Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hivatalos: Wimbledon lépett, nem engedik indulni az orosz és fehérorosz teniszezőket

Eurosport Magyarország

Frissítve 20/04/2022 - 17:29 GMT+2

Nem indulhatnak az orosz és fehérorosz játékosok az idei wimbledoni nyílt teniszbajnokságon. Erről a nap folyamán még csak sajtóértesüléseket lehetett olvasni, ám szerda délután a füves pályás Grand Slam-torna szervezői közleményt adtak ki, melyben bejelentették, Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt az orosz és fehérorosz teniszezők nem vehetnek részt a június végén kezdődő tornán.

Daniil Medvedev a fedett centerpályán

Fotó: AFP

Wimbledon - Nem indulhatnak az orosz és fehérorosz teniszezők

A közleményben az All England Club először is támogatását fejezte ki mindazok iránt, akiket az ukrajnai konfliktus érint ezekben a megrázó és nyomasztó időkben. Hangsúlyozva, hogy sok más sport- és nemzetközi szervezethez hasonlóan elítélik Oroszország törvénytelen cselekedeteit.
„Figyelembe vettük az Egyesült Királyság kormánya által kifejezetten a sportszervezetekkel és sporteseményekkel kapcsolatban meghatározott útmutatását. Mivel a torna az Egyesült Királyságban és szerte a világon kiemelt sporteseményként van számontartva, felelőségünknek érezzük, hogy kivegyük a részünket a kormány, a sport- és kreatív intézmények széles körű erőfeszítéseiből, hogy a lehető legerősebb eszközökkel korlátozzuk Oroszország globális befolyását. Az ilyen indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményeit figyelembe véve elfogadhatatlan lenne, ha az orosz rezsim bármilyen előnyt kovácsolna orosz vagy fehérorosz játékosok részvételéből a tornán."
Ezért mély sajnálattal, de elutasítjuk az orosz és fehérorosz játékosok nevezését a 2022-es bajnokságra.
Ian Hewitt, az All England Club elnöke szintén megszólalt az ügyben:
"Elismerjük, hogy ez borzasztóan nehéz az érintettek számára, és szomorúan látjuk, hogy az orosz rezsim vezetőinek tettei miatt kell szenvedniük. Nagyon alaposan megfontoltuk az alternatív intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Királyság kormányának útmutatásai alapján meg lehetne hozni, de tekintettel a bajnokság kiemelt környezetére, annak fontosságára, illetve, hogy a sportot ne lehessen felhasználni az orosz rezsim népszerűsítésére, valamint a nyilvánosság és a játékosok (beleértve a családokat is) biztonságával kapcsolatos szélesebb körű aggodalmainkra, nem hisszük, hogy lenne más megoldás a torna lebonyolítására."
A közleményben azt is hangsúlyozzák, hogy amennyiben a körülmények mostantól júniusig lényegesen megváltoznának, a pontos mérlegelést követően reagálni fognak az adott helyzetre.
Daniil Medvedev
A londoni Grand Slam-tornán így olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint a világranglistán második Daniil Medvedev vagy nyolcadik Andrey Rublev, illetve a nőknél Aryna Sabalenka (4.) vagy Anastasia Pavlyuchenkova (15.).
A háború kitörése után a sportág nemzetközi szervezetei eltiltották az orosz és fehérorosz válogatottakat a nemzetközi versenysorozatoktól, a játékosok azonban egyénileg részt vehetnek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatják. Az idei wimbledoni tornát június 27. és július 10. között rendezik.
részben via MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés