Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Wimbledon és a láthatatlanná tévő bugyi - lazíthatnak a százéves szabályokon

Gecsei Dina

Frissítve 08/11/2022 - 10:23 GMT+1

Akár már jövőre búcsút inthetünk a szigorú wimbledoni öltözködési szabályoknak, amelyek a tiltakozók szerint szükségtelenül megnehezítik a teniszezőnők életét. Kis lépés néhány vezetőnek, nagy lépés Wimbledonnak.

Wimbledon és a láthatatlanná tévő bugyi

Fotó: AFP

Úgy néz ki, az All England Club enyhíteni készül a teljesen fehér alsónemű viselésére vonatkozó szigorú szabályozásán, hogy a női játékosoknak elviselhetőbbé tegyék wimbledoni szereplést, ha az épp a menstruációjuk idejére esik.
Még nyáron volt egy tüntetés Wimbledonban, amelyik az „Address the dress code" (nagyjából, de magyarul kevésbé frappánsan: „Foglalkozz a dresszkóddal”) szlogennel, és látványos, vörös betűs transzparensekkel próbálta felhívni a figyelmet egy kimondatlan problémára.
picture

Adress the dress code - Fotó: Heathcliff O'Malley

Fotó: From Official Website

A menstruáció ugyanis még mindig tabu, a sportban ugyanúgy, ahogy a közbeszédben. A különböző higiéniai termékek reklámjaiban még mindig kék meg zöld löttyöt öntenek a betétekre, fiatal lányok szégyellik a testüket „azokon a napokon”, és igen, még magát a menstruációt is virágnyelven írják körül havi bajnak, piros betűs napoknak, meg kitudjamégminek.
Ezen a tüntetésen azonban nem kerteltek, a szervezők szerint az idejétmúlt, vagy ahogy ők fogalmaztak, egyenesen archaikus hagyomány szükségtelenül nehezíti meg a teniszezőnők életét, amikor minden esetben tiszta fehérben kell játszaniuk. A múlt héten Judy Murray, a Fed-kupa egykori brit kapitánya is csatlakozott ezekhez a kritikákhoz, amelyek a szabály felülvizsgálatát, átgondolását sürgetik.
Bennfentes információk szerint a wimbledoni szervezők ezúttal készek is meghallgatni ezeket a kritikus hangokat. Mi több, már akár jövő nyáron lazíthatnak a kötelezően teljesen fehér szetteken, a terv az, hogy a felsőruházat marad fehér a hagyomány szerint, de ami az alsó rétegeket illeti, várhatóan megengedőbbek lesznek.
Az AELTC közleményében így fogalmazott: "A női egészség prioritásként való kezelése és a játékosok egyéni igényeik alapján történő támogatása nagyon fontos számunkra, és jelenleg is tárgyalásokat folytatunk a WTA-val, a gyártókkal és az orvosi csapatokkal arról, hogy milyen módon tehetjük ezt meg".
picture

Wimbledon

Fotó: AFP

Az elmúlt években szigorúan betartatták a makulátlan fehér öltözékre vonatkozó szabályokat. A nyáron a román Mihaela Buzarnescunak néhány perccel a mérkőzése kezdete előtt melltartót kellett cserélnie az edzőjével, mert a saját melltartója fekete volt, és a szervezők szóltak neki, hogy az úgy nem lesz jó.
"A sportmelltartóm túl fekete volt, ezért le kellett cserélnem" – mondta Buzarnescu a mérkőzése után. "A fehér, ami nálam volt, túl átlátszó volt, konkrétan mindent látni lehetett alatta, így azt nem tudtam felvenni, ezért kölcsönkértem az edzőmtől, és felvettem az ő melltartóját."
Egy korábbi, 2007-esesetnél Tatiana Golovin került a címlapokra, amikor fehér szoknyája alól kivillant az élénkpiros rövidnadrágja, amikor a pályára lépett. Golovin a Telegraph Sportnak idén nyáron azt mondta, hogy nem az ügy mellett való kiállásnak tervezte ezt, egyszerűen csak elfelejtett átöltözni a bemelegítés után. A hírhedt rövidnadrágot azonban még mindig őrzi párizsi otthonában.
picture

Tatiana Golovin híres piros nadrágja Wimbledonban

Fotó: AFP

Bár, ahogy az lenni szokott, a vezetőség Wimbledonban is hagyományosan férfiakból áll, most már egy női vezérigazgató – Sally Bolton – is bekerült a képbe, sőt, a következő egy-két hónapban kinevezhetik az első női elnököt is, ha Debbie Jevans legyőzi a posztra pályázó riválisait.
Látszólag van összefüggés a szabályok lazítására vonatkozó törekvések és a vezérkarban egyre növekvő női befolyás között, és ez nem is baj.
A múlt héten Glasgow-ban egy női vezetők számára szervezett rendezvényen – amelyet a keddi Billie Jean King Kupa döntőjének felvezetéseképp hoztak tető alá – Judy Murray külön ki is emelte a női tisztségviselők fontosságát annak érdekében, hogy a nők számára kényelmesebbé váljon az élet a Touron.
"Szerintem erről most már jóval nyíltabban lehet beszélni, de valószínűleg több játékosnak kellene őszintén ki kellene állnia, és beszélni arról, hogy milyen traumákat okozhat, ha az ember teljesen fehérben van, és esetleg játék közben átázik. Nem nagyon tudok ennél kellemetlenebb élményt elképzelni.”
"Amikor már minden meccset közvetít a televízió és a játékosok minden másodpercét élőben lehet az online streaming-szolgáltatóknál követni, ezt is figyelembe kell venni. Amikor egy ilyen dolog beszédtémává válik, akkor nincs mese, meg kell hozni a megfelelő döntéseket.
Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy minél több nő legyen a döntéshozó testületben, mert ők pontosan tudják, milyen az, amikor valaki épp menstruál, és azt is megértik, hogy milyen attól rettegni, hogy épp játék közben történik baleset.”
picture

Wimbledon

Fotó: AFP

A wimbledoni résztvevők öltözködési szabályai a viktoriánus időkre nyúlnak vissza, amikor az izzadást nem tartották helyénvalónak, ezért fehér ruhát vezettek be, hogy a lehető legjobban elrejtsék az izzadtságot. Igaz, akkor még csak az urak makulátlan megjelenésével kellett bajlódniuk a szervezőknek.
Most is elrejteni szeretnének valamit a szabálymódosítás támogatói, de nem azért, hogy a tisztelt néző ne érezze kellemetlenül magát valamilyen teljesen természetes dolog látványától, hanem azért, hogy a teniszezők szabadabban és kevesebb feszültséggel tudjanak bizonyítani a világ egyik legnagyobb tenisztornáján.
Forrás: The Telegraph
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés