Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Märcz Tamás vállalja a felelősséget és elviszi a balhét, de önkritikát vár néhány játékosától is

Takács Márton

Frissítve 03/07/2022 - 20:47 GMT+2

A magyar férfi vízilabda-válogatott a csalódást jelentő hetedik helyen végzett a hazai rendezésű világbajnokságon. Nagyobb baj, hogy azt a teljesítményt sem teheti a kirakatba, amivel idáig jutott a csapat. A Montenegró elleni helyosztó után Märcz Tamás hosszabban nyilatkozott honlapunknak a történtekről.

Märcz Tamás - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Märcz Tamás szövetségi kapitány önkritikusan értékelte csapata gyenge vb-szereplését.
"Keserédes módon ért véget ez a világbajnokság számunkra, esti meccsre készültünk, ahogy nyilván ti is, nem pedig délután egykor, 35 fokban a hetedik helyért küzdve. Hogyan tudnád összegezni a vb-szereplésünket?"
Ezt a kérdést tettük fel Märcz Tamásnak a Montenegró ellen 8-6-ra megnyert parti után. A csapata szereplése miatt láthatóan megviselt szövetségi kapitánnyal megválasztása óta, tehát hat éve rengeteg alkalommal beszéltünk, interjúhelyzetben, telefonon és személyesen, e-mailekben és sms-ekben kommunikálva, privátim is.
Sosem láttuk ennyire csalódottnak és egyben határozottnak. Meg magányosnak. Feltettük neki ezt az egy kérdést, és ő egy hétperces monológgal válaszolt. A kivételes helyzet miatt ezúttal nem törtük meg kérdésekkel a mondandóját utólag, írásban sem, csak kiemeléseket alkalmaztunk, ez így, egyben erős.
"Kijöttünk egy kicsit a napra a sötétségből. Úgy látszik, fény gyúlt a fejekben is, amire szükség volt erre a meccsre. A hetedik helyünk csalódás. A felelősség a kapitányé. Ezzel együtt tudok élni, ezzel nincs problémám. Tudjuk, hogy milyen egy itthon rendezett világbajnokság, nekem ez a második, de volt Eb-m és Világligám is. A legjobb csapatot kell összeállítani, amelyik a legeredményesebb tud lenni.
Július 7-ig kellett leadni a csapatnévsort, másnap csatlakozott a 11, BL-ben szereplő játékos a felkészüléshez. Kétszer négy napot tudtunk együtt dolgozni, egy nap pihenővel. Ez egy érdekes helyzet volt.
picture

Märcz Tamás másodszor nem jutott a a legjobb négybe világversenyen a válogatottal - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Amikor leadtam a névsort, nem tudtam, hogy a BL után milyen állapotban lesznek a srácok, kinek milyen lesz a motivációja. Ahogy azt sem, hogy ha megérkeznek, milyenek lesznek a játékosok közti dinamikák – szerintem nem voltak jók. Mindegyik tényezőről tudnék kritikát megfogalmazni.
Természetesen volt olyan játékos, akinél ez utóbbi rendben volt, olyan is, akinél nem.
Csapatként nem működött ez az egész együtt.
Olyan csapatot jelöltem ki, amelyik alkalmas volt, nem hogy az éremszerzésre, hanem arra is, hogy világbajnok legyen.
A fiatalok közül Nagy Ádám és Burián Gergő is jól teljesített, helytálltak. Lévai Marci visszatérőnek számít, bár most volt az első igazán komoly világversenye, velünk biztosan. Súlyos tétmérkőzéseket kapott, beugróként is ki kellett próbálni. Jött Pohl Zoli, bizonyította, hogy továbbra is az egyik legjobb bekk Magyarországon.
picture

Nem csak az erős napsütés okozhatott fejfájást a kapitánynak - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Most is úgy gondolom, hogy ez a csapat alkalmas volt arra, hogy győzzön. Kikaptunk attól az olaszoktól, akikről láttam előre, hogy lehet baj ellenük. Bivaly jól néztek ki, motiváltak és egyben voltak minden szempontból – ahogy mi nem voltunk csapatként.
Aztán döntetlent játszottunk egy nagyon jó USA-val, majd jött egy pici sebtapasz Montenegró ellen. Fontos volt, hogyan zárjuk a vb-t.
Nem gondolom, hogy ha velünk lett volna egy-két fiatal játékos, akkor előrébb tudtunk volna lépni. Valószínűleg hasonló eredményt értünk volna el. Maximum hamarabb szerezhettek volna több tapasztalatot.
Láttam, hogy miken kéne változtatni, hogyan kellene keményebben kezelni ezt a gárdát, akár komoly, nehezebb döntéseket is meghozni szerkezetileg. Ha az elnökség megadja a lehetőséget, hogy presszió nélkül menjünk az Európa-bajnokságra, akkor több fiatal kerülhet be. Valószínűleg, ha Fukuoában van a vb, akkor ez előbb megtörténik.
picture

Ez nem egy csillogó hetedik hely - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Úgy gondolom, hogy négy-öt játékos behozatala, cseréje az előző világversenyhez képest nem egyszerű. Inkább a két-három változás gördíthető jól folyamatában.
Dolgoztunk azon a mögöttünk hagyott napokban, hogy a dinamika és a játékosok közti kapcsolatok javuljanak. Cserélni már nem lehetett, abból kellett főzni, ami van, és belülről kellett megoldani azokat a problémákat, amelyeket nem kommunikálok kifelé.
Aki ért a vízilabdához, látja, hogy sok játékos nem úgy teljesített, ahogy általában elvárjuk tőlük. Egy-egy gólos meccseken ezek a teljesítmények hiányoztak.
Soma ezen a tornán debütált első számú kapusként. Nem volt könnyű helyzetben, de nagyon jó kapus lesz. Nagy mérce volt az is, hogy ilyen nagy nyomás alatt, hazai közönség előtt ki hogyan tud reagálni. Akadt, aki az olaszok elleni vereség után nagy letargiába került, nehezen tudta megélni a történteket.
picture

Märcz Tamás vállalja a felelősséget - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Vállalom a felelősséget, elviszem a balhét. Tudom, hogy mi és miért nem működött. De azért én se lehetek egyedül ezzel az egésszel, remélem, hogy mindenki önkritikus a csapatban.
Remek stábom van, fantasztikusan dolgoztak, nagyon köszönöm a munkájukat!"

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés