Az Eb-ezüstérmes Molnár Erik nagyon élvezte élete első felnőtt világversenyét.
Augusztus 4., Sibenik, hivatalos barátságos mérkőzés: Horvátország-Magyarország 10-9. Molnár Erik bemutatkozik a felnőtt válogatottban.
Szeptember 10., Split, Európa-bajnokság, döntő: Magyarország-Horvátország 9-10. Molnár Erik két gólt is szerez a fináléban és Eb-ezüstérmes.
Vízilabda
Az Eb-ezüstérmes pólócsapatnak van arculata, stílusa, identitása, ezzel a Juventust is felülmúlja
17/09/2022 - 19:06
Elképesztő éve és nyara van Molnár Eriknek. A Ferencvárossal bajnokságot és Magyar Kupát is nyert, a Bajnokok Ligájában bronzérmet szerzett. Mindezt 18 évesen, az FTC-nél töltött első szezonjában. Gyorsan letette a névjegyét a legmagasabb szinten is.
Már januárban ott lehetett a felnőtt válogatott összetartásán, ahogy áprilisban is. Tagja volt Märcz Tamás szűkített, 20 fős világbajnoki keretének, csak az utolsó rostán esett ki.
Aztán persze Varga Zsolt is beválogatta őt a spliti Európa-bajnokságra készülve, nála debütált a nemzeti együttesben ferencvárosi bekkje - hogy aztán orrtörés miatt kihagyni kényszerüljön a BENU-kupát -, majd elvitte magával az Eb-re is, a 15-ös keret legfiatalabbjaként, 19 esztendősen.

Molnár Erik első éve nagyon jól alakult a Ferencvárosban - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website

Ahol aztán berobbant, megmutatta, micsoda tehetség. E sorok írójának szubjektív rangsorában az ezüstéremig menetelő csapat talán öt legjobban teljesítő játékosa közé tartozott. Óriási potenciál van benne, rohamléptekben fejlődik, és hol van még a vége!
Splitben klasszisok ellen bekkelt, kiválóan centerezett, ha kellett, emberelőnyöket harcolt ki, a szerbek és a horvátok ellen is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a döntőben két csodás gólt lőtt, megúszásból és lehetetlen szögből is bevette a torna legjobb kapusának választott Marko Bijač kapuját.
Összesen 84 perc 50 másodpercet töltött a vízben az Eb-n, 8/5-ös lőlappal zárt, 62,5%-os lövőszázalékánál csak a házi gólkirály, Manhercz Krisztián büszkélkedhet jobbal. Volt két gólpassza, egy labdaszerzése és két blokkja is.
A válogatott vasárnap késő délutáni hazaérkezésekor beszélgettünk vele.

Molnár szlovén présben - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Először arról érdeklődtünk nála, hogy a csapat legfiatalabb játékosaként mit várt magától és az Eb-től?
"Őszintén szólva reménykedtem abban, hogy bejutunk a legjobb négy közé. Sokkal jobban teljesítettük annál, mint ahogy várták tőlünk sokan. Magasan túlteljesítettük a várt szintet. Esélyünk volt megnyerni a döntőt is, de a sors nem úgy akarta.
Majd 2024-ben Párizsban megnyerjük.
Nagyon élveztem az egész Európa-bajnokságot. A végére elfáradtam, megterhelő volt mentálisan és fizikálisan is."

Akár egy sikeres festőnek, sok kiállítása volt az Eb-n - Fotó: Illyés Tibor

Fotó: MTI

Bár az FTC sapkájában a Bajnokok Ligája legerősebb csapatai közül a Novi Beograd és az Olympiakosz ellen is igazolta, hogy sokra hivatott, ismeretlenebb volt a csapattársainál a kontinenstorna mezőnyének számára. Talán ezért is sikerült olyan jól neki ez az Eb. Ezt kommentálva úgy beszélt, mint a csapatkapitány, Jansik Szilárd.
"Örülök, hogy jól jött ki a lépés, de inkább a csapatnak ment jól. És ha jól megy a csapatnak, akkor az egyéneknek is, inkább így gondolok erre. Akadt egy-két szerencsés, jó megoldásom, de ez inkább a csapat érdeme. Nekik köszönhetem, hogy volt néhány jó megmozdulásom."
Ha két hónappal ezelőtt kérdezik meg Molnár Eriktől, hogyan alakulhat a nyara, akkor kimondhatjuk (leírhatjuk), hogy extrák történtek vele. Ezzel ő is egyetértett.
Két hónappal ezelőtt még nem is nagyon gondolkoztam ezen az Európa-bajnokságon.
Amikor Zsolt kihirdette a bő keretet, akkor kezdtem el fantáziálgatni arról, hogy jó lenne bekerülni az utazó csapatba. Ha pedig ez sikerül, akkor szerettem volna minél jobb eredményt elérni. Utólag visszagondolva, nagyon jó volt a hangulat."

Molnár a spanyolokkal vívott Eb-elődöntőn - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

De Molnár nem pihenhet, még vár rá egy korosztályos világverseny, a szeptember 18-25. között sorra kerülő U19-es Európa-bajnokság Podgoricában. Olyan tehetségek vannak Nyéki Balázs keretében, mint a KSI-ből a már a felnőtt válogatottban is bemutatkozó Nagy Ákos, az FTC terminátora, Varga Vince, a kapusok közül Gyapjas Viktor (ők hárman U18-as világbajnokok lettek a nyáron), az OSC-ből Vigvári Vince, az UVSE-ből Ekler Zsombor, a BVSC-ből Mészáros Mátyás.
Az Eb-döntő élő televíziós közvetítésében Cseh Sándor, az MVLSZ utánpótlás szakmai igazgatója is célzott rá, hogy Erikre vár még feladat bőven a klubszezon előtt, az Eb-ezüst okozta eufória után is:
Majd el kell vele beszélgetni, ha megérkezik, hogy ne maradjon ebbe benne
Minderre így reagált a válogatott 6-osa:
"Az Eb után egy napos pihenő jutott, a buszút hazafelé. Hétfőtől már a junior csapattal edzek. Azt sem veszem félvállról, komolyan meg akarom nyerni azt az Európa-bajnokságot. Sünivel (Nyéki Balázzsal – a szerk.) majd megbeszélem, hogyan tudok kicsit pihenni a felkészülés közben. Várom már azt az Eb-t is."

Molnár Erik két pazar gólt is lőtt az Eb-döntőn - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
A briliáns Vogel Soma a csapategységet és az energiát jelölte meg a kitűnő Eb-szereplés kulcsaként
16/09/2022 - 16:23
Vízilabda
Az Eb MVP-je, a szenzációsan pólózó Jansik Szilárd a csapat szerepét emelte ki az egyéni díjában
12/09/2022 - 16:23