A női tenisztornákat szervező WTA szankciókat fontolgat a wimbledoni bajnokság rendezői ellen, akik Oroszország ukrajnai háborúja miatt nem engedik indulni az orosz és fehérorosz játékosokat az idei tornán.

A londoni házigazdák szerdán jelentették be a lépést, amely többek között érinti az ATP rangsorában második orosz Daniil Medvedevet vagy a nőknél negyedik fehérorosz Aryna Sabalenkát is. A június 27. és július 10. között sorra kerülő füves pályás Grand Slam-torna szervezői az elsők a sportágban, akik kitiltották a két ország egyéni játékosait. A háború kitörése után ugyan az orosz és fehérorosz válogatottakat kizárták a nemzetközi versenysorozatokból, de a játékosok eddig egyénileg részt vehettek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatták.
Wimbledon
Kissé indulatossá vált Tsitsipasék meccse - Wilander szerint nem ezzel kellene reklámozni a teniszt
4 ÓRÁJA
A francia L'Equipe sportlap Steve Simon WTA-vezető egy e-mailjére hivatkozva pénteken azt közölte, hogy a szervezet lépéseket tervez a kirekesztő intézkedés ellen, mivel az ellentmond a WTA szabályzatának. Az egyik szankció az lehet, hogy a Wimbledonban szerzett pontokat nem vezetik fel a női világranglistára. A WTA irányítói a jövő héten Madridban kezdődő koedukált versenyen tanácskoznak majd a kialakult helyzetről.
Csütörtökön a férfi világelső Novak Djokovic őrült döntésnek nevezte az orosz és fehérorosz játékosok wimbledoni kitiltását. Az ukránok legjobbja, a nők között 25. Elina Svitolina azt javasolta, hogy azok az érintett játékosok, akik elítélik az orosz inváziót, indulhassanak Wimbledonban. Medvedev februárban békére szólított fel közösségi oldalán, míg honfitársa, Andrey Rublev egy dubaji meccse után azt írta a televíziós kamerára, hogy "Ne legyen háború".

Némileg váratlan nyilatkozatot tett közzé ugyanakkor Darija Kaszatkina, az oroszok második számú játékosa, aki szerint vannak a kitiltásnál fontosabb dolgok is a világon.
Közben a fehérorosz sportági szövetség (BTF) jogi lépéseket helyezett kilátásba, szerinte a wimbledoni házigazdák döntése gyűlöletet és intoleranciát fog eredményezni.
"A Fehérorosz Tenisz Szövetség határozottan elítéli a wimbledoni szervezők döntését. Az ilyen romboló lépések semmilyen módon nem járulnak hozzá a konfliktusok megoldásához, hanem csak gyűlöletet és intoleranciát szítanak etnikai alapon" - áll a BTF állásfoglalásában.
A szövetség hozzátette: a nemzetközi teniszszervezetek jogsértő döntéseikkel aláássák a saját hírnevüket, ezért nemzetközi ügyvédi irodákkal konzultálva keresik annak a lehetőségét, hogy hogyan védjék meg a sportolóikat.
A brit sportminiszter, Nigel Huddleston márciusban úgy fogalmazott: nem örülne, ha "egy orosz sportoló az orosz zászlót lengetné", miután nyert Wimbledonban, most pedig üdvözölte a szervezők döntését.
Forrás: MTI
Wimbledon
Brandon Nakashima - Daniel Elahi Galán - Wimbledon - a mérkőzés legjobb pillanatai
4 ÓRÁJA
Wimbledon
A nap meglepetése: megszakadt Swiatek győzelmi sorozata - videó
5 ÓRÁJA