Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Komoly pofont kaphat Wimbledon: akár egy bemutatótornává is silányulhat az idei verseny

Kálmán Laci

Frissítve 24/04/2022 - 18:48 GMT+2

Néhány nappal ezelőtt a wimbledoni torna szervezői bejelentették, Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt az orosz és a fehérorosz teniszezők nem vehetnek részt az idei versenyen. A döntés kihirdetését követően egymás után jöttek a reakciók a játékosoktól, korábbi bajnokoktól és újságíróktól. Most pedig már ott tartunk, hogy talán bemutatótornává silányul az idei wimbledoni bajnokság.

Komoly pofont kaphat Wimbledon: akár egy bemutatótornává is silányulhat az idei verseny

Fotó: Getty Images

A hírek szerint a WTA és az ATP vezetői összeülnek a jövő héten Madridban, hogy megvitassák, miként reagáljanak az orosz és a fehérorosz játékosok kitiltására.
Az első sajtóértesülések után szerda délután meg is jelent a hivatalos közlemény arról, hogy az orosz agresszió miatt Wimbledonban az idén nem léphetnek pályára az orosz és a fehérorosz játékosok.
„Az ilyen indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményeit figyelembe véve elfogadhatatlan lenne, ha az orosz rezsim bármilyen előnyt kovácsolna orosz vagy fehérorosz játékosok részvételéből a tornán” – állt az All England Club által kiadott közleményben.
A döntés értelmében olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint a világranglistán második Daniil Medvedev vagy a nyolcadik Andrey Rublev, illetve a nőknél Aryna Sabalenka (4.) vagy Anastasia Pavlyuchenkova (15.).
Novak Djokovic az elsők között szólalt meg az ügyben, és „őrült döntésnek” minősítette a wimbledoni szervezők határozatát.
„Szerintem ez őrültség. Sosem jó, amikor a politika belefolyik a sportba. A játékosoknak, a teniszezőknek, a sportolóknak semmi köze a háborúhoz.”
picture

Novak Djokovic a 2019-es wimbledoni tornán átveszi a trófeát Kate Middletontól.

Fotó: Getty Images

A korábbi nagy bajnokok közül elsőként Martina Navratilova mondta el véleményét, aki szerint nagy kérés a sportolóktól, hogy tagadják meg hazájukat. A legenda továbbá úgy látja, nem lehet egy kalap alá venni a nemzeti válogatottakat és az egyéni sportolókat.
„Természetesen megértem az országokat képviselő csapatok, válogatottak kitiltását, de egyéni szinten szerintem ez nem helyes” – nyilatkozta Navratilova.
Ukrán játékosról lévén szó, fontos vélemény Elina Svitolináé, aki jóval megengedőbb álláspont képvisel, mint a wimbledoni torna szervezői.
„Ha nem ők választottak, nem ők szavaztak erre a kormányra, akkor tisztességes, ha hagyják őket játszani és versenyezni” – mondta Svitolina.
Andrey Rublev álláspontja nem meglepő, és teljesen világos. Szerinte, ami most történik, az „teljes diszkrimináció ellenünk.”
John Millman pedig egy teljesen új utat ajánlott a szervezők és a közvélemény figyelmébe.
Úgy érzem, Ukrajna érdekeit jobban szolgálná, ha Wimbledon az orosz és fehérorosz játékosok kitiltása helyett a teljes profitját segélyezésre fordítaná.
picture

Andrey Rublev feels discriminated againt bij Wimbledon's decision to ban Russian players.

Fotó: Getty Images

Szabó Gábor, az Eurosport vezető kommentátora pedig úgy fogalmazott írásában, hogy bár vérzik a szívünk Medvedvékért, a wimbledoni szervezők helyes döntést hoztak. „Ezúttal kellett húzni egy határvonalat. Nem halványan ceruzával, de még csak nem is tollal vagy filccel. Hanem zsírkrétával.”
Közben a Twitteren egyre többen írnak arról, köztük Tim Henman korábbi erőnléti edzője, Kieron Vorster is, hogy az ATP és a WTA is ülésezni fog a jövő heti madridi koedukált torna alatt. A terv az, hogy közös álláspontra jussanak a wimbledoni tornával kapcsolatban.
„Ahogy hallom, az ATP és a WTA is összeül Madridban. Megvitatják, hogy esetleg ne számítsák be a Wimbledonban szerezhető pontokat, amivel gyakorlatilag egy bemutatótornává fokoznák le a versenyt” – írta Vorster a Twitteren.
Az ATP már korábban kiadott egy közleményt, amelyben reagált a wimbledoni döntésre. Azt írták, a szervezők ezzel káros precedenst teremtenek. „A nemzetiségi alapon történő hátrányos megkülönböztetés szembemegy a Wimbledonnal kötött megállapodásunkkal, mely szerint a játékosok részvételéről kizárólag az ATP-ranglista dönt. Az így kialakult helyzetet testületünk és tanácsunk tagjai értékelik majd.”
picture

Michael Stich übt Kritik an Wimbledon-Organisatoren

Fotó: SID

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés