Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Navratilova szerint Wimbledon rosszul döntött, Svitolina nem minden oroszt tiltana ki

Takács Márton

Publikálva 21/04/2022 - 17:43 GMT+2

Folyamatosan érkeznek a reakciók a wimbledoni torna szervezőinek szerdai döntése után, amely szerint nem indulhatnak az orosz és fehérorosz játékosok az idei wimbledoni nyílt teniszbajnokságon. Novak Djokovic mellett Martina Navratilova és Elina Svitolina is kommentálta a helyzetet, ahogy Reilly Opelka és John Millman is.

Elina Svitolina megengedőbb lenne a wimbledoni szervezők helyében

Fotó: AFP

Martina Navratilova és Elina Svitolina is kommentálta a wimbledoni helyzetet.
Az ukrán Elina Svitolina szerint helyes, hogy az orosz és fehérorosz teniszezőket eltiltották az idei wimbledoni részvételtől. Úgy véli azonban, hogy azoknak, akik nyilvánosan elítélik a háborút, engedélyezni kellene a tornán való játékot.
Minden idők egyik legnagyobb teniszezője, Martina Navratilova pedig egy interjúban azt mondta, hogy az All England Tennis Club rossz döntést hozott.
Ahogy arról az Eurosport is beszámolt, Wimbledon szerdán jelentette be, hogy Oroszország ukrajnai inváziója miatt minden orosz és fehérorosz játékost eltilt az idei londoni Grand Slam-tornán való részvételtől.
A 65 éves Navratilova az LBC Tonight with Andrew Marr című műsorában elmondta, hogy nagy kérés az orosz és fehérorosz játékosok számára, hogy megtagadják hazájukat annak érdekében, hogy idén nyáron Wimbledonban játszhassanak, és azt mondta, hogy ezzel a családjukat és saját magukat is veszélybe sodorják.
"Az orosz és fehérorosz játékosok közül néhányan ki is fejezték, hangoztatták, hogy ellenzik a háborút. Az egyetlen lehetőségük tehát az lenne, ha elhagynák az országukat. Ez olyasmi, amit 1975-ben nekem is meg kellett tennem egy totalitárius rendszer miatt, és most arra kérjük őket, hogy ugyanezt tegyék, a politika miatt. Természetesen megértem az országokat képviselő csapatok, válogatottak kitiltását, de egyéni szinten szerintem ez nem helyes.” – nyilatkozta Navratilova.
picture

Martina Navratilova nem ért egyet a wimbledoni szervezőkkel

Fotó: AFP

A témában a világelső Novak Djokovic is állást foglalt. A jelenleg a belgrádi tenisztornán játszó teniszező kifejtette, a háborút mindig el fogja ítélni, de a kizárás "őrült döntés” volt.
Az Eurosport teniszkommentátora, Szabó Gábor pedig úgy fogalmazott cikkében az orosz és fehérorosz teniszezőkkel kapcsolatban, hogy "az volt a helyes döntés, hogy kitiltották őket Wimbledonból, és az a helytelen, hogy másutt játszhatnak hétről hétre.”
Csütörtökön a pályafutásában március vége óta fizikális és mentális stresszre hivatkozva szünetet tartó ukrán Elina Svitolina úgy fogalmazott, hogy a háborút elítélő orosz játékosoknak engedélyezni kellene a részvételt az év harmadik GS-tornáján.
"Nem akarjuk, hogy mindannyiukat eltiltsák” - mondta a világranglista 25. helyezettje a BBC Radio 5 Live-nak. "Ha a játékosok nem szólalnak fel az orosz kormány ellen, akkor az a helyes, ha kitiltják őket. Mi csak azt szeretnénk, hogy beszéljenek, ha velünk és a világ többi részével vagy az orosz kormánnyal vannak. Számomra ez a lényeg. Ha nem ők választottak, nem ők szavaztak erre a kormányra, akkor tisztességes, ha hagyják őket játszani és versenyezni.”
Svitolina szerint az, hogy az összes fehérorosz és orosz teniszező általános eltiltása "nagyon-nagyon szomorú”.
Hozzátette: "Sok orosz játékos van, aki többre képes. Egy kezemen meg tudom számolni, hány orosz és fehérorosz játékos kérdezte tőlem, hogy vagyok, hogy van a családom, mindenkim biztonságban van-e?
Ezért vagyok egy kicsit szomorú emiatt a helyzet miatt. Személy szerint néhány embernek egy kicsit többet kellene tennie, mint amit eddig tett. Ez rejtélyes. Az, ahogyan az orosz és fehérorosz játékosokkal bántak, nagyon-nagyon szomorú. Kollégák vagyunk, akik minden héten látjuk egymást, ezért megdöbbentő látni ezt a változást, ráadásul ilyen gyorsan.”
A világranglista-17., amerikai Reilly Opelka azt írta a Twitteren a wimbledoni döntésről, hogy "úgy érzem, per lesz a vége".
A 80. helyen rangsorolt ausztrál John Millman két tweetben fejtette ki véleményét ugyanerről.
"Úgy érzem, Ukrajna érdekei jobban szolgálná, ha Wimbledon az orosz és fehérorosz játékosok kitiltása helyett a teljes profitját segélyezésre fordítaná."
Amikor első alkalommal kvalifikáltam magam Wimbledonra, kértem két extra belépőt, hogy a családom is megnézhessen - azt mondták, álljak sorba. A pénz jelent ott mindent, ha kitiltják a sportolókat, akkor az összes nyereséget is adják oda támogatásként. Akkor tudnánk, hogy komolyan gondolják."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés