Varga Zsolttal, a férfi vízilabda-válogatott új szövetségi kapitányával készítettünk interjút az Eb-keret kihirdetése után.
Varga Zsolt július 20-tól mondhatja magát a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának. Július 25-én már az általa összehívott Európa-bajnoki bő kerettel meg is kezdte a munkát. A Margitsziget után horvát edzőtáborban szerepelt kiválasztottjaival, a héten pedig a BENU-kupán tesztelheti az azóta már 15 fősre szűkített csapatát.
Szerdán sajtótájékoztató keretében hirdetette ki a Splitbe utazó Eb-névsorát. Az eseményt követően ültünk le vele beszélgetni, Lakner Gábor (Nemzeti Sport) és Farkas Márton (M4 Sport) társaságában kérdeztük Zsoltot negyedórán át.
Vízilabda
37 évesen, csékáként három centerakciógól BL-meccsen? Az OSC-s Tóth Márton kipipálhatja a tételeket
24/11/2022 - 16:23
Szóba kerültek a felkészülés hangsúlyos elemei, a fiatalok beépítésének kiemelt fontossága, a vezérek és Vogel Soma szerepe, az Eb céljai.

Bíró Attila az eddigi legkönnyebb kerethirdetésének nevezte a mostanit, neked ez volt az első. Mennyire volt nehéz dolgod?
Július 25-én kezdtük el a munkát, augusztus 9-én már le kellett adni a névsort a LEN-nek, amely csak most lett publikus. Egy hét itthoni edzés után utaztunk a horvátországi edzőtáborba, végig azon gondolkodtam, hogyan fogok keretet összerakni 21 emberből ennyi idő alatt.
Csalóka dolgok is akadtak, hiszen volt, aki végig edzésben maradt, de volt, aki három hete nem edzett. Változó a játékosok állapota, még most is van olyan pólós, akin látom, hogy elkezd formába jönni. Sibenikben elmondtam a csapatnak, mi a helyzet, 'hogy ti lesztek az elsők, akik megtudják az Eb-keret összetételét, addig még van három edzés, mutassátok meg, ki tud bekerülni!'.

Varga Zsoltnak nem volt sok ideje az Eb előtt összerakni a keretet - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A spliti Európa-bajnokságra nevezett 15 játékosból kilenccel már dolgoztál együtt a Ferencvárosban. A többiek hogyan fogadták a híresen kemény edzéseidet?
A lightos edzéseimet (mosolyog – a szerk.) Mindenkinél azt láttam, hogy maximális hozzáállással dolgozik. Már azt is észrevettem, hogy visszafogok néhány embert. Azt nem szeretném, hogy ennyi edzéssel, ekkora intenzitással kiégjen valaki, vagy átbillenjen a túledzettség állapotába. Abszolút jó volt a munkamorál, nagyon elégedett voltam ezzel.
Ismered jól a nemzetközi mezőnyt a Bajnokok Ligájából, egyéb tornákról. Mi az, amire a leginkább hangsúlyt fektettél ebben a rövid felkészülésben?
Nem tudok elárulni csodákat: a védekezéssel foglalkoztunk nagyon sokat. De közben az a meglátásom, hogy csak a védekezés nem hoz eredményt. Fel lehet bontani több részre a játék elemeit: van a statikus része, amikor megérkezünk a kapu elé, van a gólok utáni játék, az emberelőny/emberhátrány ezekhez képest mást.
Azok a részek tudnak felborulni, amikor hat a hat ellen kell játszani, elég sok ilyen támadásunk van. Abból lehet káosz hátul, ha nincs meg a támadásnak a kellő hatékonysága, vagy rosszul zárjuk a támadásainkat. Nagyon fontos, hogy együtt fejlődjön a kettő, ezen sokat dolgoztunk. De ez nem megy egyik napról a másikra, mert 15 éves beidegződések is vannak a játékosok fejében. Nehezen megy át, hogy akár úgy zárjunk le egy támadást, hogy nem fejezzük be, hanem inkább biztonságra törekszünk és oldalra dobjuk a labdát.
Visszajövünk hat a hatba, ki tudunk állni eléjük, le tudjuk fogni őket szorosan, vissza tudunk lépni, és nem pedig 6-7%-os eséllyel lövünk kapura, amiből pedig az ellenfél megy el, akár másfél testhossz előnnyel, amiből már káosz van. Rengeteg játékhelyzet van, fontos, hogy mindenki megértse, ezek hogyan épülnek fel lépésről lépésre.
Sokat videóztunk, megnéztük a világbajnokságon vívott meccseinket, azokból megtudhatjuk, hogy ki mit játszott ellenünk.

Fekete Gergő esetében is kifizetődött a kemény munka - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Milyennek tűnik most ez a csapat ezzel a rengeteg fiatallal?
Nagyon lelkes csapatnak tűnik, de a teljesítményünk még hullámzó. Változó képet mutattunk a horvátok, a japánok és a franciák elleni edzőmeccseken. Most jönnek sorban a hivatalos mérkőzések, amelyeket fontosnak tartok.
Te már a bő keret összeállításával is fiatalítottál egy nagyot, az Eb-csapatba pedig Fekete Gergő, Konarik Ákos, Molnár Erik és Vigvári Vendel személyében olyanokat is beneveztél, akik közül hárman már jártak Világliga-tornán is, de még inkább marginális szerepet kaptak, most viszont bedobod őket a mély vízbe, ahogy a Fradiban is tetted. Az ő szerepükről mit gondolsz?
A fiataljainkat sokkal jobban fel kellene építeni. Ezt a csapatot ezekkel a fiatalokkal menedzselni kell akkor is, ha az olimpiáról közülük bárki hiányzik majd. Mert utána már ők lesznek a kulcsemberek. Nagyon jó, ha már ott lesznek Párizsban. De már késznek kell lenniük addigra, azt követően meg pláne. Nekik úgy kell majd átvenniük a stafétát, hogy már mindent tudnak. Így tud átalakulni egy csapat folyamatosan. Vendeléknek azért kell ott lenniük addig több világversenyen is, hogy lássák, megtapasztalják, hogy ez mivel jár. Lehet látni Gergőn és Vendelen is, hogy a tavalyelőtti szezonhoz képest milyen volt a hozzáállásuk és a játékuk mondjuk az idegenbeli BL-meccseken az előző idényben, teljesen más, ég és föld.

Vigvári Vendel az első felnőtt világversenyére készülhet - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Bíró Attila mesélte, hogy Keszthelyi Rita hiányában ő is új húzóembereket keres a női válogatottban. Nálad most nincs Varga Dénes, Hárai Balázs és Vámos Márton. Itt is új vezérekre van szükség a meglévő rutinos játékosok mellett?
Abszolút kellenek. Nehéz, amikor olyan vezéregyéniségek esnek ki, akik csapatkapitányként is funkcionáltak. Ugyanakkor mindig figyelem, hogy kiből lehet potenciálisan csapatkapitány. Jansik Szilárd a Fradiban is volt már kapitány, nagy lépés neki, hogy most a válogatottban is az. Ő alkatilag és emberileg központi figura, erős és pozitív egyéniség, alkalmas erre a pozícióra. Azzal együtt, hogy még bele kell tanulnia ebbe a szerepkörbe.
Rajta kívül ott van még Zalesz az egyik oldalon, Manó pedig a másikon. Már utóbbit is érett játékosként kell kezelni, így is gondolok rá. Nekik kell megoldaniuk, amit eddig egy személyben Dumi vagy Marci ellátott. Ez folyamatában alakul ki, a válogatott csapatkapitányának lenni tényleg nehéz feladat, mindenki hozzá fordul a problémáival a csapatból, amelyet tudni kell kezelni. Rájuk gondolok mint a csapat vezéregyéniségeire, de okozhatnak még meglepetést mások is.

Zalánki Gergő még nagyobb vezérszerephez juthat - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Régóta Vogel Soma a kapusod, de a vb egy új szituáció volt számára: a válogatottban első számú kapusnak lenni. Szegénynek picit hektikusan alakult a torna, volt egy nagyon jó meccse, aztán megsérült, nem ő védett, nem jött az a rangadó. Beszélgetettek arról, hogy rajta mekkora a teher, és milyen vezérszerepe lesz neki?
Nem a teljesítményingadozás az első. Egy kapus - a spanyol Unai Aguirre-t leszámítva, aki egy csodafigura, de meglátjuk az ő teljesítményét is hosszú távon - 28-30 éves kora körül kezd el maximális tapasztalattal, rutinnal jól védeni. Egy fiatalabb kapusban mindig benne van, hogy esetlegesen nem véd olyan jól. Úgy gondolom, ismerem már, hogy Soma hogyan működik. Ha kívülről nézem, akkor én is azt mondom, hogy hirtelen jött számára ez az új helyzet. Nem volt arra lehetősége, hogy erre a szerepre, ha hibázva is, de fölépüljön.
Hiszen nem csak a tokiói olimpián, hanem a budapesti Európa-bajnokságon is nagyon keveset védett Nagy Viktor mellett, mögött.
Egyszer csak ő lett az első számú kapus. Ez nehéz feladat, ehhez is fel kell nőni, ezt a helyzetet is kezelni kell. Úgy látom, hogy Lévai Marci is nagyon jól véd, ezzel pedig Soma is megkapja azt a nyugalmat, hogy ha esetleg ő nem véd jól, akkor ott van Marci. Vagy ha utóbbi kezd, akkor ugyanúgy tud támaszkodni Somára. Ez is egy csapatmunka, fontos, hogy együtt, egymást támogatva dolgozzanak.
Soma miatt is számítasz Gárdonyi András kapusedzői munkájára a válogatottnál? Soma elmondása szerint ők ketten remekül működtek együtt a Fradinál.
Azért is hívtam Bandit ide kapusedzőnek, mert sokat foglalkozott Soma mentális felkészítésével, a lövőkre való felkészüléssel is, amikor egymás mellett védtek. Ha a kapusok pontosan tudják, hogy mi a dolguk, hogy adott játékhelyzetben mit kell csinálniuk, az is adhat egy biztonságot. Egy kapus akkor is kaphat gólt, ha a pontosan meghatározott feladatát jól látja el. Egy nagy meccs megnyeréséhez persze kellenek bravúrok. De ha tudják, hogy mit és hogyan kell védeniük, az egy megerősítés. A felelősség rétegeit szét lehet bontani a kapusra és a blokkokra. Miközben azokra a pluszokra is szükség van, ami Somában is benne van.

Gárdonyi András és Vogel Soma a Fradi után a válogatottnál is együtt dolgozhat - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Mit várhatunk a spliti Eb-n a csapattól, illetve te mit vársz a válogatottól?
Többször átment a fejemben már ez a kérdés. Nagyon jó lenne egy kiemelkedő eredmény, de ha nem látok olyan változásokat a csapat játékában, amelyek tényleg markáns különbséget, fejlődést jelentenek, akkor azzal besöpörnénk a szőnyeg alá a problémákat.
Figyelem, mit lehetne átvenni az olasz, a spanyol vagy a szerb válogatottól. Higgyétek el, nagyon rossz azt mutogatni, hogy miben jobbak nálunk mondjuk az olaszok. Nagyon idegesít. Szeretném, ha a szükséges elemeket átvennénk, de azt is, hogy rá is tegyünk még egy lapáttal. Mondjuk, hogy mozgásban is jobbak lennénk, és 20 vagy 30 centivel nagyobbat tudnánk repülni a vízen, mint ahogy ők csinálják.
Ha ezeket az elemeket viszontlátom, akkor gondolhatom úgy, hogy eredményes az elvégzett munka. Ha látom, hogy ezen az úton haladva fejlődünk, akkor el tudom fogadni a kevésbé jó eredményt. Bár maximális terheléssel és nyomással akarok játszani, mert átverni se szeretném magunkat, hogy az Eb-n ne lenne fontos az eredmény. Ugyanazzal a nyomással kell játszanunk, mintha olimpiára mennénk. Mindent ugyanúgy kell csinálnunk, mert azzal gyakoroljuk azt is, hogy Párizsban mi lesz. Maximális az elvárásom minden tekintetben.

Varga Zsolt tart eligazítást a BENU-kupa magyar-francia meccsén - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Nem csak Varga Dániel, az Eb-ezüstérmes FTC-játékos szerint is erősebb lesz a Fradi, mint tavaly
18/11/2022 - 15:17
Vízilabda
Az FTC Eb-ezüstérmes lövője örül, hogy masszív BL-csoportban szerepel Varga Zsolt csapata
17/11/2022 - 16:03