Az OSC vezetőedzője, Varga Dániel tevékenysége túlmutat önmagán.

"Miért nem a szívjóságot, a tisztességet, a belső értékeket ünnepeljük? Miért? – folytatta a taxis. – Miért nem keresünk valakit, aki nem műanyag ember, és miért nem tesszük ki őt a People magazin címlapjára, hadd fogyjon belőle húszmillió példány? Miért nem egy alázatos emberre dob ki húszmillió találatot a Google? Miért nincsenek olyan díjátadó gálák, ahol felnőtt emberek mondják el a felnőttes gondolataikat, például arról, hogy mi végre jöttünk e világra?"
Ezt Ethan Hawke írja az idén megjelent, A sötétség ragyogó sugara című, nettó zseniális regényében. Bár a Holt költők társasága, a Mielőtt-trilógia, a Sráckor csodás színésze rengeteg embert ismer, tudtunkkal Varga Dánielt éppenséggel nem, mi viszont szerencsésnek mondhatjuk magunkat, amiért igen. Amikor ez a részlet jött szembe a könyv elején, fejben már dolgoztunk ezen a cikken, és rögtön felírtuk magunknak mindenképpen felhasználandó idézetként.
Vízilabda
Aranynak élte meg az olimpiai bronzot Manhercz Krisztián, az Év legjobb magyar férfi pólósa
27/12/2021 10:54
Itt egy ember, e sorok írója szerint az Év legjobb magyar vízilabdaedzője - nincs erre vonatkozó hivatalos díj a Magyar Vízilabda-szövetség berkein belül -, akinek a személyére és az eddigi tréneri tevékenységére pont illik a fenti részlet. Már miatta is érdemes vízilabdameccsre járni, és figyelni akár csak a testbeszédét.
Az eredményeit mindenki ismeri, de itt nem az a legfontosabb. Egy megszűnés szélén álló klubot támasztott fel szakmailag Cseh Sándorral együtt tavaly nyárra, csak magyar játékossal, rengeteg fiatallal épített újra egy csapatot, adott identitást, karaktert és jövőképet az OSC-nek, amellyel első felnőtt vezetőedzői szezonjában bajnoki döntőt és Eurokupa-finálét játszott együttesével. 2021 végén pedig az OSC zárja az élen az OB I tabelláját, és oké, hogy az FTC és a Szolnok kevesebb meccset játszott, de ehhez az újbudaiaknak semmi köze.

Koncentrált figyelem fehér pólóban - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

És, hogy mi az igazán fontos? Elmondta ő maga idén augusztusban a Jelen Hetilap podcastjában Kormos Lilinek, felfoghatjuk edzői ars poeticájának is:
"Azt látom, hogy a korábbi bevett gyakorlat az volt, hogy csináljuk. Csináljuk, majd az edző megmondja, a játékos pedig vagy megcsinálja, vagy nem. Én sokkal nagyobb teret adok a játékosoknak, sokkal inkább azt szeretném, hogy ők döntsék el. Nem dönteném el a helyükben, hogy mit csináljanak, úgyis ők fognak ott állni 1:20-szal a vége előtt, és vagy le kell adni, vagy be kell lőni. Én azt szeretném, hogy ezt a döntést meg tudják hozni. Azt, hogy ehhez a döntéshez mi kell, milyen háttér, lelki működés, milyen szakmai döntés, milyen edzés, azt én megbeszélem velük, megpróbálom alájuk tenni.
Ezen az úton, ahol tulajdonképpen én tanítom őket, én tanulom a legtöbbet, hiszen 14-szer annyit kapok vissza, mint amit egy-egy játékosnak adok. Ez az a tudás, tulajdonképpen egy organikus fejlődés, amiben látom azt az utat, amelyet a remélhetőleg sikeres edzővé válásom szempontjából végig kell járnom. Így működünk mi az OSC-ben, nagyon sok párbeszéddel."

Koncentrált figyelem fekete pólóban - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Ez a dialógusra való hajlam nem csak a játékosaival kapcsolatban érvényes. Egyszerűen érdekli a másik ember, és annak véleménye is, mivel elég nyitott fickó. Dani széleskörű érdeklődésére jellemző, hogy egyaránt lehet vele beszélgetni a soproni kosárlabdavezető, Török Zoltán, a Chicago Bulls és a Los Angeles Lakers egykori mestere, Phil Jackson könyvéről, a festő, grafikus Molnár Vera kiállításáról, vagy Budapest olyan épületeiről is, amelyeket mindketten kedvelünk.
Varga Dániel egy olyan árnyalatot - ha már festeni szerető és tudó emberről is beszélünk esetében - hozott a profi magyar vízilabdába (az FTC szakosztályelnökével, Madaras Norberttel együtt), ami nagyon ráfért erre a mutyikban tengődő, belterjes, helyenként kifejezetten agresszív és gőgös, macsó urambátyámvilágra és közegre.
Utóbbiban üde színfolt az az intelligencia, kulturáltság, egyéni látásmód és távlatokban való gondolkodás, amely tulajdonságokkal emberileg mindenképpen, és egyre inkább szakmailag is kimagaslik az edzők közül.
Varga Dani olyan felfogást, modern pedagógiát, kommunikációs stílust alkalmaz és képvisel, ami az empátián, a párbeszéden alapul, az emberi értékek és érzések fontosságát hangsúlyozza. És bár csapatával ő is a győzelemre hajt, nem csatáról és harcosokról beszél, nem háborús nyelvezettel él közben. Ráadásul mond is valamit, amikor kinyitja a száját. Éppenséggel ez mind egyenes következménye annak, amilyen játékos volt.

Madaras Norbert és Varga Dániel a Magyar Kupa soproni négyes döntőjén - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Érdemes visszanézni és hallgatni a meccsek utáni kötelező sajtótájékoztatókat (irány az OSC youtube-csatornája/Facebook-oldala), ahol mondandója eredeti, humorral teli, nélkülözi a közhelyeket és azt a több kollégájában meglévő szándékot, hogy ’csak legyünk túl rajta’. Ott maradnak mondatai az ember fejében, és nem csak azért, mert ő mondja, hanem mert hozzáadott értékkel rendelkeznek.
Itt egy kisebb csokor ezekből, mind ebből az idényből való:
"Egyéves tapasztalatom az, hogy amivel az ellenfél edzője elégedett, azzal én általában nem vagyok… Nálunk is voltak hiányzók, úgy hívják, hogy blokk meg helyezkedés." (OSC-Szentes)
"Örülök, hogy kikaptunk." (a Szolnok elleni BL-selejtezős vereség után)
"Az utolsó három és fél negyeddel elégedett vagyok, és olyan szerencsésnek mondhatom magam, hogy egy héten belül három kapussal is elégedett lehetek, ez tök jó." (OSC-Eger)
"Mindenkinek látom a hitet az arcán, mindenki megcsinál mindent, néha már idegesít, mennyi mindent megcsinálnak, amit kérek. De ez csak vicc." (OSC-BVSC)
"Nem tragédia történt, mindössze kikaptunk." (OSC-Szolnok, Magyar Kupa-elődöntő)

A taps Varga Daninak és az OSC-nek egyaránt jár - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Tetteiből sugárzik az alázat és az odaadás. Októberben csapata, az OSC az egyik kora délután a Komjádiban meccselt az UVSE-vel. Utána összefutottunk vele az utcán, elég fáradtnak tűnt, de még ő kérdezte tőlünk, hogy visszamegyünk-e ugyanoda az esti Vasas-BVSC mérkőzésre.
Amelyen kipihentebben láttuk viszont, kezében egy kamerával érkezett, majd saját kezűleg rögzítette a partit. Nem egy ifi játékosát küldte el, ahogy mások. Nem mellesleg ő az az edző, akit évek óta a legtöbbet lehet látni más egyesületek meccsein a lelátókon.
Az FTC-OSC meccs szünetében ő cipelt át egy holmikkal teli OSC-dobozt a parton egyik oldalról a másikra. A Marseille elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt a támadóidőt jelző órát vitte át az uszoda egyik végéből a másikra. Ott van előttünk a kép, ahogy hibázó játékosai fejét megpaskolja, ahogy a kipontozódó pólósához megy oda, és annak arcát simogatja meg egy feszültségekkel teli rangadón.
Varga Dániel megítélése széles körben elismert szakmán belül és kívül egyaránt. A játékosai ódákat zengenek róla, az újságírók is kedvelik, eleve nagyon hálás interjúalany, és vidéki szállodatulajdonostól Budapesten élő dobosig a legnagyobb dicséret hangján beszélnek róla az emberek.
Már az első évében minden OSC-játékos fejlődött nála egyénileg, legyen az fiatal pólós, vagy rutinos öreg róka. Hárai Balázstól ("Varga Danival nagyon jó az összhang, ezt minden játékos elmondhatja magáról") Manhercz Krisztiánon ("már fél év után nyugodtan mondhatom, hogy az egyik legjobb edző, akivel valaha dolgoztam") át Tóth Mártonig ("Biztos vagyok benne, hogy ha nem Dani lenne az edzőm, akkor ugyan lehet, hogy még vízilabdáznék, de nem ezen a szinten") többen elmondták, hogy a saját kimagasló játékukban milyen szerepe van Daninak.
Azt meg magunktól is láthatjuk, hogy mondjuk Burián Gergő és Csacsovszky Erik mennyivel jobb játékos lett a keze alatt.

Mágnesként tapadnak szavaira a játékosok - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Nem feltétlen győzelmekben vagy vereségekben gondolkodik, és egy mérkőzést nem csupán önmagában vizsgál, hanem egy folyamat részeként.
"Egyáltalán nem bánom, ha van vereség, annak persze örülök, ha nyerünk, de - és akkor körbeér az egész -, nap mint nap, amikor találkozom a játékosokkal, és egymásra nézünk, tudjuk azt, hogy bármi történik, együtt jó irányba fogunk menni." fogalmazott novemberben az Eurosportnak nyilatkozva.
"Én sohase bántam, hogy ha más nyert. Mert legalább neki jó volt. … Soha nem az eredményből indultam ki, hanem abból, hogy játsszunk és azt én élvezzem… Azt is imádom, amikor egy nyolc másodperccel a vége előtt lőtt győztes góllal a Fradi ellen bejutunk a döntőbe. Az egy extra, de az az út, ahogy oda eljutottunk, és amiért az a gól bement, az adja a lényegét az egésznek.” – ezeket is a Jelen podcastjában mondta.
Ki beszél még így rajta kívül a hazai pólós közegben? Meg úgy egyáltalán a magyar sportban. Itt jegyeznénk meg, hogy nálunk befért volna a Magyar Sportújságírók Szövetsége által indított szavazásnál az Év edzői kategória tíz jelöltje közé is, ahol persze neki nem jutott hely.

Repül a sapka, ki tudja, hol áll meg - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"Óriási, ahogy valami csendes konoksággal valósítja meg az elképzeléseit edzőként az OSC csapatánál." – írta róla Kormos Lili találóan.
Több alkalommal megfogalmaztuk, mennyire tetszik nekünk, amit és főleg, ahogy Dani csinál az OSC-nél. A nyáron egy nekünk küldött e-mailben jelezte, hogy néha túlzóak a vele kapcsolatos visszajelzéseink.
Ezek alapján ez a cikk sem lesz ínyére (bocs, Dani!). De meggyőződésünk, hogy feladatunk a kiemelkedő emberi teljesítmények világgá kürtölése is. Az övé pedig az.
Minden arra predesztinálja, hogy egyszer a magyar válogatott szövetségi kapitánya legyen belőle. Sőt, ha így folytatja, Varga Dánielből lehet az, ami felé Benedek Tibor tartott (és amely titulus érvényes volt utóbbira első két szövetségi kapitányi évében). A világ legjobb vízilabdaedzője. Mindkét posztra méltó lesz, úgy emberileg, mint szakmailag, ezt igazolta idén, szóval és tettel egyaránt.
Címlapokra vele!

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
A címvédő Recco az OSC otthonában is igazolta, hogy idén is a BL egyik legnagyobb esélyese
16/12/2021 11:50
Vízilabda
Az OSC a szezonbeli 32. meccsén frissnek tűnt és lelépte a BVSC-t
08/12/2021 12:40