Varga Zsolt a férfi vízilabda-válogatott új szövetségi kapitánya

Az MVLSZ szerdai bejelentése szerint Varga a következő idényben még klubedzői munkáját is ellátja, azt követően azonban főállású kapitány lesz legalább a 2024-es párizsi nyári olimpiáig.
Vári Attila, az MVLSZ elnöke a szervezet elnökségi ülése után tartott szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Varga mostantól elsősorban szövetségi kapitány, és emellett a tisztsége mellett látja el továbbra is a vezetőedzői feladatokat a népligetieknél.
Vízilabda
A hazai vb-7. hely nem fért bele: menesztették Märcz Tamást a válogatott éléről
18/07/2022 13:50
"Az elnökség úgy érezte a hétfői kapitányi meghallgatások után, hogy elfáradt a kapcsolat Märcz Tamás és a csapat között, így közös megegyezéssel megszüntettük szövetségi kapitányi státuszát. A 2024-es párizsi olimpiáig a szövetség stratégiai tervének része a fiatalítás, a mostani döntéssel ezt is szeretnénk felgyorsítani. A legfontosabb, hogy az olimpiára kvalifikáljon a válogatott" - jelentette ki az elnök.
Vári Attila kiemelte, sok fiatal és kitűnő szakember dolgozik a magyar kluboknál és utánpótlás-válogatottnál, ugyanakkor a döntésnél figyelembe kellett venniük, hogy egyik együttes 2022/23-as idényét se befolyásolják.
"Itt szeretném megköszönni az FTC-nek, hogy segített nekünk Varga Zsolt kinevezésében, és hozzájárult, hogy kapitányi teendőit el tudja látni" - tette hozzá Vári Attila.
A célokkal kapcsolatban hangsúlyozta, az augusztus 29-én rajtoló, horvátországi Európa-bajnokságig nagyon kevés idő van hátra, ráadásul egy olimpiai ciklus közepén járnak, így azért is született meg a lehető leggyorsabban a döntés, hogy a válogatott jövő hétfőn megkezdhesse a felkészülést a kontinenstornára.
Az újdonsült szövetségi kapitány először köszönetet mondott Vári Attilának, hogy megkereste a lehetőséggel, majd a klubjának is, hogy nemcsak a mostani kinevezésben, hanem 2013 óta mindenben támogatta.
Munkamániás vagyok, legszívesebben már most is a medence mellett állnék síppal a számban és stopperrel a kezemben. A következő időszak jelmondata a munka és a lépésről lépésre történő fejlődés lesz, a legelső napok legfontosabb feladata pedig az, hogy keretet hirdessek, ezáltal a játékosok az elmúlt napok izgalmai után megnyugodjanak"
- fogalmazott a tréner.
Varga szerint voltak már előtte olyan edzők, akik jól bírták a kettős terhelést, ebben pedig nagyon számít majd a ferencvárosi, valamint a válogatottnál hamarosan kinevezésre kerülő stábjára is.
"Elődöm, Märcz Tamás felajánlotta a segítségét, vele is egyeztetni fogok elsősorban arról, mikorra milyen edzőtáborok és medenceidők vannak lekötve. Ezt is figyelembe véve kezdjük majd el a munkát" - zárta Varga Zsolt.
Az 50 éves, játékosként 2000-ben olimpiai bajnok tréner 2013 óta irányítja a Ferencvárost, amellyel azóta háromszor lett bajnok, nyert Magyar Kupát, kétszer az Európa-kupát és az európai Szuperkupát is elhódította, 2019-ben pedig a Bajnokok Ligájában is a csúcsra ért.
Varga elődje, Märcz Tamás hétfőn közös megegyezéssel távozott a posztról, miután a hazai rendezésű világbajnokságon hetedik helyen végzett az együttessel.
Legutóbb 1985 és 1988 között Gyarmati Dezső volt úgy kapitány, hogy mellette klubcsapatot is irányított.
(MTI)
Világbajnokság
Férfi pólósaink másodszor is megverték Montenegrót, megvan a 7. hely a vb-n
03/07/2022 12:09
Világbajnokság
Kikapott Olaszországtól a férfi vízilabda-válogatott a vb-negyeddöntőben
29/06/2022 20:11