE szinte összes edzőjével jó a kapcsolatom, azzal is, akivel soha nem dolgoztam. Az edzőtáboroknak is iszonyatosan jó volt a hangulata. Az is fontos, hogy milyen játékossá tettek engem, de bármennyire is furán hangzik, ez másodlagos. Náluk nőttem fel, az életemnek majdnem a felét az UVSE-nél töltöttem, és sokkal többet kaptam annál, mint hogy csak egy jó játékost csináltak belőlem.
Június 18-án lesz a Mesteretek, Benedek Tibor halálának egyéves évfordulója. Azon szerencsések közé tartozol, akik napi szinten dolgozhattak vele. Köztünk azóta is Tibor az egyik legfontosabb téma, és bizonyára így van ez a ti uszodai közegetekben is. Te hogy állsz az ő örökségével, veled van a hétköznapokban az a csomag, azok a mondatok, amiket tőle kaptál?
Majdnem egy éve minden nap velem van az emléke. Teljesen különböző szituációkban tud előjönni a fejemben. Van egy érdekes helyzet, amikor mindig eszembe jut. Tavaly június 25-től - akkor volt az első edzőtábori hetünk péntek reggeli edzése - rengetegszer leúsztuk ugyanazt a 12x200-at reggel 6-tól. Ezt az egész csapat felmérő jelleggel teljesíti. Mindenki tudta, hogy ez vár ránk a hétvégén, nagyon nem vártuk, és nem is szeretjük ezt az edzést. Az utolsó hat tiszta erőből van. Ahogy egyre fogy az erőm, ott minden egyes alkalommal eszembe jut a Mester, hatalmas löketet és energiát ad.
Ez egy nagyon konkrétan kiragadott példa, de a meccseken és edzéseken is akkor van szükségem a tőle kapottakra, amikor úgy érzem, hogy önerőből már nem tudnám megcsinálni, ami éppen jön. Komolyan mondom, hogy ez nagyon sokat számít. Amikor ő eszembe jut, az olyan, mintha végtelen erőt, vagy energiát kapnék.
Nagyon sokat beszélünk róla, felidézzük a szép emlékeket. Nagyon örültem, hogy láttam Epres Pannit az ifi nyolcas döntőn, jólesett. Sok szeretetet kapunk tőle, az egész család. Mi is nagyon szeretjük őket, Mórral is jó kapcsolatban vagyok. A Mester minden nap velem van, a mai napig nagyon sokat kapok tőle.
Vízilabda
Az OSC két új tehetsége meghatározó szerepre tör az újbudaiaknál
02/06/2021 06:40

Benedek Tibor és Vigvári Vince 2019 nyarán - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Körülbelül két éve lehetett hallani először azt az összehasonlítást, amely szerint Vendel és te lehettek az új Varga Dániel, Varga Dénes kettős. Arról már beszéltünk korábban, hogy mit jelentenek ők neked a játékos-pályafutásukat nézve. Az ő karrierjük sokáig párhuzamosan haladt, a Vasasban, a Rijekában, a Szolnokban, az FTC-ben és a válogatottban is hosszú éveket játszottak együtt. Vendel és a te utad viszont tavaly szétvált. Ezt hogyan éltétek meg?
Amikor kiderült, hogy ez fog történni, vártuk az ebből adódó új helyzeteket. Mind a ketten szeretjük az új szituációkat és impulzusokat. Őt érték a nagyobb változások. A szezon elején, tavaly nyáron már a Magyar Kupában is összetalálkoztunk, vicces volt. Lehetett tudni a két csapat közti különbségről, ezért nem volt olyan komoly a helyzet.
A Komjádi-kupa döntőjében változott meg bennem a dolog. Annak már nagy tétje volt, és akkor is egymás ellen játszottunk. A meccs előtt úgy voltam vele, hogy nem bírom ki, ha kikapunk. Alapból meg akartuk nyerni a finálét, az pedig, ha Vendellel szemben maradtam volna alul, extra kudarc lett volna. Arra is gondoltam, hogy ha viszont nyerünk, ráadásul Vendel ellen, akkor az meg extra örömet fog okozni.
Ahogy megnyertük a kupát, rögtön átértékelődött bennem ez a feltevés. Rájöttem, hogy sokkal jobban örültem volna, ha mind a ketten nyernénk. Azóta mind a kettőnkben megfogalmazódott, hogy újra szívesen játszanánk együtt. Lesz is rá lehetőségünk, először a junior válogatottban. Tényleg hamar szétváltak az útjaink, de biztos vagyok benne, hogy a jövőben sokat fogunk még együtt játszani.
Milyen volt ez a szezon Vendel és Konarik Ákos nélkül az UVSE-ben, akiknek a távozásával a legnagyobb felelősség rád hárult kapásoldalon, és a gólszerzés terén?
Kifejezetten vártam és jól is sikerült. Amikor lehetett tudni, hogy elmennek az UVSE-től, vártam az új helyzetet. Tudtam, hogy meghatározó szerep hárul majd rám, és ezeket a szituációkat mindig is nagyon szerettem. Kedvelem, ha vezéregyéniség tudok lenni. Mellettük is már fontos szerepem volt az OB I-ben, de azért teljesen máshogy alakult akkor, mert mégis csak ők szállították a gólokat, végigjátszották a meccseket. Azt éreztem, hogy mivel ők már nem játszottak velünk, és amíg velünk voltak, akkor ők ketten lőttek meccsenként hat gólt, addig idén ez kiesett, a csapattársaim meg elsősorban tőlem várták az eredményes játékot. De ez olyan érzés, ami serkentette a teljesítőképességemet. Szeretem ezt a nyomást, pozitív hatása van rám.
https://i.eurosport.com/2021/06/08/3149079.jpg
Vincze Balázzsal is nagyon eredményesen dolgoztatok együtt. Milyen volt vele a közös munka?
Kíváncsi voltam rá, hogy milyen lesz Balázs bá’-val a munka, ők édesapával még együtt játszottak az Újpestben, sok történetet hallottam erről. Tavaly nyáron egyből szoros érzelmi kapcsolat alakult ki közte és a csapat között. Ez nagyban annak is köszönhető, hogy Balázs bá’ is nagyon közel állt a Mesterhez, és mi is. Ez a kapocs gyorsan összehozott minket.
A balatoni edzőtáborban, a felkészülés alatt mindenkivel elbeszélgetett külön. Már ott kinyilvánította, hogy tisztában van azzal, hogy más játékos vagyok. Elmondta, hogy szükség lesz a kreativitásomra, amit ő nagyon szeret, és ebben abszolút partner, megkapom ehhez a szükséges bizalmat. Nyilván mindezt olyan keretek között, hogy megfelelően szolgálja a csapat érdekét. Ezt a belőle áradó bizalmat éreztem egész évben. Nem csak a vízben, hanem a parton is.
Rengeteget beszélgettünk, üzengettünk egymásnak edzések, meccsek után, megosztottuk egymással a véleményünket az aktuális mérkőzésünkről, a saját teljesítményemről, vagy egy tévében látott másik találkozóról. Minden szinten megkaptam tőle a lehető legtöbb támogatást. Nagyon hálás vagyok neki, mert ő volt az első számú külső tényező abban, hogy ennyire jól sikerült az évem.
A Komjádi-kupa-győzelmeteket követő hétvégén Vincze Balázs így fogalmazott az Eurosportnak adott interjújában rólad: "Nyilván vannak kulcsjátékosaink. Vigvári Vince ilyen. Nem nagyon tudok szavakat találni a játékára, komolyan mondom." Neked is gyakran mondott ilyen dicséreteket?
Úgy érzem, hogy olyan vízilabdázó vagyok, aki a medencén kívül is rendelkezik olyan intelligenciával és érettséggel, hogy ezeket a dicséreteket a helyén tudjam kezelni. Sok ehhez hasonló mondatot kaptam Balázs bá’-tól, nagyon jólestek tőle. Gyorsan kiderült, hogy hasonlóan gondolkozunk a vízilabdáról, és ahogy a róla látott felvételekből kiderült, játékosként ugyanaz a kreativitás, ravaszság, pimaszság jellemezte, mint engem. Azért is estek olyan jól a dicséretei, mert nagyon adok a szavára. Miután kiderült, hogy biztosan távozom a nyáron az UVSE-től, még jobban próbáltam élvezni a vízilabdát, mert ez szerintem elsősorban egy játék. Szerettem volna az összes meccset végigjátszani, és ebben Balázs bá’ partner volt.
https://i.eurosport.com/2021/06/08/3149083.jpg
Az idei U20-as világbajnokságon több korábbi csapattársaddal együtt - Vendellel is - szerepet kaphattok. Sűrű volt a szezon mindannyiótoknak, de a kerethirdetés óta téma volt már köztetek, hogy újra egymás oldalán játszhattok a bátyáddal?
Eddig nagyon keveset tudtunk vele foglalkozni, de már elkezdte mozgatni a fantáziámat. Hétfőn elrajtolt a felkészülés, már el kellett kezdeni gondolni rá, de ez egy természetes folyamat. Nagyon várom már. Elég sokszínű társaság alkotja a keretet, amely sok erős egyéniséggel van tarkítva. Kíváncsi vagyok, hogyan fog ez működni, mert ahhoz, hogy eredményesek legyünk, jól kell működnie. Elég sok csapatból lettünk meghívva, ahhoz, hogy meglegyen az a kohéziós erő, amely összetart páros játékkapcsolatokat és a csapatot is, szükséges az a 10 hetes felkészülés, amely előttünk áll.
Emiatt a világversenyre való felkészülés miatt nem tudsz nyáron együtt készülni új csapatoddal, az OSC-vel. Miközben egy nagyon komoly, 10 hetes edzésprogramot fogtok éppen annak a Cseh Sándornak az irányításával elvégezni, aki az újbudaiak szakmai tanácsadója. Van esetleg benned némi félsz az esetleges lemaradás miatt, vagy szerinted gyorsan tudsz majd adaptálódni az új közegbe, gárdába, játékba?
Tényként kezelem, hogy biztosan sokkal nehezebb lesz, mint tavaly nyáron. Valószínűleg néhány napom lesz csak az első OB I-es meccsem előtt velük. De ennek ellenére nem tartok ettől a szituációtól. Bízom benne, hogy gyorsan fogok tudni alkalmazkodni, de én csak ennek a történetnek az egyik fele vagyok, a másikat az edző és a csapattársak alkotják. A leendő új csapatom kiválasztását illetően azt is mérlegeltem, hogy milyen játékosokkal fogok együtt játszani, miket tudok róluk. Az előzetes tudásom alapján ők is partnerek lesznek ebben, már többen meg is nyilvánultak felém, miszerint várják, hogy ott legyek, és együtt dolgozhassunk.

Vince itt már az OSC új igazolásaként nyilatkozott - Fotó: Varga Jennifer

Fotó: facebook

Az OSC-nél Varga Dániellel fogsz együtt dolgozni. Milyen érzések, előjelek vannak benned a vele való együttműködés miatt?
Volt szerencsém Dani bá’-val sokat beszélgetni, igénylem ezt úgy is, hogy még nem voltam a játékosa. Kíváncsi voltam a jövőbeli edzőm engem érintő meglátásaira. Nagyon örültem annak, hogy olyan felfogást láttam tőle a vízilabdával kapcsolatban, amit Magyarországon még nem nagyon. Végtelenül profi és tudatos, de ebbe azért nem mennék bele, mert mindenki erről beszélt a szezonban.
Ha csak a tévében nézte az ember egy OSC-meccs közben őt, még csak meg se kellett hallgatni az időkérését, ahogy a parton állt, már az azt sugallta, hogy ő mennyire egy kifinomult, szofisztikált egyéniség, aki folyamatosan gondolkozik. Nagyon tetszett ez a megközelítés. Várom a közös munkát, úgy érzem, meg fogom kapni a bizalmat, ami nagyon fontos.
Ő hasonló szituációban lehetett a 2000-es évek elején, mint én most. 17 évesen hasonló tehetségnek gondolták, utánpótlás válogatott volt, már a felnőttben játszott. Pontosan tudja, hogy min megy keresztül egy játékos ilyenkor, mint én most. Egyénileg sokat fog tudni nekem segíteni a felnőtt játékossá való érésben. Oké, hogy jól teljesítettem idén az OB I-ben, de van még pár lépcsőfok addig, hogy azt mondhassam, beértem mint felnőtt játékos. Ezt 100%-osan fogja elősegíteni Dani bá’ és az OSC csapata.
Varga Dani többek között ezt nyilatkozta rólad a sajtótájékoztató után az Eurosportnak: "Az egyéni karrierjében a határ a csillagos ég, de a nagy elvárások mellett mindenki részéről türelemre van szükség vele kapcsolatban. Az OSC-ben sokszor ki kell majd jönnie a saját komfortzónájából és ahogy arra reagál majd, döntő lesz a fejlődése tekintetében. Szerintem a legjobb helyre került. Részéről a legjobb választás volt az OSC, részünkről pedig a legjobb választás lett ő."
Mit szólsz az értékeléséhez?
Ebből a legnagyobb dicséret az, hogy én voltam a legjobb választás. Annak is örülök, hogy azt mondja, hogy a legjobb helyre kerültem, mert én is így gondolom. Miatta és az OSC játékoskerete miatt is a legjobb helynek tűntek az újbudaiak, ahová az UVSE-ből távozhattam. Úgy gondolom, hogy ez egy szép történetté alakulhat, de majd az idő eldönti.

A nyugalom szobra, Varga Dániel - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Milyen szempontok alapján mérlegelted az új klubod kiválasztását, volt pró-kontra listád?
A sajtótájékoztató után mondtam már neked egy fontos indokot, a pulcsit. (nevet – a szerk.) Jó érzés volt, hogy sokan érdeklődtek. Megtapasztalhattam a tárgyalási folyamatokat, megismerhettem több csapat edzőjét, és az ő elképzeléseiket. Jó tanácsokat is kaptam, amiket már egyből magamba is tudtam szívni egy órás beszélgetés után. Három pillére volt a döntésemnek: edző, csapat, és hogy ebbe az egészbe Vigvári Vince hogyan illeszkedik.
Az edzőről már beszéltem, csupa jót hallottam róla, az eredményessége is alátámasztja a beérkező véleményeket. Az alapján, amit Dani bá’ felvázolt nekem, nagyon komolyan számol velem. Ez egy dolog, mert nekem kell teljesítenem és meghálálnom az ő bizalmát és kivívni a csapattársak bizalmát is. Azon leszek, hogy a teljesítményemmel az OSC meghatározó tagja legyek, bízom benne, hogy sikerülni is fog. Bízom magamban, bár nagy feladat lesz, de meg fogok küzdeni vele.
Gyakorlatilag minden stimmelt. A csapat jó játékosokból áll, de inkább fiatalokból, akik mellett persze vannak idősebbek is. Decemberben a juniorokkal kétkapuztunk a felnőtt válogatottal, Manó (Manhercz Krisztián - a szerk.) már ott beszélt velem, ami nagyon jólesett. Őszintén elmondta, hogy szeretné, ha az OSC-hez mennék. Egy 17 éves játékosnak alapból jólesik egy válogatott játékos ehhez hasonló megnyilvánulása. Ez megerősített abban, amit gondoltam.
Plusz akkor már ott volt Döme (Dala Döme – a szerk.) és Kiki (Sziládi Kristóf – a szerk.) is, volt uvse-s játékosok. Amellett, hogy fejlődni szeretnék vízilabdásként, az is fontos, hogy jól szeretném érezni magam. Úgy gondolom, hogy ebből a szempontból is jó lesz a következő szezon.

"This is the beginning of a beautiful friendship" - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Elég sokat beszélgetünk az uszodán kívül is. Feltűnő, hogy a szókészleted, a nyilatkozataid stílusa Vendeléhez hasonlóan milyen kifinomult. Az OSC-vel kapcsolatban a csapatba való integrálódásodról beszélsz, a legtöbb megszólalásod szinte nyomdakész. Ez 17 évesen nem szokványos, és ez is emlékeztet Varga Danira. Véletlen? Aligha.
Ehhez talán már nincs köze Dani bá’-nak. Fordított kapcsolat van a két dolog között. Mivel észrevettem benne játékosként is olyan jegyeket, amelyekkel tudtam azonosulni, ezért kezdtem el kedvelni a játékát. Így passzol a kettő egymáshoz. Ezt nyilván otthonról is hozom, és mivel Vendelt is ilyennek gondolod, akkor valószínűleg nem véletlen. Nagyon tág az érdeklődési köröm, az iskolára is odafigyelek, komolyan veszem a tanulást. Mindennek érdekel az intellektuális része is. Olyan játékosnak gondolom magam a vízben és azon kívül is, aki gondolkodik, szereti átlátni és megérteni a dolgokat. A vízilabda kiváló színtere annak, hogy ezt a felfogást ki tudjam bontakoztatni.
"Úgy gondolom, hogy ez a korosztály bombaerős, közülük most ugye, csak Konarik Ákos van a felnőtt válogatott keretében, de szerintem többen ’felnőttválogatott-közeliek’." mondtad a VLV-nek az U20-as vb kapcsán. Ez a keret tényleg nagyon ígéretes, tele uvse-s, bvsc-s, ksi-is, ferencvárosi nagy tehetségekkel. Józan számítások szerint jövő ilyenkorra akár már többen is bemutatkozhattok a nemzeti csapatban. Mennyire gondolkodsz előre, a te agytekervényeidben már ott motoszkál a felnőtt válogatottság gondolata?
Gondolok rá. Itt van előttem két tökéletes példa, Vendelé és Ákosé. Ők egy évvel ezelőtt voltak az én helyzetemben, és hasonló döntést hoztak, topcsapatba igazoltak. Mind a ketten nagyon jól teljesítettek idén, mind a ketten felnőtt válogatott kerettagok lettek ebben az évben. Én is ezt az utat szeretném követni.
Az még nem foglalkoztat annyira, hogy ez mikor fog megtörténni. Azon leszek, hogy mivel egy topcsapatban fogok játszani, amelyik nyilván ott lesz az élmezőnyben, és ha jó teljesítményt fogok nyújtani, az hozhatja magával a válogatottság esélyét. Ákos pont neked nyilatkozott erről hasonlót.
Vendelnél is hasonló a helyzet. Az, hogy a Fradinak volt az egyik leggólerősebb játékosa, azt eredményezte, hogy felnőtt válogatott lett. Ákos a Szolnokból tudott kitűnni a játékával, olimpiai kerettag lett.
Ami engem illett, nem fogalmaztam meg magamban, hogy mondjuk jövő májusban már válogatott szeretnék lenni, mert egyelőre arra koncentrálok, hogy a junior vb után az OSC-ben jól sikerüljön a nagy váltás. Mindent meg fogok tenni, hogy minden szempontból minél gyorsabban beilleszkedjem az új csapatomba, hogy jól teljesítsek, és hogy fejlődjek.
Ha ezeket megteszem, akkor már nem kell azzal foglalkoznom, hogy mikor hívnak be a felnőtt válogatottba, hanem már csak bizakodhatom benne azok után, hogy mindent megtettem. Ha megérdemlem, egyszer valamikor bent leszek a keretben én is.

Vigvári Vince elbúcsúzott a sárga sapkától - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
A vízilabda Luka Dončića lehet az UVSE 17 éves üstököséből
03/05/2021 08:15
Vízilabda
Benedek Tibort és egy korszak végét siratták az UVSE-nél
01/05/2021 15:00