Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ez a kétszer 13 magyar pólós utazik Tokióba az olimpiai aranyért

Takács Márton

Publikálva 29/06/2021 - 12:43 GMT+2

Kedden kihirdette a tokiói olimpiára utazó csapat névsorát Bíró Attila, a női, és Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is. A lányoknál nincs meglepetés, az Eb-címvédő fiúknál Pásztor Mátyás nevezését annak lehet nevezni.

Lezárult a harc a válogatott sapkákért - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Olimpiai névsorolvasást tartott a két kapitány, megvannak az utazó csapatok.

A tokiói nyári olimpiai csapat kihirdetését jelentő sajtóközlésre invitálták keddre az újságírókat, a múlt héten kiküldött meghívóban szerepelt az a figyelmeztetés, hogy "ezúttal kivételesen kérdésekre nem tudnak a szakemberek válaszolni, mert a kihirdetést követően edzést tartanak csapataiknak”. Végül is csak az elmúlt öt év legfontosabb világversenye előtt állunk, miért is zavarnánk meg kérdésekkel a szövetségi kapitányok munkáját a szűkített keret kihirdetése után. Egy kósza ötlet: lehetett volna egy olyan időpontra szervezni az eseményt, amikor nincs edzés, és az operatív törzs az újságírók rendelkezésére tud állni.
A bejelentés - és az élő stream - mintegy 32 percet késett az előre meghirdetett időponthoz képest, és megelőzte azt Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnökének teljesen felesleges beszéde. De jöjjön inkább a lényeg!
Az olimpiára 12 fő plusz 1 tartalék (csere) nevezhető, a mostani bejelentések nem részletezték, hogy ez kire vonatkozik a két keretből.
Először Bíró Attila sorolta el a neveket, és ahogy mondta, ez a lehető legerősebb csapat. A Világliga nagyszerű magyar ezüstérme után a remek klubidényt produkáló, Európa-bajnok Antal Dóra a Facebookon lemondta a válogatottságot, így posztján megnyílt az út a kézsérüléséből felépülő Gurisatti Gréta előtt, aki bekerült a 13 utazó közé, így nem marad le zsinórban a második olimpiájáról.
A többi név is papírforma, Magyari Alda nagyszerű évet és felkészülési időszakot zárt, az UVSE-ből hosszú évek után távozó Gangl Edinával ők viszik a kapusposztot. Bekkben az élete talán legjobb évadát futó Garda Krisztina, a nélkülözhetetlen Szücs Gabriella, és a centerként is bevethető Rybanska Natasa szerepel majd.
picture

A csapat egyik legkiemelkedőbb játékosa, Illés Anna - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Kapásoldalon az évek óta megszokott Keszthelyi Rita, Gurisatti, Szilágyi Dorottya hármas ontja majd reményeink szerint a gólokat. Rosszkézen Leimeter Dóra és Vályi Vanda az előkészítő és a befejező szerepben egyaránt megállja a helyét. Centerben Parkes Rebecca és Gyöngyössy Anikó fogja majd szállítani az emberelőnyöket. A mindenes Illés Anna pedig a szokásos stabilitást adhatja majd a csapatnak több egyéni villanás mellett.
Ez az összetételű magyar válogatott abszolút éremesélyesként vághat neki a tokiói olimpiának. Zsinórban három ötkarikás negyedik hely után pláne jöhetne már a dobogó, ez az együttes a döntőig is eljuthat.
A magyar női vízilabda-válogatott olimpiai kerete:
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros)
mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szücs Gabriella (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (FTC)
Ahogy Märcz Tamás együttese is. Ott az általunk korábban kihirdetett 13-hoz képest egy változás található. Nagy hiányzóként könyveljük el a Szolnokban élete legmasszívabb játékát nyújtó Nagy Ádám kihagyását, aki nálunk biztos utazónak számított sokoldalúsága, gólerőssége és óriási fejlődése miatt.
Mégsem ő megy, helyette az évad egyik másik kiemelkedő teljesítményt nyújtó pólósa, az OB I gólkirálya, Pásztor Mátyás lesz ott élete első nagyobb - olimpia, világbajnokság, Eb- világversenyén. A BVSC átlövője úgy került be a csapatba, hogy kapásoldalon az alap hármasnak számító trió: Varga Dénes, Manhercz Krisztián és Erdélyi Balázs is benne van a szerencsés 13-ban, lehet rá számítani, hogy utóbbi rosszkézen is lehetőséget kap.
picture

Pásztor Mátyás 34 évesen lesz olimpiai újonc - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Mégpedig a két balkezes világklasszis, Vámos Márton és Zalánki Gergő mellett. A kapusoknál biztos volt Nagy Viktor és Vogel Soma helye, ahogy a védőknél az eszméletlen két évet produkáló Angyal Dániel, 2021 egyik legjobb magyar játékosa, Jansik Szilárd és a polivalens Hosnyánszky Norbert nevezése. Centerben a világ egyik legjobbja, Hárai Balázs és az FTC-ből a Vasashoz szerződő Mezei Tamás kap lehetőséget.
Masszív csapat lesz a magyar, a tűzerő adott, néhányan az utolsó olimpiájukra, valaki az utolsó világversenyére készül, egy nagy dobás összejöhet ennek a gárdának, amely a spanyol, olasz, szerb, horvát, montenegrói válogatott mellett aranyesélyesként vág neki Tokiónak.
A magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai kerete:
kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés