Rövidebb szezonértékelést és jellemzést is adott a két új igazolásról.

Tavaly nyár óta hangsúlyozod, és év közben egy-egy kimagaslóan jó vagy éppen balul sikerült meccs után is többször elmondtad, hogy az OSC-ben jelenleg is folyó szakmai munka egy hosszú távú folyamat. Ennek egy állomásához érkeztetek most a szezon végén. Le tudod-e egyáltalán zárni ezt az évadot, és jöhet egy új fejezet a könyvben, ahogy Varga Zsolt szokta mondani? A ti sztoritok úgy lett bestseller, hogy közben magas irodalom is.
Persze, ez az összegzés időszaka, de én szezon közben is gyakran alkalmaztam ezt a fajta retrospektív elemzést. Nem lehet mindig csak előre nézni, mert akkor nem látjuk, hogy mit csináltunk. Egyszerre kell lenni az itt és mostban, tervezni a jövőt, illetve értékelni a múltat. Idény közben is azért volt sokszor markáns véleményem dolgokról, mert meg kellett állni egy pillanatra, és azt mondani, hogy ’jó, de ez most mi volt, és merre menjünk tovább, jobbra vagy balra?’. Ezek a napok az összegzéssel telnek, de nincs semmi meglepetés.
A tavaly elkezdett új koncepció folytatásaként ismét nagyon tehetséges magyar fiatalokat igazoltatok. Miért pont Aranyi Mátéra és Vigvári Vincére esett a választásotok?
Kezdem Mátéval, mert a korábban már megénekelt 70 éves centerpárosomhoz kapcsolódik. Tényleg le a kalappal előttük, mert a posztjukon a bajnokságban a legkomolyabb teljesítményt nyújtották az összes csapat közül. Viszont jövőre 72 évesek lesznek együtt. És mindenképpen gondoskodnunk kell az utánpótlásról, erre pedig egyértelműen Aranyi Máté lehet a legalkalmasabb. Nagyon sokat fog tanulni Hárai Pufitól és Tóth Marcitól is, de ugyanilyen fontos, hogy egy olyan környezetbe kerül, ahol mind a csapatdinamika, mind a szakmai lehetőségek adottak lesznek számára, hogy kinője magát.
Tokyo 2020
Märcz Tamás szerint tövig kell nyomni a gázpedált Tokió miatt
10/06/2021 07:14
Vigvári Vince nyilván a legtöbb topklub kívánságlistáján az élen szerepelt, 17 évesen vezére volt az UVSE-nek, épp hogy csak lemaradt az OB I gólkirályi címéről. Róla mi a véleményed?
Vincét először 13 hónappal ezelőtt hívtam föl azzal, hogy el tudnám képzelni itt, az OSC-ben a helyét. Az akkor nem jött össze, de nem okozott problémát, jó helyen maradt, az UVSE-ben megélte azt, amit megélt. De most már eljött az ideje annak, hogy egy topcsapatban kezdje el a felnőtté válást. Nagyon sok mindent gondolok Vincéről, több olyat is, amit nem biztos, hogy mások megfogalmaznak.
Egyrészt nem véletlenül ragaszkodtam hozzá, másrészt azzal is fogok foglalkozni, hogy buktatói is vannak egy olyan helyzetnek, amiben ő van, és ő lesz. Az egyéni karrierjében a határ a csillagos ég, de a nagy elvárások mellett mindenki részéről türelemre van szükség vele kapcsolatban. Az OSC-ben sokszor ki kell majd jönnie a saját komfortzónájából, és ahogy arra reagál majd, döntő lesz a fejlődése tekintetében.
Itt viszont kitennék három pontot, mert tényleg elég sok olyan dolog van, ami elsősorban rám és rá tartozik. Szerintem a legjobb helyre került. Részéről a legjobb választás volt az OSC, részünkről pedig a legjobb választás lett ő.
Magasra tettétek a lécet az OSC-nél a saját, bravúros szereplésetekkel, de még az eredményes játékotoknál is fontosabb talán az az út, amit bejártatok, és az, ahogy megtettétek azt az utat, amely a bajnoki és az Eurokupa-ezüstéremhez vezetett. Milyen elképzelésekkel vágtok neki a következő évadnak? Egyenes folytatása várható az eddigieknek, vagy elölről kell kezdeni mindent?
Semelyik. Viszont jó, hogy így mondod, hogy ’amit’ és ’ahogy’, mert itt két dolog van a jövőre vonatkozóan. Ahogy az idei évet is két perspektívából értékelem. Az egyik a konkrét eredmény, ami két nyert ezüstérem, és a Magyar Kupa négyes döntőjében meg sem tudtuk mutatni magunkat, pedig ott lehettünk volna. Ez egy eredményes szezon volt. De amiért igazán jó volt ez az idény számomra, hogy OSC, és OSC-snek lenni, jelent valamit. Ennek a csapatnak lett karaktere, ennek a csapatnak van saját kultúrája, amit a játékosok és a stáb együtt építünk. Mindenki ráérzett, hogy azt vesszük ki, amit beleteszünk egész évben. Az edzéseken és azokon kívül is. És ez mindenki számára kedves, mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy 12 játékos maradt ebben a csapatban.
Örülök, hogy ezt mondod, mert korábbi, rólatok szóló cikkeimben én is ezt állítottam, a fentieken kívül a jövőkép, a tudatos tervezés és az identitás szavakat is használva a jellemzésetekre, amelyeket elsősorban te, ti hoztatok ehhez a klubhoz Cseh Sándorral.
Úgy gondolom, hogy jó OSC-snek lenni. Azt nem szabad elfelejteni, hogy mennyi minden van e mögött. Munka, és nem csak a nyári alapozás, az erős úszás, vagy a konditermi súlyzózás. Legalább ennyit dolgoztunk önmagunkon is, az emberi tényezőkön, a bajtársiasságon, a csapatszellemen. Tudatosan kerestem a játékosok esetében egyesével lebontva, hogy kinek mire van szüksége szakmailag és mentálisan egyaránt. Ezeknek az összessége mind benne van ebben az évünkben. Ezek eredményezték azokat a csillogó szemeket, amelyek talán a legnagyobb erősségünk volt idén.

Mester és tanítványai - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Varga Dániel OSC-jében is húzóember lenne az UVSE 17 éves vezére
09/06/2021 08:16
Vízilabda
A 35 esztendős pólózseni még lehúz három szezont a Barcelonetában
08/06/2021 16:53