Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Sopron kiütéssel, a Szekszárd kétszeri ráadás után, a DVTK dudaszós kosárral nyert az Euroligában

Takács Márton

Frissítve 06/11/2022 - 14:48 GMT+1

A női kosárlabda Euroligában szereplő mindhárom magyar klub, a Sopron Basket, az Atomerőmű KSC Szekszárd és a DVTK-Hun-Therm is győzött a sorozat második fordulójában. Nem biztos, hogy gyakran elő fog ez a bravúr fordulni idén, így egy közös cikket szánunk a három emlékezetes sikernek.

Jelena Brooks (labdával) és Brittney Sykes remeklése is kellett a Sopron bravúrjához © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook

Remekeltek női kosárlabdacsapataink az Euroligában, Beton.Hofi Fegyverneky Zsófia-mezben koncertezett Sopronban.
Címvédőként, az Euroliga idei erőrangsora hetedik helyezettjeként idegenben kiütni a harmadikként pozícionált török riválist? Pipa. A legrangosabb nemzetközi kupasorozatban az előző idény ezüstérmese ellen kétszeri hosszabbítás után megszerezni a klub történetének első EL-sikerét? Pipa. Az Euroliga újoncaként dudaszós kosárral meccset nyerni? Pipa.
Ezt a három bravúrt követte el a héten a Sopron Basket, az Atomerőmű KSC Szekszárd és a DVTK-Hun-Therm a női kosárlabda Euroligában.
Menjünk szépen sorban végig ezeken a mesés győzelmeken.
Az áprilisban sporttörténelmi Euroliga-elsőséget produkáló Sopron sikerének viszonylag bőséges irodalma van az Eurosport honlapján. Még tavasszal felskicceltük a klub idáig vezető útját, készítettünk nagyinterjút a lenyűgöző pályafutását ezzel a sikerrel megkoronázó Fegyverneky Zsófiával és írtunk a Final Four MVP-jének megválasztott Gabby Williamsről is.
A nyáron alaposan átalakult, négy légiósát is lecserélő soproniak viszonylag sima vereséget szenvedtek a Bourges otthonában az európai Szuperkupáért kiírt mérkőzésen. Utána viszont 29 pontot vertek Mechelenre annak otthonában, majd az igazi erőfelmérő Törökországban.
A nemzetközi szövetség, a FIBA az aktuális keretek és eredmények alapján októberben kihirdetett egy előzetes erősorrendet, melyben némi a címvédő Sopron mindössze a hetedik helyet foglalta el a 16 csapatos mezőnyben. Heti ellenfele, a CBK Mersin Yenisehir Bld a harmadikat. Ebből lett az, hogy a magyar bajnok 75-50-re ütötte ki a idegenben a török csapatot.
Amely például a Sopronnal Euroligát nyerő amerikai irányító, Briann Januaryt is megszerezte, Jonquel Jones és Chelsea Gray is oda igazolt (utóbbi csak januárban érkezik meg oda). Olyan minőségi játékosokkal rendelekzik még a Mersin, mint Tiffany Hayes, valamint a brit center, Temi Fagbenle, aki uralja a festéket, és az általa képviselt hozzáadott értéket megmutatta már az elmúlt szezonban is.
Jött a mezőny egyik legizgalmasabb centere, az ausztrálokkal világbajnoki bronzérmet szerző Ezi Magbegor, aki pontszerzésben és lepattanózásban is remek. Hozzá hasonlóan Dragana Stanković is a palánk alá érkezett vissza Sopronba.
Brittney Sykes nagy igazolásnak tűnik az eddig látottak alapján, amikor Fegyverneky padozik, irányítóban is feltűnik az örökmozgó amerikai. Az ausztrál, de ír útlevéllel is rendelkező Alice Kunek picit sötét lónak tűnt, de éppen Törökországban igazolta a négy dobott triplájával, hogy hasznos tagja már most a Sopronnak.
Ez a csapat győzte le remek játékkal az éppen a magyar együttes Euroliga-trónjára törő Mersint. Brooks 19, Skyes 18 ponttal járult hozzá a sikerhez, utóbbi dupla duplát ért el 12 (!) asszisztot is kiosztott, plusz volt öt labdaszerzése is.
Fegyverneky Zsófia a 250. (!) Euroliga-mérkőzésén szerepelt, hogy aztán a hétvégén a Sopronban koncertező Beton.Hofi az ő mezében tolja le a koncertjét. A közgazdász diplomával és félprofi focikarrierrel a háta mögött tavaly nyáron berobbanó rapper "Köszönöm szépen a sportrelikviát, büszkén viseltem!!!!"-FB-kommentel hálálkodott, hogy az egyik legnagyobb aktív magyar sportolót reklámozhatta a buliján.
Fegyverneky Zsófia és Beton.Hofi © Sopron Basket
Korábban kétszer fordult elő, hogy három magyar egyesület szerepelhetett az Euroliga-főtáblán: 2004/05-ben a MiZo-Pécsi VSK, az MKB-Euroleasing Sopron és a Szolnoki MÁV-Coop SE, 2009/10-ben pedig a MiZo Pécs 2010, az MKB-Euroleasing Sopron és a Szeviép-Szeged volt ott a legjobbak között.
A Szekszárd tavaly mutatkozott be az Euroligában, de nem tudott meccset nyerni. Željko Đokić csapata idén már a második fordulóban javított, hatalmas győzelmet elkönyvelve. A rendes játékidőben elért 87–87-es után kétszeri hosszabbítás után győzött 103–101-re a bivalyerős Fenerrel szemben, megszerezve története első sikerét a sorozatban.
A FIBA ezt, az előző sorozatban döntős török csapatot tette az első helyre a rangsorában, az NB I-ben ezüstérmes Szekszárdot pedig a 15. pozícióba.
Egy hihetetlen hullámvasút során végül sikerült a hazai győzelem, amihez nagymértékben hozzájárult a 16 ponttal és 9 assziszttal záró Studer Ágnes utolsó 90 másodpercben dobott hárompontosa. A honosított Cyesha Goree 30, Victoria Vivians pedig 25 pontot szerzett, míg a vendégeknél Natasha Howard és Kayla McBride fejenként 28 pontot szüretelt.
A Diósgyőr október elején, a hazai pályán rendezett selejtező minitornán harcolta ki a részvételt, és harmadszori nekifutásra jutott fel a főtáblára. Ahol már a második körben meg is szerezte első sikerét, amikor tizenhat pontos hátrányból fordítva, dudaszós kosárral 79–78-ra legyőzte a vendég Mechelent. A magyar bajnoki bronzérmes DVTK-t egyébként a 13. helyre sorolta előzetesen a FIBA, a belgákat az utolsó, 16. helyre.
Éppen az egyik legnagyobb nevük, a Puerto Ricó-i sztár, Arella Guirantes duplája hozta meg a miskolciaknak a győzelmet úgy, hogy három másodperccel a vége előtt még az ellenfél vezetett (77–78). Hiába.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés