Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ivanišević: Álmatlan éjszakákat okozott Djokovic kiesése, de Wimbledonra rendben lesz

Németh Dániel

Publikálva 07/06/2022 - 17:34 GMT+2

Goran Ivanišević nehezen dolgozta fel, hogy Novak Djokovic elveszítette a Rafael Nadal elleni meccset a Roland Garroson. Számítottak arra, hogy a nézők többsége Nadalnak szurkol majd, a fütyüléssel azonban átléptek egy határt a horvát szerint. Bár Djokovicnak is fájt a vereség, Ivanišević nem aggódik, úgy érzi: ebből a pofonból is gyorsan talpra fog állni a világelső.

Novak Djokovic

Fotó: AFP

A horvát teljesen biztos benne, hogy Novak Djokovic készen áll majd Wimbledonra, és megnyeri a tornát.

Goran Ivanišević számára ezúttal egy picivel tovább tartott a Roland Garros, mint Novak Djokovicnak, a 2001-es wimbledoni bajnok ugyanis a legendák versenyében is érdekelt volt. Nem mintha utóbbi különösebben vigasztalta volna a manapság edzőként dolgozó horvátot. „Brutálisan őszintének kell lennem: rossz a hangulatom, alig alszom” magyarázta a Tennis Majorsnek négy nappal az ominózus Nadal-Djokovic meccset követően, amely ezúttal a spanyol sikerével ért véget.
Ivanišević úgy látta, hogy egyik klasszis sem zárt tökéletes mérkőzést, és a végén Nadal testbeszéde döntött, amely jóval pozitívabb volt, mit Djokovicé. A horvát szerint meghatározó volt, hogy a második szettet követően visszaesett a 20-szoros Grand Slam-bajnok teljesítménye, és úgy érezte: hiányzott Djokovicból az energia, illetve a hit. „Ezt nem engedheted meg magadnak Rafával szemben, mert ez az ő tornája” – szögezte le.
Hogy érzed, mi lehet a magyarázat Djokovic testbeszédére? Mert ez még az átlagos teniszrajongóknak is feltűnt.
Igen, mindenki kiszúrta. Nem tudom, egyelőre erről még nem beszéltünk. Ezért is aggaszt ez a meccs, aludni sem tudok. Ki tudja, mi történt volna, ha megnyeri a negyedik szettet, de ez is a jó öreg „mi lett volna, ha.” Volt két szettlabdája: az első egy könnyű ki nem kényszerített hiba volt fonákkal, a másodiknál pedig középre támadott be, és úgy ment fel a hálóhoz, Rafa pedig elütött mellette. Talán másképp alakult volna, talán nem, ám a testbeszédet és az energiahiányt továbbra sem értem. Novaknál túl nagy volt a hullámzás, Rafa pedig kiegyensúlyozott volt, és megérdemelte a győzelmet.
A meccs előtt azt mondtad, örülsz, hogy a nézők 80%-a Nadalnak fog szurkolni, mert így legalább Novaknak lesz miért felhúznia magát. Most viszont úgy tűnt, hogy ez több gondot okozott neki, mint a múltban. Egyetértesz ezzel?
Mindenki tudta, hogy ez a meccs ilyen lesz. Előtte 80%-ot mondtam, a valóságban ez 99,9% volt Rafa mellett. Egy dolog nem tetszett: az nagyon igazságtalan volt, amikor kifütyülték Djokovicot a pályára lépésekor. Ő a világelső játékos, nyert 20 Grand Slamet. Nincs rá ok, hogy ezt tegyék vele – mindegy, hogy szeretik-e, vagy sem, a tisztelet kijár neki. Természetesen azt tudtuk, hogy Rafának fognak szurkolni. Azt nem tudom megmondani, hogy ez zavarta-e Novakot, de szerintem ez nem lehet kifogás, megtanulta már kezelni ezeket a helyzeteket.
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Egy dolog azért van, amiről a mérkőzés előtt nem akartam beszélni. Teljességgel nonszensz azt állítani, hogy az esti meccs Novaknak kedvezett. Elég csak a két évvel ezelőttire gondolni, amikor Nadal 10 fokban megnyerte az októberi Roland Garrost. Az emberek akkor is azt mondták, hogy Novak az esélyes, pedig ez alaptalan volt. Azt gondolom, az esti meccs még kedvezett is Rafának.
Miért gondolod így?
Azért, mert Novaknak önmagára kell koncentrálnia. Rafa labdái valóban nem pattannak olyan magasra, viszont Novak ütései sem annyira hatékonyak. A melegebb körülményeket szereti, amikor sokkal több ingyenpontot tud szerezni a szerváival, illetve a labdái is gyorsabban szállnak. Az embereknek ezt is figyelembe kell venniük: nem csak azt, hogy Rafának mi a jó, hanem azt is, hogy Novaknak mi a kedvező. Rafa épp a neki kényelmes zónában kapta a labdákat, szóval az szerintem feltűnő volt, hogy az este nem kedvezett Novaknak. És ismételten: nem gondolom, hogy a színvonal olyan nagyon magas lett volna, Rafa energiája azonban döntőnek bizonyult.
A testbeszédet és az energiát már említetted. Tenisz tekintetében mik voltak a meghatározó pillanatok?
Sok kommentet és elemzést olvastam, amelyek azt fejtegették, hogy Rafa támadó ütései, különösképp a tenyeres egyenesei. Ez igaz, viszont Novak fonák keresztjei nem voltak annyira mélyek és átütő erejűek, mint máskor – gyakran a pálya közepén landolt a labda, ahonnan Rafa könnyedén támadhatott. Amint Novak elkezdte többször megütni egyenesben a fonákot, megváltozott a második szettben a momentum, onnantól a fonák kereszt is erősebb lett. Rafa azt használta ki, amit Novak hagyott neki: ő a királya és a tulajdonosa ennek a pályának, nem engedi, hogy kihagyásaid legyenek, mert egyből megfizetteti veled az árát.
picture

Rafael Nadal és Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Nézzük meg az elődöntőt: Zverev volt a jobb játékos, valószínűleg kétszettes előnyben kellett volna lennie, ám abban a pillanatban, amikor megesett vele az a borzalmas sérülés, egyik játszmát sem nyerte meg. Ahogyan említettem: Rafa energiája bámulatos volt, és úgy éreztem, Novaknak nem volt meg a hite.
Djokovicnak voltak csalódást keltő pillanatai Párizsban, ám számos alkalommal úgy állt fel belőlük, hogy megnyerte Wimbledont. Mire számítasz? Most is hamar talpra áll?
Természetesen képes rá, és ha őszinték akarunk lenni, nincs is más választása. Ő a legnagyobb esélyes Wimbledonban, mint ahogyan Rafa volt a Roland Garroson. Novaknak ki kell pihennie magát, fizikálisan és mentálisan felkészülni Wimbledonra. Biztos vagyok benne, hogy képes rá, és meg fogja nyerni Wimbledont, elég jók az érzéseim ezzel kapcsolatosan. Mostantól a fűre kell összpontosítania.
Tudjátok már a programját? Lesz felvezetőversenye Wimbledon előtt?
Valószínűleg nem. Meglátjuk, de most az a kulcs, hogy mentálisan összeszedje magát. Mondtam már párszor, de Novak egy zseni, akinek teljesen más gondolkodásmódja van, mint nekünk. Habár kevesebb időre van szüksége a legtöbb embernél, hogy talpra álljon, megtalálja a megoldást, azért meg kell ezt tennie. A múltban képes volt felülkerekedni a fájó vereségeken, és teljesen biztos vagyok benne, hogy Wimbledonra is készen áll majd.
Forrás: Tennis Majors

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés