A világranglista-8. Andrey Rublev is áldozata lett Wimbledon keleti zárásának.
Andrey Rublev szerint az orosz és fehérorosz játékosok wimbledoni eltiltása "teljes diszkrimináció". Az All England Club az ukrajnai invázió miatt a szerdán közzétett döntése szerint megtiltotta az orosz és fehérorosz játékosoknak, hogy részt vegyenek a londoni füves pályás Grand Slamen.
Ez azt jelenti, hogy többek között Rublev és a világranglista második helyén álló, US Open-győztes Daniil Medvedev sem vehet részt a június 27-én kezdődő tornán.
Wimbledon
🎾 Wimbledon élőben - bombameglepetés a világelső búcsúja, Rafa Nadal könnyedén továbbjutott
14 ÓRÁJA
Az ATP világranglistájának első 100 helyezettje között összesen négy orosz férfi teniszező szerepel, a WTA listáján pedig nyolc orosz női teniszező – rájuk mind vonatkozik a szankció. De nem csak ők maradnak hoppon, fehéroroszok sem léphetnek pályára idén a szent gyepen, például a világranglista-4. Aryna Sabalenka sem.
A keleti nyitás helyett tehát a keleti zárást alkalmazzák a britek, akik a spájzba zárják az orosz és fehérorosz teniszezőket.
Wimbledon ezzel az első olyan tenisztorna lesz, amely a két ország egyéni sportolóit kitiltja a mezőnyből. Ez az első alkalom arra is, hogy a játékosokat a nemzetiségük miatt tiltották a második világháború után eltelt időszak óta, amikor a német és japán játékosokat zárták ki.
Az ATP és a WTA is kifejezte tiltakozását a döntéssel szemben, a világelső Novak Djokovic "őrültségnek" nevezte a határozatot.
Rublev, aki csütörtökön 4:6, 7:6(1), 6:2-re legyőzte Jiri Leheckát a Serbia Open nyolcaddöntőjében, azt mondta, hogy a döntés „nem logikus”, és hogy az összes nyereményt az ukrajnai segélyakcióra kellene fordítani.

ATP Belgrád: Lehecka vs Rublev

Ami most történik, az teljes diszkrimináció ellenünk.
"Az általuk felhozott indokoknak semmi értelme nem volt, nem voltak logikusak. Az orosz és fehérorosz játékosok kitiltása nem változtat semmin. Ha az összes pénzdíjat odaadnánk, az sokkal pozitívabb hatással lenne a humanitárius segítségnyújtásra, a szenvedő családokra, a szenvedő gyerekekre. Azt hiszem, ez segítene valamit. A tenisz lenne ebben az esetben az első és egyetlen sportág, amelyik ennyi pénzt adományozhat, és ez Wimbledon lenne, így ők vihetnék el az összes dicsőséget.” – nyilatkozta Rublev a belgrádi sajtótájékoztatón.
Rublev a februári dubaji teniszbajnokságon aratott elődöntős győzelme után azt írta egy kamera lencséjére, hogy „ne legyen háború!”.
Márciusban, amikor Nigel Huddleston, az Egyesült Királyság kormányának sport-, idegenforgalmi és örökségvédelmi minisztere azt javasolta, hogy az orosz és fehérorosz játékosoknak el kellene ítélniük az inváziót, ha versenyezni akarnak Wimbledonban, úgy reagált, hogy a sportot és a politikát nem szabad összekeverni.

Rublev fonák helyzetbe került - Fotó: Serbia Open

Fotó: facebook

A fehérorosz teniszszövetség jogi tanácsot kér a játékosok wimbledoni eltiltásáról szóló döntés miatt.
"Az ilyen destruktív cselekedetek semmilyen módon nem járulnak hozzá a konfliktusok megoldásához, hanem csak gyűlöletet és intoleranciát szítanak nemzeti alapon” - közölte az irányító testület.
Az ukrán Elina Svitolina csütörtökön a BBC-nek arról beszélt, hogy azoknak az orosz és fehérorosz játékosoknak, akik felszólalnak az ukrajnai invázió ellen, engedélyezni kellene, hogy versenyezzenek Wimbledonban.
Más-más módon, de kritizálta a wimbledoni torna szervezőinek döntését Martina Navratilova, Reilly Opelka és John Millman is.
Az Eurosport teniszkommentátora, Szabó Gábor pedig úgy fogalmazott cikkében az orosz és fehérorosz teniszezőkkel kapcsolatban, hogy "az volt a helyes döntés, hogy kitiltották őket Wimbledonból, és az a helytelen, hogy másutt játszhatnak hétről hétre.”

Rublevet a belgrádi tornán érte a wimbledoni kitiltás híre

Fotó: facebook

részben via eurosport.co.uk

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Wimbledon
A holland meglepetésember a győzelemért megy Djokovic ellen, Alcaraz elképesztő meccsen van túl
14 ÓRÁJA
Wimbledon
Djokovic simán verte Kecmanovicot
TEGNAP 16:42