Rafael Nadalnak egyetlen Roland Garros-győzelemért sem kellett annyit melóznia, mint a 14. sikeréért.

A múlt héten véget ért Roland Garrost követően az ATP megragadta az alkalmat, és leült beszélgetni a friss 22-szeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadallal. A spanyol klasszis mesélt az előző hónapok gyötrelmeiről, illetve a jövő nagy kérdéseiről, és kitért a Novak Djokovic elleni mérkőzésére is.
Tenisz
Több mint ezer pontot ver üldözőire Medvedev a világranglista élén, Djokovic továbbra is hatodik
TEGNAP 08:51
A beszélgetésből azonban az is kiderül, milyen változtatásokkal készültek a 2022-es idényre, miért cserélte le a bevált formulát közvetlenül a Roland Garrost megelőzően, és azt is elárulta, mennyit módosult a játéka azóta, hogy 2005-ben először megnyerte a francia nyílt teniszbajnokságot.
14-szer nyertél Roland Garrost. Ezt senki sem fogja túlszárnyalni. Lehetetlen.
Úgy tűnhet, de nem lehetetlen. Hogy nagyon nehéz-e? Igen. Én reálisan látom, hogy mennyire, hogy milyen körülményekre van hozzá szükség. De ha nekem sikerült, akkor úgy gondolom, más is képes lehet rá. Persze az nyilvánvaló, hogy nem egyszerű.
Mennyit jelent ez a trófea?
Ez egy olyan Roland Garros volt, ami tenisz tekintetében nagyon sokat, mivel nagyszerű játékosokat győztem le. Mentális értelemben is. Azok után, ami Indian Wellsben történt: a bordatörésem, aztán a római meccs, amit bicegve fejeztem be… Tudtam, hogy pályára tudok lépni, ám az a tény, hogy ezeket mind félre tudtam tenni, és ilyen szinten teniszeztem, mind a mentális felkészültséget jelzi.
Mi változott azóta, hogy 2005-ben megnyerted az első címedet, egészen a mostani sikerig bezárólag?
Nagyon sok. Minden várakozást – a sajátomat is beleértve – felülmúlva sikerült elnyújtanom a pályafutásomat. A történtek mellett is megmaradt bennem a vágy a folytatáshoz. Ebben a körülöttem lévő emberek segítettek sokat.

Nadal a 2005-ös Roland Garroson

Fotó: Getty Images

Meglehetősen nagy csapatról beszélünk, amelyhez legutóbb Marc López csatlakozott.
Majdnem ugyanaz a csapat, mint ami az egész életemben mellettem volt. Toni [Nadal] távozott, de napi szinten beszélgetünk. Bár a napi munkában már nem vesz részt, személyes kötődésünk van egymáshoz, és nagyon sokat beszélünk a teniszről. Számomra mindig is fontos volt, hogy az emberek közel legyenek hozzám. Marc [López] nem volt a napi csapat része, de rengeteg időt töltöttünk a pályán, és együtt maradtunk a versenyeken is.
Még mindig te vagy a legjobb Ludóban?
Az a naptól függ. Van, hogy ez a feje tetejére áll, mert el kell viselnem Marcot, akinek fogalma sincs az egészről. Ez a Ludo egyik nagy előnye: úgy tűnik el a két óra, hogy észre sem veszed, és legalább addig sem a telefont nyomkodod. Az is pozitívum, hogy a csapattal vagyunk a meccsek előtt, de a repülőtéren, várakozás közben is el lehet ütni az időt. Egyszerre a figyelemelterelés módja, valamint egy belsős verseny, éves rangsorral. Én voltam az első, de ezen a héten az apám szerintem játék nélkül is megelőzött.
Mennyit változott a tenisz az első Roland Garros-győzelmed óta?
Minden változik az életünk során, ezekhez alkalmazkodnunk kell. Korábban sokkal inkább a klasszikus tenisz volt a jellemző salakon, mint amilyet manapság Caspertől láthatunk. Mostanság kevesebben választják ezt, saját magamat is beleértve. Általánosságában fejlődnek a dolgok. Én is sok mindenen változtattam, többek között az ütőmön. Az év elején a súlyon és a húrokon is módosítottunk. Korábban 1,35 milliméteres verziót használtam, most 1,3-asat. Több súlyt pakolunk az ütőfejre, hogy ezáltal nagyobb erőt érjünk el.
Van egy másik szokatlan dolog is: két nappal a Roland Garros előtt visszaváltottam a régi ütőmre. Mostantól ismét az újat használom majd, de úgy éreztem, nincs elég kontroll a salakon. Köszönetet kell mondanom a Babolatnak, mert egyetlen délután alatt előkészítették az ütőket. Úgy éreztem, azzal már jobban tudtam irányítani, de ahogyan említettem: mindenhez alkalmazkodni kell.
A negyeddöntőben Djokovicot győzted le. Fel tudsz idézni egy ahhoz hasonlóan magas színvonalú meccset?
Talán a 2020-as döntő jobban sikerült, de az eredmény miatt ez sokkal érzelmesebb volt. Nagyon jól játszottam, de a második szettben nem tudtam tartani ezt a szintet. Ez volt az első alkalom az előző négy hónapban, hogy így játszottam, másfél óráig tartott ez ki. Amennyiben a Djokovic elleni mérkőzést egy normális salakpályás szezon előzte volna meg, sokkal könnyebb lett volna fenntartani ezt a szintet, amikor 3:0-ra vezettem, dupla brékelőnyben.

Novak Djokovic és Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Ha ez nincs meg, akkor több a kétség benned. Az intenzitás is egyfajta szokás. Így még értékesebb, hogy a harmadik szettre ismét visszajött az elszántság, sikerült újra agresszíven teniszeznem. Remek meccs volt, ráadásul a hangulat miatt különösen izgalmas.
Sokszor elmondtad, hogy a közönség csodálatos volt.
Hosszú évek óta kivételesen bánnak velem a szurkolók. Erre most azért is lehetett számítani, mivel korábban nem jöhettek ki megnézni minket. Nagyon nehéz volt a covidos időszak. Csodálatos érzés, hogy kiélvezhettük ezt az új pályát tömött lelátók mellett.
Ez az első alkalom, hogy az Australian Opent és a Roland Garrost is megnyerted ugyanabban az évben. Őrültség a naptári Grand Slamre gondolni?
Még akkor is őrültség lenne szerintem, ha tökéletes állapotban lennék. Rod Laver óta ezt senki sem tudta megcsinálni, Djokovic volt hozzá a legközelebb tavaly. Már annak is örülnék, ha mind a négy versenyen pályára léphetnék.
Hogy fest most a Grand Slam-verseny?
Bármi megtörténhet. Nyilvánvaló, hogy Novak van a legjobb helyzetben, mivel neki nincsenek fizikális problémái, ráadásul nagyon magas szinten teniszezik. Federertől mindig számítani kell valami különleges dologra, de régóta nem játszott, ráadásul tudjuk, hogy mennyire nehéz visszatérni, 40 évesen pedig aztán különösen. Meglátjuk. Mondtam már korábban is, engem nem zavart, amikor egyenlő volt az állás, és azzal sem foglalkozom, hogy kettővel vezetek. Egyszerűen csak versenyezni szeretnék.
A győzelmek csábítanak?
Ha versenyképesnek érzem magam, az energiát ad. Hogy a karrierem mostani szakaszában, ilyen eredményekkel a hátam mögött, mi motiválna, ha nem érzeném magam versenyképesnek, az egy egészen más dolog. Most a versenyképesség az, ami arra ösztönöz, hogy megoldásokat keressek.
Hogy érezted magad az ébredés után?
Fizikálisan nagyon jól vagyok, mint ahogyan az előző két hét során mindig. Négy óra feletti meccseket játszottam Felix és Novak ellen, Zverevvel pedig három óránál tartottunk, amikor megsérült. Ami a testemet illeti: jól éreztem magam a reggeleken. Nem fájtak az izmaim, minden rendben volt.

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Jól aludtál?
Nem, mivel fájt a lábam. Két és fél héten keresztül gyulladáscsökkentőket szedtem, lényegében hatóránként fájdalomcsillapítókat kaptam, mivel nem volt más lehetőség. Szóval felébresztett, így ez most egy nehéz nap.
Miután a második fordulóban legyőzted Moutet-t, nehéz pillanatokat éltél át. Tudsz erről mesélni?
Nagyon csúnyán bicegtem. Akkor még nem injekcióztuk be az ideget. Ott jutottunk arra a következtetésre, hogy nem injekciózhatjuk tovább azt a részt, amit addig, mert csak rontanánk vele a helyzeten. Úgy döntöttünk, távolabbról injekciózzuk be az ideget, ami jó döntésnek bizonyult. Ha nem így cselekszünk, akkor nem jutottam volna el idáig.
Mennyi ideig hat az injekció?
Ez attól függ. Nem egy egzakt tudomány, de nagyjából hét-nyolc óra.
Fájdalmas az injekciózás?
Az. Elviselhető, de amikor minden nap meg kell ismételni 20 perccel a pályára lépés előtt… Őszintén szólva, az nem valami jó.
Hogy nyerted meg elzsibbasztott lábbal a Roland Garrost?
Az érzékelésért felelős ideget távolabbról blokkolták. Amennyiben a motoros ideget lebénítják, meg sem tudod mozdítani a lábad. Ez sem egy egzakt tudomány, mert vannak napok, amikor a zsibbadás kevésbé érezhető. A döntőben például a lábujjaimat nem éreztem, és összességében rosszabb volt, de az a lényeg, hogy tudd irányítani a bokáidat. Nekem sikerült annyira, hogy azzal versenyezni tudjak.
Mik voltak a kockázatok?
Úgy kell irányítanod a bokádat, hogy nem érzed azt, így valamelyest fennáll az a veszély, hogy kifordítod. Az én esetemben nem annyira számít, hogy kevésbé éreztem, mert a bicegés helyett fájdalommentesen tudtam játszani. Ez nem mehet így tovább, de azért tudtam megnyerni ezt a versenyt, mert képes voltam futni és mozogni. Madridban és Rómában nem ez volt a helyzet.

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Melyik rosszabb: a fizikális vagy a pszichés fájdalom?
Pszichés és fizikális fájdalmaim sincsenek.
De a jobb lábad nagyon fáj.
Tudtuk, hogy így lesz. Amikor a tornát befejeztük is tudtam, hogy ez lesz a helyzet, és én elfogadtam. Minden tettünk ehhez a mostani fájdalomhoz vezetett, de ezt könnyű feldolgozni. Azt sokkal nehezebb, amikor nem tudsz napról napra edzeni. Tavaly például a Roland Garrost követően két és fél héten át bicegtem. Még csak a lépcsőn sem tudtam lemászni. Egy darabig leálltam a játékkal, úgy másfél hónapra, és a mindennapi életben nem okozott problémát. Megszűnt a fájdalom. Semmiség ahhoz képest, amit a versenyeken és az edzéseken érzek.
Emlékszel az utolsó meccsre, amire gyulladáscsökkentő nélkül álltál ki?
Nem tudom, és nem is akarok belemenni. Minden elit sportoló beszedi azokat a fájdalomcsillapítókat, amelyek szükségesek a versenyzéshez. Egyértelmű, hogy a legtöbb sportoló gyulladáscsökkentőkkel él. Erre számítani kell.
Ezen a héten átesel egy rádiófrekvenciás kezelésen. Mennyi esély van a sikerre?
Egyértelműek a célok: impulzusos rádiófrekvenciás kezelést végrehajtani az idegen, elérve ezzel azt az érzést, mint amikor a lezsibbasztott lábbal játszottam. Ezt próbáljuk állandósítani. Amennyiben működik, megszüntetjük az érzékenységet a lábamban. Van egy másik fontos tényező: azt már láttuk, hogy ha távolról blokkoljuk az ideget, akkor pályára tudok lépni. Amennyiben ez a kezelés működik, és tartósan hatással lesz az idegre, akkor folytathatom a játékot. Én lépésről lépésre szoktam haladni, és bízom benne, hogy minden jól alakul.
Belefáradtál már, hogy a tenisz helyett a fájdalmaidról kell beszélned?
A Rómában történtek után számítottam rá, hogy ez lesz a helyzet itt is. A torna alatt próbáltam kikerülni ezt. A végeredmény egy újabb Roland Garros-győzelem, valószínűleg a legnehezebb a karrierem során.
Látva, hogy mekkora áldozatokat kell hoznod, nem vonz a tenisz utáni élet?
Úgy képzelem, hogy ez olyan lehet, mint a verseny nélküli időszakok, amikor sérüléssel bajlódtam. Nincsenek emiatt álmatlan éjszakáim, nem félek a tenisz utáni élettől. Sok dolog van, ami boldoggá tesz az életben. Amennyiben azt akarom, teljesen meg tudom szüntetni a fájdalmat. Ehhez egy műtétre van szükség, ami összeforrasztja a lábfejemet, ám ez azt jelentené, hogy nem játszhatok többé.

Párizs fő nevezetessége, a háttérben az Eiffel-toronnyal

Fotó: Getty Images

Az Australian Open előtt elismerted, hogy elgondolkoztál a visszavonuláson. Az előző hetekben történtek után hányszor jutott őszintén az eszedbe, hogy meg kellene állni, mert már nem éri meg?
Az nem éri meg, hogy ne érezzem magam versenyképesnek. Ha nem tudok edzeni, játszani. Az előző hónapokban lényegében lehetetlen volt. Akik napi szinten mellettem vannak, megértik ezt, kívülről már nehezebb. Ezzel a kezeléssel is a megoldást keressük. Nagyon reális ember vagyok, tisztában vagyok a valósággal, és ennek megfelelően hozzuk meg a döntéseket.
Nem folytathatom azt, amit az előző hónapokban csináltunk. Ha bejön a kezelés, én leszek az első ember, aki a folytatásra szavaz. Ha viszont nem jön be, akkor fontolóra kell vennünk azt a műtétet, ami 100%-ban garantálja, hogy nem fogok visszatérni. Ez alapvetően egy személyes döntés.
Sokat beszéltek a visszavonulásodról és az őrségváltásról. Úgy érzed, kellőképpen tisztelnek?
Ebbe soha nem szoktam belemenni. Mindent egybevetve rengeteg elismerést kaptam, és tisztában vagyok azzal, hogy sok a kérdőjel. Ezeket elfogadom, mivel bennem is megvannak. Nem olvastam el mindent, főleg nem a torna alatt. Igyekszem elszigetelni magam, a saját feladataimra koncentrálni, ez a normális.
Állandó rohanásban élünk. Minden nagyon gyorsan történik. Mialatt én sérült voltam a bordámmal, Carlos megnyerte Miamit, Barcelonát és Madridot. Ő most az új arc, minden pozitivitásával együtt. Megértem, hogy figyelnek erre, de én inkább a saját dolgaimra összpontosítok. Nézőként viszont nem is lehetnék boldogabb, hogy van egy olyan nagyszerű játékosa a hazámnak, mint amilyen Carlos.
Forrás: ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
US Open
Djokovic elfelejtett szólni, hogy mégsem hajlandó megfizetni az oltatlansága árát
06/08/2022 17:30
National Bank Open
Veszélyben a US Open? Nadal kihagyja az egyik legfontosabb felkészülési tornát
05/08/2022 13:36