Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Roger Federer sírt, amikor ráeszmélt, hogy nem lesz meg a 9. wimbledoni cím

Németh Dániel

Publikálva 25/09/2022 - 15:11 GMT+2

Roger Federer tavaly is gőzerővel készült a visszatérésre, amely végül felemásan alakult: néhány szép győzelmet begyűjtött, de nem sikerült igazán formába lendülnie. Már Halléban érezte, hogy a térde miatt továbbra sem mozog jól, és annak tudatában érkezett meg Wimbledonba, hogy minimális esélye lesz a győzelemre. Ennek ellenére odatette magát a versenyen, amennyire még lehetett.

Roger Federer

Fotó: AFP

Roger Federer számára viszonylag korán egyértelművé vált, hogy nem a kilencedik győzelméért fog harcolni Wimbledonban.

A 20-szoros Grand Slam-bajnok megható estén búcsúzott a profi tenisztől, méltó módon lezárva minden idők egyik legnagyobb teniszkarrierjét. Federer még 2022-ben is keményen dolgozott azért, hogy újra a pályán lehessen, a térde azonban nem gyógyult olyan mértékben, hogy teljes intenzitással teniszezhessen. Visszavonulásában szerepet játszott, hogy tavaly is hasonló falakba ütközött: hiába tett meg mindent a siker érdekében, a mozgását erősen limitálta a sérült térde.
Eleinte bizakodó volt, de viszonylag korán kiderült, hogy nincs elég jó formában ahhoz, hogy megnyerje pályafutása kilencedik wimbledoni címét. Ehhez még csak nem is kellett elutaznia az All England Clubba, a realitás már a hallei felvezető tornán utolérte, amikor három szettben kikapott Felix Auger-Aliassime-től. Federer már ott azt érezte, hogy nem mozog elég jól ahhoz, hogy versenyképes legyen a füves Grand Slamen.
„Amikor kikaptam Felixtől Halléban, sírtam a mérkőzés után, és tisztában voltam azzal, hogy nem fogom megnyerni Wimbledont. Szóval reális célokkal mentem el a versenyre. A pillanat hevében próbálod meggyőzni magad arról, hogy mindenáron küzdeni kell érte. De pontosan tudtam, hogy nagyon nehéz lenne a győzelem.”
Federer a nehézségek ellenére eljutott a negyeddöntőig Wimbledonban. Ehhez kellett egy kicsi szerencse is, Adrian Mannarino ugyanis megsérült az első fordulóban, és kénytelen volt feladni a találkozót. Utána viszont szép győzelmei is voltak, kifejezetten elégedett volt a Cameron Norrie ellen nyújtott teljesítményével, és Lorenzo Sonegót is probléma nélkül búcsúztatta. Onnantól próbálta meggyőzni arról, hogy minden lehetséges.
„Ott voltam a pályán, teniszeztem. Rendben voltam. Egy bizonyos szinten, de azért rendben. De aztán eljön az a pont, amikor magasabb szintű ellenfelek jönnek, és túl sokszor fordul elő, hogy védekezned kell. Ha visszanéznétek a felvételeket, nem tudom, hány olyan esetet látnátok, amikor sikerült kiszabadulnom a védekező pozícióból. Ezen a téren már semmi sem maradt bennem. Extra támadó felfogásban kellett játszanom.”
picture

Roger Federer

Fotó: Getty Images

„A legelsőnél természetesen félig-meddig szerencsém is volt, utána viszont kezdtem jobban érezni magam. Cam Norrie ellen egy egészen jó meccset játszottam. De vannak olyan típusú játékosok, akik gondot okozhatnak. Igazán hittem abban, hogy ha megnyertem volna azt a meccset, akkor a döntőre is lett volna esélyem. Azt hiszem, Matteo Berrettini lett volna a következő. Vertem őt már meg korábban Wimbledonban, talán veszélyes lettem volna rá. És ha mondjuk a döntőben nem Novak jön…”
Annyit akarok ezzel mondani, hogy voltak ilyen pillanatok. Az adott pillanatban hiszel is benne. A végén viszont már az volt a benyomásom: Jézusom, mérföldekre voltam.
Ivan Ljubičić egyébként úgy becsülte, Federer legfeljebb 60-70%-os állapotban lehetett tavaly Wimbledonban, ehhez mérten érdemes értékelni a negyeddöntős teljesítményét. Hurkacz ellen pedig vélhetően még rosszabb lett a helyzet, a svájci nemrég pályafutása egyik legrosszabb pillanataként jellemezte a találkozó utolsó szettjét. Utólag pedig még rá is csodálkozott, hogy egyetlen kérdést sem kapott a sérülésével kapcsolatban, holott komoly fájdalmai voltak.
Forrás: Tennis Majors

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés