Eb-ezüst, MVP-cím, Jansik Szilárd pazarul játszott az Európa-bajnokságon.
Jansik Szilárd pedig egy ufó
- nyilatkozta Szabó Zoltán, a Nemzeti Sport állandó, az Eurosport időszakos szakértője a Magyarország-Montenegró (11-8) Eb-negyeddöntő után az NS-ben. A magyar válogatott csapatkapitánya, Jansik Szilárd talán élete eddigi legjobb mérkőzését játszotta, a szokásosan hatékony védőmunkája mellett (a BB jegyében bekkelt és blokkolt) 5/5-ös lőlappal zárta a partit. A játék összes elemében szédületes produkciót nyújtott, gólt szerzett átlövésből, ejtésből és ziccerből, minden hangszeren játszott.
Vízilabda
Az Eb-ezüstérmes pólócsapatnak van arculata, stílusa, identitása, ezzel a Juventust is felülmúlja
17/09/2022 - 19:06
De nem csak azon a meccsen remekelt, az egész Európa-bajnokságon ő bizonyult a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó magyar pólósnak. Sőt, a torna MVP-címét is megkapta, teljesen megérdemelten,
A csapat vasárnap késő délutáni hazaérkezése után beszélgettünk vele röviden a pazarul sikerült spliti Eb-ről, a csapatkapitányi szerepéről és az egyéni elismeréséről.

Jansiknak bőven van összehasonlítási alapja, hiszen a budapesti vb-n is a csapat kulcsembereként játszott, de neki sem ment. A védőmunkája annyi energiát elvett, hogy támadásban nem tudott villogni, nem jött be a szerkezeti váltás, hogy kapásoldalon játszott.
A spliti Európa-bajnokságon viszont villogott. Először arról érdeklődtünk nála, hogy mi volt most meg a csapatban, ami a Margitszigeten hiányzott?
"Nagyon jól összeállt a kohézió, ez nagyon fontos. A vb-n nem álltunk össze ennyire. Félre tudtuk tenni az egyéni érdekeket, és mindenki alárendelte magát 100%-osan a csapatnak. Ebben volt a kulcs. Nagyon jó útra tértünk rá, megyünk tovább. Nyilván jobban örülnék, ha most aranyérem lógna a nyakamban, de ez az ezüst is jó visszacsatolás, hogy amit elkezdtünk, az jó."

Jansik élete legjobban sikerült tornáján van túl - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Varga Zsolt úgy nyilatkozott honlapunknak az Eb-keret kihirdetése után, hogy "nagyon jó lenne egy kiemelkedő eredmény, de ha nem látok olyan változásokat a csapat játékában, amelyek tényleg markáns különbséget, fejlődést jelentenek, akkor azzal besöpörnénk a szőnyeg alá a problémákat".
Nos, hatalmas fejlődésen ment át a csapat a vb óta, remek játékot nyújtottak a srácok, amiből aztán egy csodás Eb-ezüstérem lett. Vajon Jansik Szili is osztja a szövetségi kapitány véleményét?
"Abszolút jól gondolta Zsolt. Voltak nagyon jó egyéni teljesítmények is, de inkább azt kell kiemelnem, hogy csapatként működtünk nagyon jól végig. Le tudtuk győzni a regnáló olimpiai bajnokot és a friss világbajnokot, minden esélyünk megvolt az aranyra is. Egy pici hiányzott a döntő végén, hogy összejöjjön. Kicsit visszanyertük a szurkolók bizalmát is, mert a vb-7. hellyel sokat elvesztettünk. Folytatjuk, megyünk tovább."

Támadásban is remekelt Jansik - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Varga Dénes távollétében Jansik Szilárd lett az új csapatkapitány, kiváló választásnak tűnik a válogatott 11-es sapkában játszó klasszisa. Arra is megkértük, hogy mesélje el, hogyan érezte magát ebben a szerepkörben.
"Jó élmény volt, úgy gondolom, hogy elfogadtak, meghallgatják a tanácsaimat. A fiatalok is befogadóak voltak. 100%-osan dolgozott mindenki, örülök, hogy Zsolt engem választott. Innen is köszönöm neki a bizalmat. Úgy vélem, jól el tudtam látni a feladatot, de még fejlődnöm kell benne, mert nekem is új ez a szerepkör. Próbálom a lehető legjobban kezelni az ezzel járó felelősséget és feladatokat."
Jansik 10-es teljesítménye a torna legértékesebb játékosának járó díjat érdemelt. Ezeket az elismeréseket általában támadó felfogású pólósok szokták kapni, örömteli, hogy egy komplex produkciót, védekezésben és támadásban is extrát nyújtó vízilabdázó lett most az MVP. Szili ezt úgy szakmailag, mint emberileg megérdemelte. Jó csapatkapitányhoz híven a társai szerepét emelte ki ebben is.

Jansik az Eb-ezüsttel és az MVP-címmel - Fotó: MVLSZ

Fotó: facebook

"Iszonyatosan jólesik. De a csapatnak köszönhetem, hogy sok megoldásom jól sikerült. Tényleg remekül ment a játék, a döntőben mehetett volna jobban. Ott már nagyobb fáradtságot éreztem. Azért is jó érzés, mert nem voltam még se gólkirály, se MVP. Olyan nagyon nem is szoktak foglalkoztatni az egyéni elismerések, mert ez egy csapatsport. Viszont ez egy visszaigazolás arról, hogy amit csinálok, az jó. Egy ilyen erős, világsztárokkal telezsúfolt mezőnyben választottak engem, ehhez azért még kell egy kis idő, hogy feldolgozzam."
Ritka hosszú volt a válogatott szezon egy hazai világbajnoksággal, majd a spliti Eb-vel. Most kapnak egy kisebb pihenőt a nemzeti csapatban szereplő játékosok, majd jöhet a klubidény, Jansik a Ferencvárosban folytathatja a lenyűgözően sikerült naptári évét.
"Egy-két hétre most elengedem a vízilabdát. Lesz egy kis pihenőnk, szükségünk is van rá, mert ez a nyár nagyon hosszú volt két világversennyel, aztán visszamegyünk a klubjainkhoz. Ez a jól sikerült Eb nagyon kellett nekünk a vb után, mert úgy éreztem az utolsó budapesti meccs után, hogy nagyon mélyen vagyunk. De az Eb megmutatta, hogy van miért dolgozni, és ott fog lógni a végén az érem a nyakban, ha elvégezzük a munkát. Megéri csinálni."

A cséká a porondon - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
A briliáns Vogel Soma a csapategységet és az energiát jelölte meg a kitűnő Eb-szereplés kulcsaként
16/09/2022 - 16:23
Vízilabda
Az FTC bekkje 19-re lapot húzva újoncként is remekelt az Eb-ezüstérmes válogatottban
13/09/2022 - 17:46