Varga Zsolt Ferencvárosa minden szempontból a legerősebb csapat a férfi vízilabda-bajnokságban.
A tavalyi szezont felvezető cikkünk címében úgy fogalmaztunk, hogy "az átalakuló FTC és Szolnok mellett az OSC lehet a nevető harmadik (első) a bajnokságban". Nem lett az, az alaposan átalakuló Ferencváros uralta a hazai porondokat a 2021/2022-es évadban, és fölényes győzelmet aratott a Magyar Kupában és az OB I-ben.
Nos, idén annyiban változott a helyzet, hogy messze a címvédő zöld-fehérek a legesélyesebbek mindkét címre. Az OSC és a Vasas pályázik még a legnagyobb eséllyel a döntős szereplésekre, de úgy tűnik, utánuk húznunk kell egy vonalat.
Vízilabda
37 évesen, csékáként három centerakciógól BL-meccsen? Az OSC-s Tóth Márton kipipálhatja a tételeket
24/11/2022 - 16:23
A Fradi már júniusban - elsőként az élmezőnyből - sajtótájékoztatón mutatta be új csapatát. Vámos Márton távozása nagy érvágás lenne a minden csapatának, őt egy az egyben nem is lehet pótolni. Erről Varga Zsolt is beszélt a honlapunknak adott interjújában.
Ennek az új összetételű Fradinak teljesen más játékot tartok ideálisnak, ezt kell megértenünk, fizikálisan bírnunk, és eleget tennünk a követelményeknek.
Az FTC szerkezeti váltáson is áteshet, amelyben a görög óriás, Stylianos Argyropoulos, a két Európa-bajnoki ezüstérmes, Vadovics Viktor és Nagy Ádám, a terminátorszerű Varga Bence jelenti az új embereket.

Még Vogel Somának is nagy lökést adhat a pazar Eb-teljesítménye © Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Részben megint új csapatot kell építenie a szakmai stábnak, amiben nagyon jók. Az Eb-n remeklő Vogel Soma, a kontinenstorna MVP-je, Jansik Szilárd és az Európa-bajnokságot kihagyó Varga Dénes alkotta tengely, kiegészülve a Vigvári Vendel, Fekete Gergő, Molnár Erik trióval masszív alapot jelent, ezúttal négy légiósa lesz a csapatnak, az újakkal pedig egyértelműen erősödött a gárda.
Varga Zsolt a következő szezonban párhuzamosan látja el a vezetőedzői és a pazar Eb-ezüsttel induló szövetségi kapitányi teendőket, majd jövő nyáron hű segédjének, Nyéki Balázsnak adja át a stafétát. Nyilván hazai duplázással távozna a népligetiek kispadjáról.

Az OB I három legjobb edzője közül kettő, Varga Dániel és Varga Zsolt © Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"Abban bízom, hogy jó szellemiségű csapattal kezdjük meg a szezont, ahol működik a kémia a játékosok között. Ha így lesz, szép sikerek várnak ránk." – nyilatkozta Varga Dániel, az OSC vezetőedzője a molcsapat.hu-n, ahol azt is említette, ha nem a döntő lenne a cél, le sem menne edzésre.
Csapata magja együtt maradt, nem távoztak kulcsemberek, ráadásul a több poszton, bekkben és centerben is használható, gólerős Angyal Dániellel a variációs lehetőségek is nőttek. A régi-új oscésnek bizonyuló Bisztritsányi Dávid személyében stabil kapus is érkezett az újbudaiakhoz, érkezésével várhatóan a válogatott Lévai Márton is többet pihenhet majd, miközben Bisztró habitusát ismerve ő biztosan nem statisztaszerepre készül. Burián Gergő és Csacsovszky Erik az előző szezonban szintet lépett, Manhercz Krisztián már akkor is vezér volt, Vigvári Vince pedig folyamatosan fejlődik.
Idén is a finálékat célozhatják meg a XI. kerületiek, de nehezebb dolguk lesz, mint tavaly volt. A Bajnokok Ligájában talán sikerül végre az előrelépés, és a nyolcas döntőbe jutás.

Burián Gergő az úr az OSC jobb szélén © Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A Vasas ugyanis az igazolásainak köszönhetően jön föl, mint a talajvíz. Ezúttal nem csak rutinos, máshol már nem kellő magyar válogatottak érkeztek, hanem például az Eb-második, 21 éves Konarik Ákos személyében Vasas-nevelés tért vissza. Sélley-Rauscher Domonkos is játszott már az angyalföldieknél, Gábor Lőrinc a bajnok Fraditól jött, Ivan Nagaev személyében az egyik legjobb orosz (balkezes) pólós is piros-kékben folytatja. Slobodan Nikić együttese nyilván arra készül, hogy az előző évben nyert bronzérmét fényesebbre váltsa.
Ez a három csapat felfelé lóg ki a mezőnyből.

Bátori Bencének és a Vasasnak Vámos Márton ellen már nem kell védekeznie a bajnokságban © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Az erősorrendet illetően az évek óta nagy harcot vívó Honvéd, BVSC kettős következhet. Szivós Márton csapatából visszavonult Decker Ádám és Szirányi Balázs, Hosnyánszky Norbert viszont még a fedélzeten. A Decker Attila (akit talán egyre többször fog kiszorítani a Komjádi-kupa-győzelemben főszerepet vállaló Farkas Domonkos), Kevi Bendegúz, Fejős Róbert, Ekler Bendegúz tengely és a tehetséges Hessels testvérekhez csatlakozott két fiatal igazolás, Ekler Zsombor és Nyíri Balázs. A legtöbb meglepetés talán ettől a csapattól várható.
A Honvédhoz hasonlóan a BVSC is csak magyar játékosokkal számol. Kardos Gergelyt, Pásztor Mátyást és az Eb-keretbe meglepetésre bekerülő Ágh Györgyöt már nem találjuk meg a Szőnyi útiak névsorában. Az előző idény egyik legjobb teljesítményt nyújtó centere, Csacsovszky Alex, a tehetséges kapus, Gyapjas Viktor, valamint Gál Dávid és Sziládi Kristóf is erősítést jelent Kemény Kristóf csapatának, amely a Batizi Benedek, Gyárfás Tamás, Kovács Péter, Mészáros Mátyás tengelyre alapozhat.

Ekler Bendegúz és a Honvéd az elődöntőre pályázhat © Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A középmezőnybe várható a gyengülő és új csapatot új vezetőedzővel, Hangay Zoltánnal építő Szolnok (Pásztor Mátyás, Belényesi Dávid, Vámosi Bertold, Józsa Ottó, Ágh György, Vismeg Zsombor érkezésével), az egyben maradó Szeged, a jól igazoló Kaposvár (többek között Pellei Frank és Szatmári Kristóf jött), a már Tóth Kálmán edzette Eger, a Pécs és a Miskolc.
Az UVSE-től idén is szerződtették a legjobbakat, a helyükre Kósik Soma, Garancsy András, Korbán Richárd és Tőzsér Dávid érkezett Vincze Balázs együtteséhez. Minden évben felbukkannak ígéretes pólósok a lila-sárgáknál, Szécsi Marcellre például érdemes lesz figyelni.
A bajnokság üde színfoltja lehet a feljutó KSI, ahol hemzsegnek a nagyon tehetséges fiatalok. Már az szimpatikus, hogy együtt maradt az OB I/B bajnoka, ahol a balkezes Nagy Ákos már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, belőle nagy játékos lehet. A háromszoros olimpiai bajnok legenda, Benedek Tibor fia, Benedek Mór is az OB I-es keret tagja lett (15 esztendősen), az utánpótláscsapatokban remekelt, tovább fejlődhet és erősödhet az élvonalban, a legjobbakat kívánjuk neki!

Nagy Ákos a KSI színeiben már az élvonalban is viríthat © Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az Eb MVP-je, a ferencvárosi Jansik Szilárd soktagú kórust idézett meg egy személyben a játékával
14/11/2022 - 16:55
Vízilabda
A BL-selejtezőn hét gólt vágó Manhercz Krisztián szerint sokoldalúbb lett az idei OSC
02/11/2022 - 15:31