Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

21 éven át próbálkozott vele, idén, 36 esztendősen nyert egy vb-aranyat a zseniális Felipe Perrone

Takács Márton

Frissítve 06/07/2022 - 21:07 GMT+2

A spanyol férfi vízilabda-válogatott 1998 és 2001 után idén harmadszorra lett világbajnok. A régóta várt győzelem egyik legnagyobb letéteményese az a Felipe Perrone, akitől ugyan Alvaro Granados és Alberto Munarriz átvette már a képzeletbeli stafétát, nélküle aligha ülhetett volna fel a trónra David Martin csapata. A sportág egyik legnagyobb alakjával az eredményhirdetés után beszélgethettünk.

Felipe Perrone (jobbra) 36 évesen lett világbajnok a spanyol válogatottal - Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

A spanyolok csapatkapitánya Budapesten ért fel a csúcsra válogatott szinten.
0, 4, 8. Ez a számsor látható még mindig a FINA honlapján Felipe Perrone profilján az eddig nyert érmeivel kapcsolatban. Vasárnapig nem volt még aranyérme válogatott szinten világversenyen a négy ezüst és a nyolc bronz mellett. Most már világbajnoki aranyérme is van a sportág 183 centis óriásának.
Ebben a számsorban az Európa-bajnokságokon szerzett két ezüstje és egy bronza nincs is benne. A brazil, spanyol, brazil, majd megint spanyol válogatott irányító zseni 36 évesen ért a csúcsra válogatott szinten, miután a spanyol válogatottal 9-9-es döntetlent követően ötméteresekkel 6-5-re legyőzte a címvédő olaszokat a budapesti vb-döntőben, így 36 évesen végre világversenyen is a dobogó legfelső fokára állhatott.
7-3-ra, 8-4-re és 9-6-ra is vezettek az Alvaro Granados góljai és Unai Aguirre pazar kapusteljesítménye által repített spanyolok, de az olaszok hatalmas hajrával döntetlenre mentették a partit, hogy aztán a szétlövésben a David Martin irányította Spanyolország legyen a jobb.
A spanyolok csapatkapitánya, Perrone szerezte a meccs egyik legszebb gólját, majd az ötméteres-párbajban kétszer is betalált. Ezen a tornán is megmutatta, hogy a Total Waterpolo februári podcastjában elmondottak alapján, dacolva a korával és a sportág brutális követelményeivel, miért akar ötszörös olimpikon lenni Párizsban, azok után, hogy tavaly nyáron további három évvel meghosszabbította szerződését a Barcelonetával.
A vb eredményhirdetése után a Nemzeti Sport újságírójával, a mindig kiváló Lakner Gáborral együtt kérdeztük őt a vegyes zónában.
picture

10-es sapkában Felipe Perrone - Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

Először arról érdeklődtünk nála, hogy mi volt a spanyol válogatott sikerének kulcsa. Talán a játékosok szíve?
"Úgy gondolom, hogy a szívünk és a türelmünk volt a győzelmünk kulcsa. Az olaszok csodálatosan és keményen játszottak az utolsó negyedben, akkor mi nem annyira. Mindig nehéz ellenük, mert nagyon jó csapatot alkotnak. A lényeg, hogy a végén mi nyertünk."
Azt is megtudhattuk Felipe Perronétól, hogy személy szerint neki mit jelent ez a győzelem.
"Az első világbajnokságomon 2001-ben játszottam Fukuokában, 21 esztendővel később nyertem végre egyet, 36 évesen. Nem sokon múlott, hogy ezúttal sem sikerül, mivel büntetőpárbaj döntött. Ez a siker azért is jelent nekem olyan sokat, mert a vízilabda Maracana-jában győztünk. Ez a legjobb hely egy világbajnokságnak."
picture

Perrone és a vb legjobb kapusa, Unai Aguirre - Fotó: FINA

Fotó: From Official Website

És hogy az ő alakján túl mit jelenthet ez a vb-arany Spanyolországnak, amely éppen azon a 2001-es fukuokai vb-n volt legutóbb világbajnoki aranyérmes? Perrone akkor még a brazil csapat tagjaként 15 (!) évesen lett 12. a tornán.
"Három játékos nem volt itt most velünk a tokiói csapatból, de így is erős és magabiztos válogatottat alkottunk. Nagyon boldogok vagyunk, mert korábban sokszor veszítettünk már el finálékat, így pláne tudjuk, milyen fontos ez a világbajnoki aranyérem. Megyünk tovább."
Már csak két év és itt a párizsi olimpia. A spanyolok 10-ese Peking, London, Rio és Tokió után az ötödik olimpiájára készül, épp úgy, ahogy a jelen vízilabdájának egy másik korszakos zsenije, a nála csak egy évvel fiatalabb Varga Dénes.
"Addig még sok dolgunk van, lépésről lépésre kell haladunk, ahogy ebben az évben is tettük. Persze az olimpia megnyerése minden vízilabdázó célja, de még nem holnap fogunk hozzálátni az odáig vezető munkának. Pihenünk egy keveset, majd jön a következő torna, az Európa-bajnokság, még csak az lebeg majd a gondolatainkban."
A spanyol válogatott a budapesti vb-dobogó tetjén - Fotó: Illyés Tibor
Budapesten láthattuk, hogy a spanyol csapat is megtanult döntőt nyerni. Perrone rengeteg finálét játszott már életében, a korábbi vereségekről is derűsen tudott most mesélni nekünk.
"Megszakítottunk egy sorozatot. Én már két vb-döntőt is veszítettem korábban, 2009-ben büntetőkkel kaptunk ki a szerbektől, 2019-ben pedig az olaszok győztek le minket. Két Eb-finálét is ötméteresekkel buktunk el, végre sikerült egy szétlövést egy döntőben nekünk is megnyernünk."
Felipe Perrone a sportág egyik legnagyobb alakja, úgy szakmailag, mint emberileg. Három Bajnokok Ligája-trófea mellett végre van kézzel fogható bizonyítéka a világbajnoki aranyérem formájában arra is, hogy képes győzelemre vezetni csapatát válogatott szinten is.
A lehető legjobb helyre került a hazai vb MVP-címe, még ha ez inkább életműdíj is inkább esetében.
Az MVP, Felipe Perrone - Fotó: Total Waterpolo

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés