„Nincs fair döntés.”
Ezt mondta Amelie Mauresmo, a Roland Garros első embere az orosz és fehérorosz játékosok indulása körül kialakult vita kapcsán. Azt is hozzátette azonban, hogy szankciókra számíthatnak azok a teniszezők, akik nyilvánosan kiállnak Vlagyimir Putyin mellett.
Mint ismeretes, Wimbledon korábban úgy döntött, hogy kitiltja a füves Grand Slamről az orosz és a fehérorosz játékosokat. A Garros szervezői azonban az ATP és a WTA álláspontját követik, tehát egyéni sportolóként, semleges színekben engedik indulni ezeket a teniszezőket is.
Roland-Garros
Tiafoe látványos ütéseit nehéz volt túlszárnyalni a 3. napon
4 ÓRÁJA
Wimbledon döntését többen, mások mellett Novak Djokovic, Andy Murray és Martina Navratilova is kritizálták. Mások azonban, így Szabó Gábor, az Eurosport vezető kommentátora, kiálltak a tiltás mellett. Persze mindenki hozzátette, hogy teljesen igazságos döntés nincs, a legkevésbé ártalmas megoldásra kell törekedni.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Wimbledon kapcsán még az is felmerült, hogy nem osztanak ranglista pontokat, amivel szinte már bemutatótornává silányulna a nagy presztízsű verseny.
A korábbi világelső Mauresmo azt mondta, rettenetesen nehéz a helyzetet jól kezelni.
„Rendkívül bonyolult a helyzet, valószínűleg nincs is fair döntés, amit meghozhatnánk. Tartjuk magunkat ahhoz, amiről az összes európai kormány, és sok további kormány is döntött márciusban. Azaz, hogy Oroszország és Fehéroroszország nemzeti csapatait kitiltották a nemzetközi sporteseményekről, azonban az egyéni sportolók versenyezhetnek, amennyiben semlegesek maradnak és tartják a szigorú távolságot Oroszországtól.”
https://i.eurosport.com/2014/05/28/1246259.jpg
„Ebben nagyon szigorúak leszünk. Ha bármelyik játékos Putyint támogató véleményt fogalmazna meg a médiában, határozott szankciók következnek.
Mauresmo arról is beszélt, hogy végre újra hagyományos versenyre készülnek a jövő vasárnap kezdődő Garroson. 2021-ben a nézők száma korlátozott volt a stadionokban, és esténként is kijárási korlátozások voltak érvényben.
Most azonban a jegyek bő 90-95 százalékát már eladták, így aztán egyértelműen egy sikeres tornára számítanak.
Rafael Nadal, az ATP Játékostanács tagja nem akart nyilatkozni arról, támogatja-e, hogy ne osszanak Wimbledonban ranglistapontokat az orosz és fehérorosz játékosok kitiltása miatt.
Nincs határozott véleményem egy ilyesfajta intézkedés esetleges bevezetéséről” – mondta Nadal. „Így inkább nem adnék egyértelmű választ.”

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Vannak persze beszélgetések erről a tanácson belül, de nem gondolnám, hogy jó ötlet volna, ha erről nyilvánosan beszélnék.”
Annyit tehetünk, hogy kapcsolatban maradunk a wimbledoni szervezőkkel, és az ATP vezetésének többi tagjával, hogy minél jobb döntés születhessen annak érdekében, hogy meg tudjuk védeni az ATP valamennyi játékosát.”
„Végül is az a munkánk, hogy védjük a teniszezőket, és hogy az általunk képviselt valamennyi játékos érdekében dolgozzunk. Egyelőre ennyi. A többiről nem szeretnék beszélni.”
via eurosport.co.uk
Roland-Garros
Nincs már magyar a női mezőnyben, búcsúzott a hazai legenda és újabb nagy név esett ki
5 ÓRÁJA
Roland-Garros
Paula Badosa - Fiona Ferro mérkőzés összefoglaló
5 ÓRÁJA