Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A soproni nevelésű kosarasnak nagy lökést adott az Euroliga-siker, Határ Bernadett még nem tart itt

Takács Márton

Frissítve 14/10/2022 - 18:03 GMT+2

Czukor Dalma sok erőt merít a Sopron Basket áprilisi Euroliga-győzelméből az új szezonban is, pláne, hogy a klub saját nevelésű kosárlabdázója. A csapat klasszis centere, Határ Bernadett viszont még nem érzi a hatalmas siker hozadékát, de ez érthető is, súlyos sérülése miatt még legalább januárig nem játszhat.

Czukor Dalma (labdával) mögött, mellett Határ Bernadett a kispadról, civilben figyeli az akciót © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook

Czukor Dalma és Határ Bernadett is másként élte meg a Sopron Basket Euroliga-győzelmét.
Még nem jött át igazán az Euroliga-siker hatása, majd valamikor meglesz az is.
Az Euroliga-győztes Sopron Basket válogatott centere, Határ Bernadett a Szekszárddal vívott bajnoki döntő második, idegenbeli mérkőzésének utolsó másodperceiben sérült meg súlyosan április vége felé, a külső keresztszalagja és a belső oldalszalagja is elszakadt. A rá következő héten utazott volna az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokságban (WNBA) szereplő Indiana Fever csapatához, de helyette műtét, kemény és hosszú kihagyás, majd rehabilitáció várt rá.
Így talán nem csodálkoznak a szavain, miszerint még nem tudja magáénak érezni azt a sikert, amelyben kulcsszerepet játszott. A klubja történelmi Euroliga-elsőségét megörökítő album bemutatója után beszélgettünk vele, ahogy korábban a csapatkapitány Fegyverneky Zsófiával, az ügyvezető Török Zoltánnal és a vezetőedző Gáspár Dáviddal.
Vajon a történtek függvényében milyen motivációt ad a 208 centiméter magas kosarasnak, hogy Európa tetejéről vághatott neki az új idénynek?
"Őszintén szólva én még mindig nem érzem azt, hogy Euroligát nyertünk, hiszen nekem egyből utána elszakadt a térdem. Jelen pillanatban másra koncentrálok, 100%-ban. Próbálok visszajönni ugyanarra a szintre, ahol voltam, de most még csak két oda-vissza hosszt próbálok rendesen lefutni. Motiváló és nyilván nagyon jó érzés, hogy Euroliga-győztesek vagyunk, de nehezebb is abból a szempontból, hogy tudom, hová kell visszatérnem, tudom, mennyit kell dolgoznom a korábban megszokott szintig."
picture

Határ Bernadett még messze van attól, hogy újra meccset játszhasson © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook

Így más célokat kellett megfogalmaznia magának Határ Bettinek, aki sokat készül egyedül a januárra belőtt visszatérése előtt.
"Nem vagyok egész héten a csapattal, Budapesten van gyógykezelésem hétfőn és pénteken, a lányokkal három-négy napot töltök hetente. Nem utazom velük, sokkal kevesebb időt töltök most még velük. Ők elkezdték a szezont, én viszont azt érzem, hogy nem. Majd akkor, amikor velük elkezdek edzeni."
Arról is érdeklődtünk nála, hogy WNBA-klubja, az Indiana rajta tartja-e a szemét 28 éves magyar játékosán ebben az időszakban is.
"Természetesen rendszeresen érdeklődnek, hogy mi újság, és nyáron várnak vissza. De az amerikai szereplésről majd később lesz csak döntés, attól függ, hogy milyen lesz a lábam."
picture

Határ Bettinek egy darabig még csak a kispad jut a mérkőzéseken, civilben © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook

Határ soproni csapattársa, a 23 esztendős, soproni nevelésű Czukor Dalma él és virul a pályán és azon kívül egyaránt. Mosolygósan mesélt arról, hogy mennyit ad hozzá az Euroliga-győzelem a mindennapjaihoz.
"Úgy érzem, nehezebben kezdtük el ezt a szezont, mint a tavalyit. Van egy cél a szemünk előtt, amit egyszer már elértünk, annyira messzinek tűnik megint. Mivel egyszer már megéreztük, milyen megnyerni az Euroligát, még jobban vágyunk rá. Ez a siker a ritka alkalmak egyike volt, de szeretném elhinni, hogy akár többször is lehetséges, ezért küzdünk.
Az a nehéz benne, hogy szeretnénk is nagyon, de azt is tudjuk tényleg, hogy milyen távoli. Reménykedünk benne, és azért küzdünk, hogy még egyszer sikerüljön. Így hogy elértük, úgy érezzük, hogy ’na, hát akkor csak sikerülhet még egyszer!’. Emiatt több motiváció van mindenkiben, talán a többi magyar kosárlabdacsapat játékosaiban is. Szeretnénk, ha még több magyar csapat bekerülne az Euroligába, nagyon szurkolunk a többi csapatnak is, hogy együtt mutassuk meg, milyen erős a magyar női kosárlabda."
picture

Czukor Dalma (labdával) életében pláne különleges helyet foglal az Euroliga-győzelem © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook

Czukor Dalma szavai óta a Diósgyőr is feljutott az Euroliga főtáblájára a Sopron és a Szekszárd után. Arról is érdeklődtünk nála, hogy mit jelent neki az ünnepi alkalom, az album elkészülte, és annak múlt pénteki bemutatója.
"Varga Alízzal pont egymásra néztünk a levetített videó közben, hogy 'úristen, ez hihetetlen'. Még mindig libabőrös vagyok. Remélem, hogy ez a könyv átadja ezt az élményt! Aleksandra Crvendakićcsal sokáig csapattársak voltunk, legjobb barátnői vagyunk egymásnak. Mondta, nagyon reméli, hogy tudunk neki egy könyvet küldeni, mert bár nem volt részese ennek a sikernek, de annyira együtt érzett a Sopronnal. Úgy gondolom, hogy ha valaki Sopronba jön kosarazni, az megkapja a soproni életérzést, és tovább is viszi magával. Ennek nagyon örülök, megpróbáljuk ezt továbbvinni."
picture

Czukor (labdával) szerint Sopron városa is profitál a sikerükből © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook

Az ő helyzete azért is különleges, mert édesanyja, a több mint százszoros magyar válogatott Hollós Anna Ronchetti-kupát nyert a GYSEV-Ringával 1998-ban, jelenleg pedig a Soproni Darazsak Akadémia elnöke, szakmai igazgatója, a Sopron Basket stábjának egyik legfontosabb tagja.
Lányának tősgyökeres soproniként így talán még többet jelent az Euroliga-győzelem, mint a többi csapattársának.
"Haladtam felfelé a ranglétrán, és az a hét perc, amit az Euroliga döntőjében tölthettem, mindig bennem van. Ez nagy löketet adott elkezdeni a szezont. Mindig is azt éreztem, hogy tősgyökeres, vérbeli soproni vagyok. Ha bármilyen kontextusban Sopronról hallok, mindig felkapom a fejemet. Úgy érzem, ez a győzelmünk nagy lendületet adott az egész városnak, és az utánpótlásunknak is."
picture

Czukor Dalma és Határ Bernadett közös fotón, de más-más helyzetben © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés