Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Miről beszélünk, amikor futásról beszélünk? Nádas, Ottlik és egy másik Esterházy megmondja

Takács Márton

Publikálva 17/08/2023 - 16:33 GMT+2

A szombaton kezdődő és augusztus 27-ig tartó budapesti atlétikai világbajnokság tiszteletére nagy, futó írókról (Nádas Péter, Ottlik Géza) szóló korábbi cikkeinkből, hobbiszinten atletizáló személyekkel készített régebbi interjúinkból (Esterházy Marcell, Köves Gábor, Lázár Domokos, Szegő János) gyűjtöttük össze a futással kapcsolatos legérdekesebb idézeteket.

Murakami Haruki © Patrick Fraser/Corbis Outline

Fotó: Other Agency

Nádas Péter, Ottlik Géza, Esterházy Marcell, Köves Gábor, Lázár Domokos és Szegő János futós sztorijait gyűjtöttük össze korábbi cikkeinkből.
"Versenyezni szerettem. A centiméterrel, stopperórával lemérhető, a salakon elért tiszta, igaz, megfellebbezhetetlen eredményeket szerettem, az atlétikát."
Miről beszélek, amikor futásról beszélek? címmel adta közre memoárját a világhírű japán író, Murakami Haruki 2007-ben. Az év kiemelkedő sporteseménye, a budapesti atlétikai világbajnokság előtt az ő kérdésére válaszolva szemlézzük az Eurosport honlapján az elmúlt években megjelent kulturális és sport témájú interjúink, cikkeink legjobb, idevágó idézeteit.
A fenti két mondat például e sorok írója kedvenc regényének (Iskola a határon) szerzőjétől, Ottlik Gézától származik. Ottlik atletizált fiatalon, de korán abba kellett hagynia a versenyzést, mert sportszívet meg gyomorsüllyedést állapítottak meg nála.
"Azóta is azzal vigasztalom magam, hogy nem nyertem volna meg az 1932-es olimpián a rövid távokat, és nem futottam volna soha világrekordot. De hát ez persze nem biztos. (Az ember áltatja magát, ugye, mi mást tehet keservében?)
Mikor civil lettem, és beiratkoztam az egyetemre, még egyszer elindultam egy versenyen a BEAC-ban, s meg is nyertem a 100 métert 'utcahosszal', ahogy mondják, de olyan rossz idővel, hogy sértődötten otthagytam őket, azonmód. Felöltöztem, hazamentem, abbahagytam a költészetet és rövidtávfutást, és áttértem a prózaírásra." - fogalmazott Ottlik az atlétika iránti szenvedélyéről Réz Pálnak adott interjújában, a Félbeszakadt beszélgetésben, mely a Próza c. kötetében olvasható.
A Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János volt Tesis a világ-interjúsorozatunk második vendége, még 2017-ben. János így fogalmazott a saját, futással kapcsolatos élményeiről.
"Rituálém lett, hogy ahol vagyok, és ha olyan az idő, akkor futok. A futás nekem egy olyan atipikus viselkedés, amit csak egyedül tudok csinálni és csak némán. Lehet, hogy esetemben meglepő. Tudom, hogy valaki társaságban szeret futni.
Zenét is hallgatok közben, Nádas szerint ez hülyeség, szerintem nem az. Van több playlistem, ezek különböző filmzenékből vannak összeállítva, amelyeknek megvan az a bájos előnyük, hogy akkor azonosítom magam a főszereplővel.
És akkor én vagyok Forrest Gump és Rocky is, természetesen. Életrevalók, A profi, Interstellar, Gravity. Vannak Johnny Cash-dalok is, elég som minden van a listámon.
A Margitsziget a kályha, de Kishegyesen is szeretek futni, ahogy a városban is. Berlinben, vagy Bécsben hajnalban, ha egy utcában futsz, átfutod a tered, ami egy rituális dolog nekem."
picture

Szegő János © Gulácsi Zsuzsanna Photography/Magvető

Fotó: facebook

Az itt említett Nádas Péter is szerepelni fog ebben a cikkben, de csak a vége felé.
Maradjunk az interjúalanyaink által elmondottaknál.
Egy másik világhírű író, szintén Péter idősebbik fia, az éppen a debreceni MODEM-ben az életmű-kiállítására készülő képzőművész, Esterházy Marcell is szerepelt a Tesis a világban, szintén 2017-ben. Marcell fiatalon vízilabdázott, azóta kikapcsolódásként futni szokott.
"Nincs olyan vízilabdás, aki szeret futni. Bérlettel futottuk a Sziget-kört, jött a 26-os busz, fölugrottunk rá, a kútnál bevizeztük kicsit az arcunkat, kicsit lihegtünk is hozzá.
Akkor kezdtem el rendesen futni, amikor apám beteg lett, abbahagytam a cigit és mivel hajnalban mindig felébredtem és nem tudtam aludni, egyik nap felhúztam a cipőt és elmentem futni. A betegsége alatt ez nagyon fontos lett nekem, minden nap futottam, lényegében imádkozás helyett csináltam.
Elég jól tudok sírva futni 5-6 kilométert. Most kicsit már más a helyzet, de hetente háromszor azért futok, és azok a napjaim nagyon mások, sokkal koncentráltabban és összeszedettebben csinálok végig egy olyan napot, ami futással indult.
Most a Városmajorba járok le, néha ki a Hármashatárhoz. Szeretek a Balatonon hosszúkat futni. Akkor tudok sokat futni, ha el kell futni Szántódtól Szárszóig és vissza.
A futás egy fura dolog különben. Sokáig nem élveztem, de mindig van egy pont, ahol átfordul a dolog. Mindenki mondta, hogy flow, meg minden. De egy fenét, a flow az, amikor abbahagyod. Most már látom, hogy van flow, csak nekem az 10 km fölött van, és keveset futok 10 fölött. 5 km-eket futok hetente háromszor, az nekem tökjó."
picture

Esterházy Marcell és Esterházy Péter a Preziben a Margó Feszten 2013-ban © Könyves Magazin

Fotó: facebook

Az Esti Kornél és a Lázár tesók gitárosa, dalszerzője, egyik frontembere, Lázár Domokos szintén 2017-ben szerepelt ebben a sorozatban (erős év volt).
"Amióta abbahagytam a focit, sem esett ki a sport az életemből, azóta futok. Amit Murakami a futásról ír, hogy abban az egy órában, amikor elmegy futni, az az ő órája, az nekem is ilyen. Hónapok óta röhögünk a barátnőmmel, hogy kétnaponta mondom, ’holnap elmegyek futni’, pedig szeptember óta nem voltam, ősszel leálltam. Télen sem mentem, nem szeretek teremben, vagy futógépen futni.
Mivel minden évben máshol lakom, amióta tíz éve Budapesten élek, sokat változik futásaim helyszíne. Amikor a Jászain vagy az Árpád hídnál laktam, akkor kimentem a Margitszigetre. Tavaly közel laktam a Városligethez, akkor oda jártam le.
Amióta angyalföldi lakos lettem, azóta meg a Duna-part lenne ideális a Népfürdő utcánál. Ott tök jól megcsináltak egy sétálós, futós, biciklizős részt. Ha holnap újrakezdem a futást, akkor kipróbálom ezt. De zöldövezetben lakom, így a házak körül is lehetne futni. Szeretek a városban futni.
Amikor pl. egyetemi dolgokkal vagy jogi munkával foglalkozom, akkor pedig szeretek közben zenét hallgatni. Szabályos valamit ad a monotonitásnak a zene. Lenyugszik az idegrendszerem az első kilométer után, és akkor nagyon koncentráltan tudok figyelni a zenére.
A futás egy csodálatos dolog. A legjobban a Balaton partján szeretek futni, Fonyód mellett. Annál csodálatosabb nincs is, 6-7 km az adagom."
picture

Lázár Domokos az Esti Kornél Budapest Park-beli júliusi koncertjén © Esti Kornél

Fotó: facebook

A kiváló kulturális újságíróval, az rtl.hu munkatársával, Köves Gáborral 2021-ben beszélgettünk. Az ő életében is fontos szerepet tölt be a futás, ofkorz.
"A futás a pandémia eredménye. Úgy éreztem, ha meg akarom őrizni a józan eszemet - már amennyi van -, akkor sürgősen kell valami rendszeresség a napjaimba. Addig sem volt idegen a futás, de a Margitsziget úgy élt bennem, mint fiatalságom úszós-kajakos helyszíne, szóval nem a legvonzóbb pálya, de a pandémia és egy gyakorlott futó haverom hatására csak lementem. És gyorsan beleszerettem a Margitszigetbe.
Elkezded a kört, jobbra a pesti oldalon az Újlipót, aztán a kisállatkert barátaimmal, a gólyákkal, és mennyi minden van még hátra… Kajakos koromban itt kezdtük lecsalni a kötelező szigetkört. Ilyen idők jártak, nem vagyok büszke rá. De a gólyák erről mit se tudnak. Az általuk tanúsított boldog egykedvűség a világgal szemben futás közben is megnyugtat.
A pandémia kihozta belőlem a remetét, aki lassan már csak az állatvilágban leli örömét. Hraballal történt valami hasonló, csak ő nem gólyás, hanem macskás volt. Most is futásból estem be az interjúra, némileg a hatás kedvéért.
Tiszta képeslap az egész, a templomtorony a Pozsonyin, a zsinagóga épülete a budai oldalon, közben strandhangulat, és a túlélés különböző fokozatai. Ha a sportuszoda épületét elértem, ott nagyjából már biztos vagyok benne, hogy túléltem az aznapi kört is."
picture

Köves Gábor itt is a Margitszigeten futott éppen

Fotó: facebook

A végére pedig jöjjön a korábban beharangozott Nádas Péter, a talán legnagyobb élő magyar író. 2022. október 14-én lett 80 éves az Emlékiratok könyve, a Párhuzamos történetek és a Világló részletek szerzője. Ötven éven át futott, több művében írt, és több interjújában beszélt arról, hogy mit jelent neki a futás. Ezek közül válogattunk tavalyi cikkünkben, azzal köszöntöttük őt születésnapján.
A Nem azé aki fut c. podcastban két esztendeje Nádas volt Simonyi Balázs vendége. Ott hangoztak el ezek a mondatok tőle:
"Tizenhét-tizennyolc évesen fedeztem fel a futást magamnak… Nekem a hosszabb táv volt az esetem, a tájfutás. Ez ugyanis meditáció, s a versengésnél közelebb áll az alkatomhoz. Aztán később olvastam könyveket is a futásról, meg futók életrajzait, mind németül. Sokat nem tanultam tőlük, hiszen a profi futás azért egy egészen más műfaj, de bizonyos dolgokban megerősítették a tapasztalataimat vagy áthangolták.
Ifjúkoromban mindenütt futottam, a leglehetetlenebb helyeken futottam, később, amikor Kisorosziba emigráltam Budapestről, az csodálatos futóterep lett nekem. Egyre kellett vigyázni, hajnalban vagy éjszaka fusson az ember, ne lássák. Ne nézzék bolondnak.
Ott ki lehetett futni a szigetcsúcsra, onnan a szélső házaknál a falut óvatosan elkerülve, vissza, egy nagy kört leírva. Fogalmam sincs, hogy ez hány kilométer lehetett. Soha nem mértem, soha nem is érdekelt. Mindig maga a dolog érdekelt."
A fent emlegetett és idézett Szegő János a Hévíz folyóirat 2016/4-5. számában pompás interjút készített Nádas Péterrel A szabadság lendülete címmel, amely végig a futásról szólt.
Mint a Szegő-interjúból kiderült, Nádas nem szereti a versenysportokat, a futball soha nem érdekelte. A tévében is csak futóversenyeket szeret nézni.
picture

Az általunk ismert legzseniálisabb fotó Nádas Péterről a 2017-es Margó Fesztiválról © Valuska Gábor/Margó

Fotó: facebook

"Atlétikai versenyeket, különösen futókat, szeretek nézni televízióban is, mást nem. Őket figyelve rengeteget tanul az ember, amit persze nem tud eltanulni, hiszen ők profik, de tippeket azért kap, ha van már valamilyen kis gyakorlata. Na, ott a nagy profik között a rajt tényleg egy nagy színjáték. Mindenki speciálisan játssza vagy hozza önmagát, vagy azt a képet, amit önmagáról ápol.
Van, aki mániásan rákészül, van, aki imádkozik, van, aki keresztet vet, és tényleg bízik a saját istenében, vagy aki úgy csinál, mintha nem is érdekelné ez az egész história, aztán nagy hirtelen mégis koncentrálni kezd; mindez nagyon ismerős az írás miatt. Belülről ismerem. Kívülről szerencsére nem látom, hogy milyen grimaszokkal vagy gesztusokkal kísérem a koncentrációt.
Nem drukkolok. Sem az idő, sem a helyezés nem érdekel, csak a szépség. Az etiópok futnak a legszebben, ők csodálatosak, őket nagyon szeretem. Fantasztikus a könnyedségük… úgy futnak, ahogyan egy levelet sodor a szél."
picture

Nádas Péter a Világló részletekből olvasott fel a margitszigeti Kristály Színtér nagytermében © Czerkl Gábor/f21.hu

Fotó: From Official Website

Bízunk benne, hogy Nádas Péter belenéz majd az Eurosport közvetítésébe az atlétikai világbajnokságon!
Legyetek olyanok, mint Nádas Péter, és ti is nézzétek az atlétikai vb-t csatornánkon!
A helyszínről Ajkler Zita, Szabó Gábor és Németh Gergely jelentkezik, az eurosport.hu-n pedig megtekinthetitek mindegyik szám döntőjét az elejétől a végéig. Az atlétikai vb minden egyes másodperce látható lesz tehát az Eurosport platformjain, velünk biztosan nem maradsz le semmiről!

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés