Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fegyverneky Zsófia szerint még nem lehet tudni, mire lehet képes az Euroligában a címvédő Sopron

Takács Márton

Publikálva 11/10/2022 - 16:47 GMT+2

Az Euroliga-győztes Sopron Basket agya és szíve, a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia megkoronázta a pályafutását tavasszal a legrangosabb európai kupasorozat megnyerésével. Arról beszélgettünk vele, hogy milyen célokkal vágott neki ő és a csapat az új idénynek, ugyanis ilyen helyzetben még nem volt sem ő, sem más magyar kosárlabdacsapat: Euroliga-címvédőként kezdte az új évadot.

Fegyverneky Zsófia Euroliga-győztesként vághatott neki az új idénynek © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook

A Sopron Basket legendás csapatkapitánya, Fegyverneky Zsófia nagyon jó felkészülést tudhat maga mögött.
Fegyverneky Zsófia több mint 20 éve, a 2001/2002-es szezon óta szerepel a legmagasabb osztályban. A magyar női kosárlabda élő legendája, az elmúlt bő 10 év legmeghatározóbb magyar női kosarasa. Előbb a Pécsnél lett kulcsjátékos, hogy aztán Sopronban is ikonná váljon – pécsi születésűként.
Az Euroliga-győztes Sopron csapatkapitányával áprilisban már készítettünk egy hosszabb interjút, majd egy másik cikkben Arnold Schwarzeneggerhez hasonlítottuk, miszerint Fegyverneky is az utolsó akcióhősök közé tartozik.
Szeptemberben betöltötte 38. életévét, de a pályán nyújtott teljesítményén nem látszik a kora, sőt. A csapata örökké emlékezetes Euroliga-elsőségét megörökítő album bemutatóján beszélgettünk vele az új szezon kihívásairól.
Igen sok lejátszott idény van már Fegyverneky Zsófi mögött, de Euroliga-győztesként még ő sem kezdhetett el új szezont soha. Eddig. Vajon mit lát a csapaton, kapitányként kell-e külön foglalkoznia azzal, hogy felhívja a figyelmet arra, igazából ez is egy ugyanolyan évad lesz, mint a többi, mert a munkát ugyanúgy el kell végezni?
"Olyat nem érzek a csapaton, hogy mivel megnyertük az Euroligát, innentől kezdve nem kell dolgozni. Azok a profi sportolók, akik ebben a csapatban játszanak, tisztában vannak vele, hogy minden szezon egy új kihívás, ahol tiszta lappal indulunk. A csapatunk ráadásul kicserélődött bizonyos szinten, sok mindent kell újra tanulnia a társaságnak, és összeérni egy rendszerré, egy egésszé.
Elkezdtük azt a munkát, amit szerettünk volna, ez kicsit hosszabb út lesz, mint eddig volt, mert több embert cseréltünk. De úgy látom, hogy olyan emberek érkeztek, akik szeretnek dolgozni, akik sikeresek akarnak lenni. Nyilván csapatként is ez a célunk, hiszen Sopronban mi más lenne a cél, mint hogy ugyanolyan sikeresek legyünk, mint korábban."
picture

Fegyverneky Zsófi hat négyes döntőn játszott már az Euroligában © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: From Official Website

Még nem teljes a Sopron Basket kerete, az új légiósigazolások közül Dragana Stankovićról szombaton posztolta Instagramon régi-új magyar klubja, hogy megérkezett a hűség városába. Hétfőn pedig az ausztrál válogatottal világbajnoki bronzérmet szerző Ezi Magbegor is landolt Sopronban.
Ezzel egyrészt már csak a sérülése utáni rehabilitációt és egyéni edzésmunkát végző Határ Bernadett nem vethető be a magyar bajnok centersorában, másrészt így már csak Courtney Vandersloot hiányzik a szaknévsorból. A kérdés, hogy az összesen öt új külföldit igazoló soproniak (Alice Kunek és Brittney Sykes már bemutatkozott a magyar bajnokságban) milyen célokat tűztek ki erre az évre?
"Fontos, hogy mindig a következő feladatra koncentráljunk, mert akkor lehet a napi munkát a lehető legnagyobb odafigyeléssel végezni, ha nem a nagy, végső célt nézi az ember, hanem azt, hogy minden nap a maximumot adja. Ez igaz az idei szezonban is. Aki a Sopron mezét felveszi, annak tudnia kell, hogy az az elvárás magunk felé, másoktól is felénk, hogy a magyar bajnokságot megnyerjük. Ez most sincsen másként.
Ahhoz még korán van, hogy az Euroligában olyan konkrétumokról beszéljünk, hogy hova érhet oda ez a csapat. Először is – ami még nem történt meg – meg kell érkeznie az összes játékosunknak. Onnantól kezdve gyúrhatjuk össze egésszé a keretet, és onnantól kezdve beszélhetünk a nemzetközi helyzetről is."
picture

Amikor nála van a labda, az olyan, mintha egy svájci bankban lenne © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook

Fegyverneky Zsófi tavasszal is elmondta az Eurosportnak, hogy mindig évről évre tervez. Az előző idény teljesítménye alapján még mindig sok van benne. Áprilisban úgy fogalmazott, hogy "az Euroliga-győzelemmel egy újabb adrenalinsokkot kaptam, még nem érzem azt, hogy e nélkül meg tudnék lenni." Milyen egyéni céljai lehetnek a soproniak 4-esének, tudja-e már, hogy meddig láthatjuk még a pályán?
"Török Zolival tényleg mindig egy évben gondolkodunk, egy évről beszélünk, mert már annyi idős vagyok, hogy nem tudni, hosszú távon mit hoz a jövő. Fizikálisan nagyon jól érzem magam, azt hiszem, nagyon jól felkészültem erre a szezonra. Hála istennek elkerültek a sérülések, semmi nem hátráltatja a munkát.
Az az érdekes, hogy még a napi kis versenyekben meg az egyéb napi megmérettetésekben is megtalálom ugyanúgy a motivációt, ami nélkül nem lehet ezt az egészet csinálni. A cél mindig az, hogy a legjobbak legyünk, és hogy kihozzuk a maximumot magunkból meg csapatilag ebből a közösségből, amit építünk."
Úgy búcsúztunk Zsófitól, hogy még remélünk tőle kábé 3-5 éves aktív jelenlétet a kosárpályákon, de akkor sem leszünk szomorúak, ha mondjuk hat lesz belőle.
picture

Fegyverneky idén sem ad alább a célokból © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés