Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Big Bang Theory legendás fogadotta vala-jelenete inspirálta Märcz Tamás lecserélését?

Takács Márton

Publikálva 25/07/2022 - 19:03 GMT+2

Egy hete már nem Märcz Tamás a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Miért kellett őt leváltani? Ha csak a világbajnoki hetedik hely miatt, akkor az hiba. A problémákat leszámítva minden rendben van a nemzeti csapat körül.

Előttem az utódom - Varga Zsolt és Märcz Tamás a hazai vb előtti kétkapun - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Egy gyengén sikerült hazai világverseny Märcz Tamás állásába került.
Álltunk Märcz Tamás és másik négy újságíró társaságában július 3-án, délután fél 3 körül a világbajnokság utolsó napján a vegyes zónában, a már csak volt szövetségi kapitány egyetlen feltett kérdésünkre egy hétperces monológgal válaszolt. Tőle szokatlan keménységgel nyilatkozott.
"Vállalom a felelősséget, elviszem a balhét. Tudom, hogy mi és miért nem működött. De azért én se lehetek egyedül ezzel az egésszel, remélem, hogy mindenki önkritikus a csapatban. Remek stábom van, fantasztikusan dolgoztak, nagyon köszönöm a munkájukat!"
Az utolsó mondatot már sírva mondta, kezet fogott velünk, de nem a szokásos módon, majd félrevonult és megölelte stábjának tagjait. Gyakorlatilag elbúcsúzott tőlünk.
Közben azt is láttuk, hogy a Magyar Vízilabda-szövetség egyik elnökségi tagja elhalad előttünk, éppen egy elnökségi ülésre igyekezett. Tehát alig két órával a Magyarország-Montenegró meccs után, öt órával a spanyol-olasz vb-döntő előtt már összeült az MVLSZ elnöksége, hogy döntsön Märcz Tamás sorsáról. Megfontoltan. Ahogy Jim Carrey mondta az Ace Ventura első részében evés közben: "fincsi, mi?"
Már aznap hallottuk a Margitszigeten, hogy Varga Zsolt lesz az utódja.
picture

Märcz Tamás vállalta a felelősséget - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Sőt, már a magyar-olasz negyeddöntő estéjén feltűnő volt, ahogy egy másik, ferencvárosi illetőségű elnökségi tag rögtönzött ülést tartott (állva) a lelátón, és bizonyára nem Nádas Péter Rémtörténetek c. új nagyregénye lehetett a téma (ha igen, akkor elnézést). A Märcz Tamás későbbi távozását előkészítő folyamat bizonyára már ott elkezdődött.
Következett két elhalasztott elnökségi ülés, míg aztán múlt hétfőn, július 18-án az MVLSZ közleményéből kiderült, hogy Märcz közös megegyezéssel távozik a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjáról.
Märcz Tamás a megszerzett hetedik hely után önkritikusan fogalmazott, más médiumnak azt is elárulta, hogy már összeírta azt a bő keretet, akikből a spliti Európa-bajnokságra készült volna. Tehát készen állt a folytatásra. Ebből lett a közös megegyezéssel való távozás (leváltás, menesztés, ahogy tetszik).
"A hetedik helyünk csalódás. A felelősség a kapitányé. Ezzel együtt tudok élni, ezzel nincs problémám. Láttam, hogy miken kéne változtatni, hogyan kellene keményebben kezelni ezt a gárdát, akár komoly, nehezebb döntéseket is meghozni szerkezetileg. Ha az elnökség megadja a lehetőséget, hogy presszió nélkül menjünk az Európa-bajnokságra, akkor több fiatal kerülhet be. Valószínűleg, ha Fukuokában van a vb, akkor ez előbb megtörténik."
picture

Märcz Tamás másodszor nem jutott a legjobb négybe világversenyen a válogatottal - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Nyilatkozataiból az jön le, hogy az elnökség a hazai rendezésű vb miatt presztízskérdést csinált a tornából, amelyen a lehető legerősebb csapattal kellett kiállni. Ez a nevek alapján közel volt ahhoz, de ha az eredeti helyszínen, Fukuokában rendezték volna a világbajnokságot, akkor több klasszis sem lett volna ott a csapatban (elsősorban Varga Dénesre, Hárai Balázsra és Vámos Mártonra gondolunk).
Az ex-szövkap fenti mondataiból pedig az is kitűnik, hogy ő meglépte volna azt a fiatalítást, amire korábban kevésbé volt nyitott, de nyilván belátta, hogy meg kell lépnie. Úgy tűnik, ezt a tervét felülírta (2017 után már másodszor) a budapesti vb és az MVLSZ elnöksége. Ebből lett az, hogy az egyaránt 24 éves Burián Gergőről és Nagy Ádámról beszélhettünk fiatal játékosként, miközben szerte Európában közel ilyen korban már rutinos klasszisokról beszélhetünk Alvaro Granadostól Đorđe Lazićig. Előbbi már 18 esztendősen ott volt a 2017-es budapesti vb-n.
"Vári Attila, a szövetség elnöke elmondta, hogy a sportág kiemelkedően eredményes múltja és hungarikum-jellege következtében az elvárások is magasabbak a sportágunkkal szemben - ami más sportágakban elismerésre méltó, az a vízilabdában már magyarázkodásra adhat okot. A budapesti vb-t követően az MVLSZ elnöksége a szövetségi kapitánnyal egyetértve úgy határozott, hogy a 2024-es párizsi olimpián való eredményes szerepléshez a tervezettnél gyorsabb ütemű megújulásra van szükség, hogy megfelelő választ tudjunk adni a nemzetközi színtér változásaira." - áll az MVLSZ közleményében.
picture

Märcz Tamás - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Tehát a mindenki szerint csalódást jelentő vb-7. hely már elegendő ok arra a direkt késleltetett fiatalításra, amelyre júniusban még nemet mondott ugyanaz a grémium. Logikus. Majd elvitették a balhét Märcz Tamással, és eldobták, mint egy használt zsebkendőt. Kevesebb, mint annak születésnapja után 24 órával. Hungarikum-jelleg, mi?
És hogy miért kellene a történtekért az önkritika csíráját is nélkülöző elnökségnek is felelősséget vállalnia?
Aki látta a tokiói olimpia magyar-görög elődöntőjét, az emlékezhet, hogy több magyar pólós milyen borzasztó hozzáállással és gyenge játékkal járult hozzá a vereséghez. Amit egy pazar teljesítménnyel megnyert bronzmeccs követett, a 13 év után nyert olimpiai érem pedig, mint egy lepel, elfedte az ott és akkor is létező problémákat.
"Szerintem azért kaptunk ki az elődöntőben, mert a csapat egy része úgy gondolta, ez a meccs úgyis meglesz." – mondta az Indexnek adott interjújában Nagy Viktor, az azóta visszavonult olimpiai bronzérmes, világbajnok és Eb-győztes kapus. "Ezt most is így gondolom. Neveket nem mondanék. Aki látta azt a mérkőzést, könnyen kitalálhatja." erősítette meg véleményét ugyanő idén júniusban a valaszonline.hu-n Radványi Benedek által készített, Cseh Lászlóval közös páros interjúban.
picture

Másodszorra is legyőzték a magyar férfi pólósokat a görögök, elúszott az olimpiai döntő

Arról, hogy bizonyos játékos(ok) és a szövetségi kapitány között nem feltétlen ideális a kapcsolat, évek óta lehet hallani. Ahogy arról is, hogy néhány klasszis sem kedveli egymást a csapaton belül. Ezek nem új keletű problémák, csak nem kommunikálnak róla a felek nyilvánosan. De ha a cikk szerzője, meg sok másik újságíró tudja, akkor az elnökség tagjai többszörösen.
Tokió után is megléphették volna a váltást, pláne, hogy Märcz Tamás szerződése lejárt az olimpia után. Mit tett az elnökség? Tavaly októberben további három esztendőre, 2024. október 22-ig, vagyis a párizsi olimpia utánig meghosszabbította a szövkap szerződését. Az idei budapesti vb-n látottak alapján talán még az az olimpiai bronz is bravúrnak számít. A mostani tornán már több játékos is elismerte, nem volt meg a kellő kohézió a csapatban. Amit mondjuk 10 napos felkészüléssel nehéz elérni a parton és a medencében még akkor is, ha a gárda gerince régóta együtt játszik, de a lehetséges konfliktusok nem oldódtak meg.
"Az egész borzalmas volt, aki ért hozzá, az látta, aki nem ért hozzá, attól is megkapjuk majd a kommenteket. De abszolút megérdemeljük, ha bármi rosszat mondanak ránk, azt mindenki kicsit magára vehetné és elgondolkodhatna! Az lehet, hogy segítene." – ezt Zalánki Gergő nyilatkozta honlapunknak az amerikaiak elleni, leggyászosabban sikerült vb-parti után.
"Nem értünk meg csapatilag" – ezt pedig Jansik Szilárd mondta a záró napon.
picture

Märcz Tamás és Jansik Szilárd kézfogója - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Feltűnően hiányzott a kovalens kötés a két hét alatt a magyar válogatott játékosai között. A hangadók között is. Légüres térben mozogtak többen is. Märcz Tamás bizonyos személyi döntései (pl. a ragaszkodás Mezei Tamáshoz), vagy szerkezeti változtatásai (pl. Jansik Szilárd szerepeltetése kapásoldalon) nem jöttek be.
Nekünk korábban sem tetszett bizonyos játékosok beválogatása, vagy meg nem hívása, kommunikációs probléma is adódott köztünk a szövetségi kapitánnyal, de az, ahogyan most elbántak vele a munkaadói, felháborító és megalázó, nem ezt és nem így érdemelte.
A csapattal elért eddigi eredményei megkérdőjelezhetetlenek, az öt és fél éve alatt ez a budapesti vb mindössze a második alkalom volt amikor nem jutott négy közé vele a válogatott. Az első, a 2018-as barcelonai Eb-8. helyezés csak azt lephette meg, aki egy szatyorban él egy kő alatt. Azon a tornán nem játszott Hosnyánszky Norbert, Varga Dénes és Hárai Balázs sem. Egy olimpiai ciklus félidejében voltunk, bőven belefért. Ahogy most is Párizs előtt vagyunk két évvel, egy fukuokai buktával nem járt volna váltás, viszont pihenhettek volna az idősebb klasszisok.
Ott voltak, nem játszottak jól, az Eb-n már nem játszik Hárai, Varga és Vámos sem, a szövetségi kapitány meg repült. A megalomán sportvezetők viszont a dicsfényben mutatkoznak, repkednek a mindenidőklegjobbvizesvb-je szövegek, csak az nem fontos, hogy maguk a sportolók (az úszók pláne) a hátuk közepére kívánták a versenynaptárban nem szereplő, beugróként megrendezett budapesti vb-t úgy, hogy jövőre Fukuoában is lesz egy világbajnokság. A csodás vb-ezüsttel a nyakukban alighanem a magyar női pólósok jelentik a kivételt.
picture

Az MVLSZ elnöksége szerint lejárt Märcz Tamás ideje a válogatottnál - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A szerb csapat a 2013-as, magyar aranyéremmel végződő barcelonai világbajnokságon a hetedik helyen végzett. Pont úgy, ahogy idén a magyar nemzeti együttes. Az azóta is hivatalban lévő Dejan Savić vezetésével. Az olasz férfi válogatott világbajnoki címvédőként Tokióban hetedik lett. Majd most a Margitszigeten csak büntetőkkel maradt alul a fináléban. Mindkétszer Alessandro Campagna irányításával.
Elég baj, hogy a rövid távú érdekek mindig felülírják a távlati célokat. Nem értünk egyet azzal a megállapítással sem, hogy egy hazai torna miatt nem éri meg kockáztatni. Akkor minek rendezünk folyton meg mindent? Nálunk a helyszín határozza meg a keret összetételét, nem a forma.
Azt sem nagyon említette még meg senki, hogy fejben biztosan elfáradt a magyar válogatott legalább fele (a ferencvárosiak és az osc-sek tuti egy nagyon hosszú klubidényt követően). Amelyet egy néhány napos pihenő követett, majd egy alig másfél hetes felkészülés.
"Ne tessen nyugtalankodni, mondta volna az egyszeri szobafestő, ez még kap fogni egy vajszínű árnyalatot." – írta Esterházy Péter. Az újabb ecsetvonásokról a sportág egyetemes történetének egyik legnagyobb alakja, az olimpiai bajnok, MVLSZ-elnökségi tag Faragó Tamás gondoskodott, az Indexnek adott egy nagyobb interjút.
picture

Märcz Tamás és Alessandro Campagna - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Az hagyján, hogy a több mint egy évtizede edzősködő, 50 esztendős Varga Zsoltot fiatal edzőnek, ugyanahhoz a generációhoz tartozónak minősíti Faragó, mint a 38 éves Varga Dánielt.
Arra a kérdésre, hogy miért a két idei világverseny között volt szükség a váltásra, Faragó Tonó így felelt:
"Elnökségként olimpiai ciklusban gondolkodunk, a kérdésben pedig az volt a perdöntő érv, hogy úgy éreztük, Tomi nem húzná ki Párizsig. Ő is és a csapat is elfáradt, ez pedig újabb és újabb konfliktusokhoz vezetett. Azt éreztük, a párizsi játékokat szem előtt tartva minél hamarabb váltanunk kell, akkor is, ha ez az idei év, az Európa-bajnokság szempontjából nagy kockázat. Az olimpiáig jelentős fiatalításra lesz szükség, az új játékosokból pedig valódi csapatot kell gyúrni, egy új, a világ jelenlegi vízilabdatrendjeihez jobban illő koncepció mentén.
Mondom ezt úgy, hogy Märcz Tomi az olimpia után teljes joggal ünnepelt szakember volt. Lapogattuk a hátát, és senki, de tényleg senki nem gondolta, hogy egy év múlva már nem ő ül a kispadon. Az volt a pechje, hogy a hazai rendezésű vb-n két vereséggel egy nagyon csúnyán kinéző hetedik helybe futottunk."
picture

Nem találta meg a győzelemhez vezető utat Märcz Tamás csapata - Fotó: Illyés Tibor

Fotó: MTI

Most akkor mi az igazi probléma? A konfliktusok, a gyenge vb-eredmény, vagy a fiatalítás elmaradása? Ha csak a hetedik hely, akkor nagy hiba a váltás, mert a folyamatot kell nézni, nem csak egy kiragadott, sehová sem kvalifikáló világversenyt. Tessék mondani, ha idén világbajnok lett volna a magyar válogatott, de ugyanúgy megoldatlanok volnának a csapaton belüli személyes problémák, akkor az rendben lenne? Akkor maradhatott volna szövetségi kapitány Märcz Tamás?
Azt mondja Faragó Tamás - ez lett az interjú címe is -, hogy "úgy éreztük, Tomi nem húzná ki Párizsig." Elnézést, mi változott a tavaly októberi szerződéshosszabbítás óta? Mert akkor még úgy gondolta a tisztelt grémium, hogy Tomi kihúzza Párizsig. Varga Dénes talán rosszabb csapatkapitány lett az elmúlt kilenc hónapban? Nagyobb lett néhány játékos arca? Vagy mi történt, csókolom?
A zseniális The Big Bang Theory (Agymenők) The Focus Attenuation(A figyelem deficiens) c. epizódjában (8. évad, 5. rész) a Vissza jövőbe 2. kapcsán vitatnak meg egy problémát a főszereplők Biff és az ellopott sportalmanach, a film idővonala meg az esetről zajló beszédben használt igeidő kapcsán.
Sheldon: "Hé, hó! A fogadott helyes? Úgy értem, hogy a fogadott a helyes igeidő akkor, ha valami olyan múlt jövőjében történt volna, amire a jövőből hatott valami?"
Leonard: "Fogadotta vala?"
Sheldon: "Okos fiú."
Vagyis a Faragó által elmondottak szerint az idei vb hetedik helyét az elnökség már előre látta volna vala, ennek ellenére hosszabbították meg Märcz szerződését.
Jut eszünkbe, az egész epizódot - már, ami a fizikus srácokat illeti - rá lehetne húzni erre az esetre, mert ott azért gyűlnek össze Sheldonék, hogy ötleteljenek, szakmázzanak, erre inkább újranézik a Vissza a jövőbe 2-őt meg a Szellemirtókat, pingpongozó galambokat néznek a youtube-on és egymás karjáról tépkedik le büntetésből a ragtapaszokat.
Az MVLSZ elnöksége a július 3-ára sebtiben összehívott ülésen még nem döntött, csak két hétre rá, 18-án. Reméljük, legalább a Vissza a jövőbe első részét megnézték addig!
Majd jött még egy kis nemzetieskedés is a legendától a végén:
"Előbb néhány dolgot még megtanítanék a fiataloknak, például azt, hogyan kell a Himnuszt énekelni, és utána az egyre nagyobb sikerekkel párhuzamosan jöhetne az egyre jobb anyagi megbecsülés."
Már miért kéne feltétlen énekelniük a Himnuszt a játékosoknak, vagy bárkinek? Mi köze ennek a teljesítményhez? A magyarnál sokkal tüzesebb spanyol nemzeti himnuszt sem éneklik a spanyol pólósok - mondjuk annak nincs szövege -, mégis világbajnokok lettek Budapesten Felipe Perronéék.
picture

Felipe Perrone (jobbra) 36 évesen lett világbajnok a spanyol válogatottal - Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

Az hogy van, egy szövetségi kapitány egyetlen egy kiugróan rosszul sikerült világverseny után egy személyben lett megnevezve felelősként, de az őt kinevező, majd a szerződését meghosszabbító, vele a vb utolsó napjától kezdve megalázóan viselkedő elnökségi tagokban nulla az önkritika mennyisége?
Ja, persze, a sportág hungarikum-jellege miatt.
A problémákat leszámítva minden rendben.
(Varga Zsolt kinevezésével külön véleménycikkben foglalkozunk majd)

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés