Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Visszaengedné az orosz és fehérorosz játékosokat Wimbledonba az amerikai teniszlegenda

Nánási Antal

Publikálva 26/01/2023 - 09:35 GMT+1

Habár az Ausztrál Open színe-java, azaz az elődöntők és a döntők még hátravannak, Melbourne-ben már szóba kerültek a 2023-as év további nagy eseményei is. Ezek közül egyre több kérdés övezi Wimbledont, konkrétan azt, hogy a füvespályás Grand Slam szervezői idén feloldják-e az orosz és fehérorosz játékosok részvételének tilalmát.

Australian Open: Sabalenka - Vekic - a mérkőzés legjobb pillanatai

A tilalom feloldása mögé Ausztráliában egy igazi nagyágyú is beállt.

Amióta immáron közel egy éve, 2022 februárjának végén kitört az orosz-ukrán háború, az agresszor Oroszország, valamint az őt segítő Fehéroszország sportolóit tulajdonképpen a sportélet valamennyi területéről száműzték. A tenisz, lévén, hogy egyéni sportágról beszélünk, nem alkalmazott drákói szigort, inkább kettéválasztotta a területeket aszerint, hogy a játékos az adott tornán önmagát, vagy országát képviseli elsősorban.
Ennek megfelelően az ATP és a WTA Tour nem tiltotta el az orosz nemzetiségű játékosokat a versenyeken való részvételtől, azt viszont mindkét szervezet kikötötte, hogy Daniil Medvedev, Aryna Sabalenka és társaik semleges színekben, országuk zászlajának mellőzése mellett versenyezhetnek hétről hétre. Ezzel együtt a különböző csapatversenyekről, egyetértésben a Nemzetközi Tenisz Szövetsésggel (ITF) Oroszországot kitiltották. Ennek köszönhetően az orosz férfi csapat nem lehetett ott a Davis-kupa küzdelmeiben, a női csapat pedig nem indulhatott a Billie Jean King-kupában, továbbá értelemszerűen Oroszországot a 2023-as United Cupra sem hívták meg.
picture

A 2021-es Davis-kupát megnyerő orosz csapat

Fotó: AFP

Ezt a gyakorlatot rúgta fel a wimbledoni teniszbajnokság szervezőbizottsága azzal, hogy a Grand Slam-tornák közül egyedüliként, 2022-ben minden orosz és fehérorosz játékosnak megtiltotta a részvételt. A drasztikus döntés mögött a brit kormány “súgása” állt, a kabinet szerint ugyanis félő volt, hogy az orosz rezsim propaganda célokra használna fel egy esetleges orosz sikert. A sors fintora, hogy a női tornát végül az az Elena Rybakina nyerte, aki bár kazah színekben versenyez, Moszkvában született és ott is él, csupán azért szerepel kazah zászló alatt, mert 2018-ban, fiatal junior játékosként, szülőhazájával ellentétben ott láttak benne fantáziát.
A wimbledoni döntés éles vitákat generált, aminek következményeként az ATP és a WTA sem osztott ranglistapontokat a füvespályás Grand Slamen, ami jelentősen oldalára billentette a ranglistákat mindkét Touron. Ahogyan 2023-ra kanyarodtunk, és a háború továbbra is zajlik, a béke pedig egyelőre beláthatatlannak tűnik, egyre többször kerül elő a kérdés, vajon Wimbledon mit lép, egyáltalán lép-e a kérdésben?
picture

Elena Rybakina

Fotó: Getty Images

Melbourne-ben tartózkodva, egy Original Nine sajtóeseményen Billie Jean King is megszólalt az ügy kapcsán. A WTA egyik alapítójának véleménye azért is különösen fontos, hiszen a Fed-kupa, azaz a női teniszezők csapatversenyét épp róla nevezték el néhány éve, ilyen értelemben ő maga közvetlenül is érintett.
“Had játszanak és keressenek egy kis pénzt!” – indította válaszát az egyéniben, párosban és vegyespárosban összesen 36-szoros Grand Slam-győztes egykori teniszező.
“A játékosoknak szükségük van a ranglistapontokra is. Nézzék csak meg Rybakinát, aki wimbledoni győztesként itt csak huszonötödik kiemelt.”
picture

Billie Jean King (balról a második) 2021-ben az orosz csapatnak adhatta át a róla elnevezett sorozat trófeáját

Fotó: AFP

Elena Rybakina esete egyébként megér néhány szót, a wimbledoni győztesről ugyanis mintha egy picit elfelejtették volna az Ausztrál Open szervezői, hogy nyert az All England Clubban. A tornát a 13-as pályán kezdte, esti programot pedig először a Viktoria Azarenka elleni elődöntőben fog játszani, azaz a tornának abban a fázisában, amikor a mérkőzések csekély száma miatt délutáni programot már nem rendeznek. A jelenség többek között a The Tennis Podcast nevű népszerű elemző műsor és a BBC munkatársának, David Lawnak az ellenszenvét is kiváltotta, aki a leghangosabban azt kifogásolta, hogy a világelső Iga Swiatek és a wimbledoni győztes Rybakina mérkőzése mégis miért nem érdemli meg a Rod Laver Aréna esti programjának egyik helyét.
Visszatérve a wimbledoni állapotokra, King hozzátette:
“Remélem, hogy ugyanúgy fognak eljárni, mint a többi Grand Slam. Az élet túlságosan rövid, nekünk pedig le kell folytatnunk a szükséges párbeszédeket, ez szerintem nagyon fontos. A WTA már elkezdte, itt is fontos, hogy egységesen, egy közös hanggal lépjünk fel a játékosok védelme érdekében.”
A wimbledoni teniszbajnokság szervezői egyelőre nem reagáltak a kérdésre, az idő előrehaladtával azonban hamarosan hivatalos állásfoglalás várható. A füvespályás Grand Slam szervezői ugyanakkor közleményben jelentették be, hogy a 2023-as tornán a férfi párosok küzdelmeit, az eddigi három nyert szettes formátum helyett, két nyert szettre játsszák majd.
Az év harmadik Grand Slam-tornáját 2023. július 3-16. között rendezik az All England Lawn Tennis Clubban.
Forrás: ubitennis
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés