Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az FTC-től távozó világklasszis olimpiai bajnokként érkezne Reccóba

Takács Márton

Frissítve 15/06/2021 - 18:23 GMT+2

Zalánki Gergő két évnyi ferencvárosi játék után nyártól a Recco játékosa lesz. Még pénteken, a vízilabda-válogatott délelőtti edzése után beszélgettünk vele zaklatott idényéről, a rengeteg ajánlatról, amit kapott, és arról, hogy mi döntött az olasz sztárklub mellett.

Zalánki Gergő Reccóban tovább fejlődhet - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

A Brescia, az Olympiakosz, a Barceloneta és a Marseille is hívta a világklasszis balkezest.

Kedden lett hivatalos, hogy a Ferencváros Magyar Kupa-győztes, Európa-bajnok pólósa, Zalánki Gergő a Pro Reccóhoz igazol, követve ezzel Benedek Tibor, Madaras Norbert, Kásás Tamás, Szivós Márton és Märcz Tamás útját. A világklasszis balkezes játékossal még a válogatott pénteki edzése után beszélgettünk, fél nappal azután, hogy Zalesz csatlakozott volna a tokiói olimpiára készülő nemzeti együtteshez.
Ahogy a legtöbb ferencvárosi játékosnak, úgy neked is zaklatott éved volt. Egy sérülés miatt hosszú ideig nem vízilabdázhattál, és a csapatból többen egyszerre estek ki hetekre, hónapokra. Neked sem volt még ennyire sűrű és nehéz szezonod?
Elég nehéz és hosszú év volt. Történnek a sportéletben ilyenek, hogy sérülés, betegség, de olyan, hogy két-három sérülés egyszerre, hogy mindenki beteg és rosszul van, az edző is, nem tudunk rendesen edzeni és meccset sem játszani, nem sokszor fordul elő. Ehhez képest a BL-ezüstünk hatalmas siker, és egyáltalán nem az van bennünk, hogy kikaptunk, hanem az, hogy a Marseille és a Brescia ellen játszottunk két komoly mérkőzést. Össze kellett állnia a csapatnak, hogy ezeket a meccseket meg tudjuk nyerni.
Az az általános vélemény, hogy az OSC-vel szembeni bajnoki elődöntős vereség és a többi előzmény után az a BL-ben elért második hely inkább egy megnyert ezüstérem egy nagy menetelés végén. Te is osztod ezt?
A bajnoki elődöntőben inkább még az látszott, hogy mindenki egyénileg próbálkozik, de elég szenvedős volt, nem is sikerült. Az OSC csapatmunkával el tudott minket verni, mert nem volt egyben a csapatunk. Azt nagyon sajnáltam és szomorú voltam, úgy éreztük, hogy még kell egy-két meccs, hogy újra meglegyen a régi csapatösszhang. Ez ki is jött utána a BVSC ellen, a velük vívott meccsek még egész jók voltak. Ha az OSC-vel szemben valahogy továbbjutunk, akkor a döntőben már jobbak lehettünk volna, de a sportban nincsen ha, itt meg elég sok a feltételes mód. Azt kell nézni, hogy az a BL-ezüst egy hatalmas siker az elején részletezett problémák után. Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernünk azt az ezüstérmet.
Úgy érzed, ez a kiváló eredmény adott egy nagyobb pozitív löketet a válogatott felkészüléshez?
Ha lezakóztunk volna Belgrádban, biztos nehezebb lett volna beleállni a munkába a válogatottnál. Volt három nap szünetünk, ami nem sok, de Tomi odafigyel arra, hogy kicsit más munkát csináljunk, mint a többiek. Őket lefárasztja, minket kicsit pihentet, hogy majd valahol találkozzunk. Mindkét eddigi edzésünk jó hangulatban telt, és nem is érzem magam annyira fáradtnak. Az olimpia tudata, az olimpiai láz segít túltenni magamat a fáradtságon, tudom, hogy kevés a felkészülési idő, nem lehet nyávogással nekikezdeni.
picture

Zalánki Dusan Mandic pótlására érkezik majd a Reccóhoz - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Mindössze egy meccset játszottál eddig ebben a naptári évben a válogatottban, még februárban a szerbek ellen. Ennek a nagyobb kihagyásnak mennyi jelentősége van?
Vámos Marcival biztos nem lesz nehéz összeállni újra, vele egész sokat játszottam. Burián Gergővel viszont még soha, így biztos nehezebb lesz, de mivel ügyes, megoldja a mellénk csatlakozást. A horvát túra és a BENU-kupa sokat fog segíteni ebben a folyamatban. Az Eb-csapat itt van, velük sokat játszottunk együtt. Csak Konarik Ákos és Burián Gergő olyan játékos a keretben, aki világversenyre még nem készült velünk együtt. Nem lesz gondja a fiataloknak a beilleszkedéssel, jó lesz ez.
Amióta Szivós Márton 2005-ben a Reccóhoz szerződött a Honvédtól, nem volt példa arra, hogy magyar válogatott pólós bejárja ugyanezt az utat, mit te most, vagyis hogy magyar egyesületből igazoljon a Reccóhoz. 16 év telt el, csak a Varga testvérek Rijekába való szerződése lehetett ilyen súlyú azóta, mind most a tiéd. Viszont szinte mindig akkor igazoltál oda egy új klubhoz, amiután az nyert valami nagy trófeát - kivéve az OSC-t -, a Szolnokkal, a Ferencvárossal, és most a Reccóval is ez a helyzet. Ebbe belegondoltál már?
Előre soha nem tudom, hogy ők fognak nyerni, de azért ez bennem is felmerült. Legalább játszhatok egy újabb Szuperkupát (együtt nevetünk – a szerk.). Már van két Szuperkupa-győzelmem, a Reccóval meglehet a harmadik. Valaki a BL-trófeákat gyűjti, én a Szuperkupákat. Ez van. A Fradival megpróbáltuk, hogy ne ők nyerjenek, de nem sikerült.
Mely klubok kerestek meg, és egyértelmű volt-e, hogy a Recco lesz a befutó?
A Reccót nem kell bemutatni senkinek, aki benne van a vízilabda világában. Rengeteg klub megkeresett, szinte az összes, amelyik ott volt a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében, plusz még jó pár. Mindegyik ajánlatot meghallgattuk, beszéltünk velük. Úgy szólt a Fradival kötött szerződésem, hogy külföldre igazolhatok, magyar csapathoz nem, ennek megfelelően a hazai megkeresésekre egyből ezt tudtam mondani. A Brescia, az Olympiakosz, a Barceloneta, a Marseille is hívott a Reccón kívül, nem volt könnyű ezeket mind rendesen megtárgyalni.
picture

Zalánki az OSC-FTC bajnoki elődöntőn - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Hogyan jött az olaszok megkeresése?
Egy határidő is szorított, amikor bejött a képbe a Recco. Vannak menedzsereim, nélkülük kisült volna a rendszer az agyamban. Az olaszok bejelentkezése volt a döntő. Igazából azt is beleírhattuk volna a szerződésembe, hogy akkor mehetek, ha a Recco hív, mert ez volt a cél alapból, emiatt került be ez a pont a kontraktusba. Korábban is érdeklődtek már, de akkor azt mondták, hogy az átigazolás létrejöttéhez még szükséges néhány év, mert még náluk játszott Mandic és Filipovic is. Amikor Mandic Belgrádba szerződött, megkerestek egy héttel annak a bizonyos határidőnek a lejárta előtt, és ekkor végképp félretettünk minden más ajánlatot, csak ezzel foglalkoztunk.
Az FTC-vel nem feltétlen hoztátok ki a maximumot magatokból abban a két évben, amíg ott játszottál, te sem egyénileg. Ezzel egyet tudsz érteni?
Gondolkodtam a Recco átküldött ajánlatán, mert nagy érzelmi töltettel jár a Fradi. Sajnáltam, hogy a két évből az egyik kuka lett a koronavírus-járvány miatt, a másikban pedig sokáig sérült voltam. Így is nyertünk néhány trófeát, de maradt bennem hiányérzet. A döntés előtti egy-két napban nem is aludtam, ezen pörgött az agyam. De ha a Recco hív, mindent félredobsz és menned kell. Mivel volt a szerződésemben a fentebb említett opció, szerencsésen alakult a helyzet. Ráadásul kényelmesen, a feleségemmel együtt tudunk menni Reccóba, neki nagyon tetszett a lehetőség, hogy Olaszországban élhetünk, a tengerpart közelében. Akivel csak beszéltem erről, azt mondta, hogy nem kérdés, menjünk, jól döntök majd. A fradis éveket sajnálom, tényleg alakulhattak volna jobban.
Bár most erről fog faggatni téged mindenki, előtted vár még rád egy viszonylag fontos esemény, a tokiói olimpia. Ki tudod zárni magadban az új klubod körüli felhajtást, és csak a válogatottra koncentrálsz?
Izgatottan várom, kíváncsi vagyok a Reccóra. Ha be tudok illeszkedni, és fel tudom venni a reccós ritmust, akkor komolyan szintet tudok lépni a vízilabdában. Akik kimentek oda játszani, egész jó játékosok lettek. Ha ezeket mind végiggondolja az ember, nem marad kérdés. De ez mind szép és jó, egy darabig félre kell tennem, és csak az olimpiával szabad foglalkoznom. Jó lenne Reccóba olimpiai bajnokként megérkezni! Így tett Madi is, vele is beszéltem erről. Megvannak a példaképek erre, ahogy a célok is, dolgozni és küzdeni kell érte.
picture

Zalánki a második olimpiájára készül - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés