A Ferencváros vezetőedzőjére és a válogatott szövetségi kapitányára, Varga Zsoltra kemény év vár.
Július 20-a óta Varga Zsolt a férfi vízilabda-válogatott új szövetségi kapitánya, akit az aznapi sajtótájékoztatót kivéve nem lehet kérdezni a kinevezéséről. E sorok írója szabadságon és külföldön volt aznap, és mivel azóta nyilatkozatstop (?) van érvényben a stábtagok és a játékosok körében, esélyünk sincs megszólaltatni az új kapitányt, ki tudja, meddig.
Ez a nyilatkozatstop a FradiMédia stábjára nyilván nem vonatkozik, így kerülhetett fel egy anyag Varga Zsolt kettős szerepéről a klub youtube-csatornájára.
Vízilabda
Döntetlennel zárta a magyar női vízilabda-válogatott a Szardínia Kupát
07/08/2022 11:23
„A vezetőséggel átbeszélve azt tartottuk a legjobb megoldásnak, hogy amennyiben ezt így lehet és elfogadja az elnökség, akkor ezt a szezont még így együtt, a kettőt egymás mellett csináljam.
A klubszezonban is valamennyi válogatott edzés biztosan lesz. A valamennyi az nálam mindig többet jelent. Biztos, hogy lesznek edzések, biztos, hogy lesznek összetartások. Ezeket kell jól átbeszélni, hogy akkor hogyan, mert az első és legfontosabb itt, ebben a helyzetben, hogy a Fradinak az érdekei nem sérülhetnek." – mondta Varga Zsolt a videóban.
Ezzel a felállással az összes többi magyar klub érdeke sérül. Faragó Tamás utalt arra az Indexnek adott interjújában, hogy ez a probléma felmerült az elnökségben. „Az is kétségtelenül igaz, hogy a klubok képviselői bizonyos fenntartással kezelték a helyzetet, hogy a Fradi edzője is marad."

Varga Zsolt Sibenikben - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Az sajnos nem derül ki a Fradi riportjából, amit már egy korábbi cikkünkben is felvetettünk, hogy ha Varga Zsolt és segítője, a szintén válogatott megbízást elnyerő Nyéki Balázs a nemzeti együttesnél lesz éppen, akkor ki tart majd edzést a Ferencvárosnál. Mondjuk ezt ki lehet majd esetleg azzal is védeni, hogy ha minden játékos meghívót kap a nemzeti együtteshez.
Az FTC videójában megszólalt Nyíri Zoltán, az egyesület ügyvezető alelnöke, egyben a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségi tagja is, aki ezúttal előbbi szerepében nyilatkozott.
„A csapatnak rosszul sikerült a vb-je, nem gondolom, hogy ez Märcz Tamás egyedüli bakija. A csapatban játszóknak is el kell gondolkodniuk a saját felelősségükön. Remélem, hogy az új impulzus, és Zsoltnak a vehemenciája, a mindent elsöprő győzni akarása ezt az impulzust megadja.
A játékosok, akik kvázi miatta igazoltak ide, azokkal nem biztos, hogy jó lett volna megtenni, hogy utólag változik az edző személye. Közös kérésünk volt a klub és Zsolt részéről a szövetség felé, hogy amennyiben rá gondoltak, akkor ezt az egy évet, a következő bajnokság, ami előttünk áll, annak az utolsó meccsének lefújásáig ez párhuzamos, utána pedig csak a válogatott rendelkezésére áll."

Kapitány és játékosai - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Érdekesség, hogy Nyíri arra utal, hogy az is indokolhatja, hogy Varga a Fradi vezetőedzője maradjon a szövetségi kapitányi pozíciója mellett, mert a zöld-fehérek újonnan igazolt pólósai a tréner személye miatt is választhatták a csapatot, és kiszúrás lenne velük szemben a hirtelen váltás.
Ez egy új szempont ebben a diskurzusban, Nagy Ádám, Vadovics Viktor, Varga Bence és Stylianos Argyropoulos szerepéről eddig nem esett szó, de egyszer mindent el kell kezdeni. Azokról a játékosokról, akik eddig is ott voltak a Fradiban - és ők vannak többen - nem esett szó.
Majd ismét Varga Zsoltot hallhattuk, aki kisebb betekintést engedett az elképzeléseibe, már a közelgő spliti Európa-bajnokságra nézve is.
„Nyilván most egy jobban megfiatalított csapat fog utazni a legnagyobb valószínűség szerint az Európa-bajnokságra, de ez nem azt jelenti, hogy teljes egészében ez lesz a további út.
Úgy gondolom, hogy most megnézem azt, hogy ezek közül a játékosok közül maximális terhelés alatt ki hogyan tud teljesíteni. Utána jól átgondoltan megnézem azt is, hogy melyik a legjobb csapatösszeállítás, csapatszerkezet.
Nekem ez a célom, hogy tényleg minden részletében pontosan, egzaktul azt játsszák, azt játsszuk, amit én képzelek a vízilabdáról. Nyilván az elmúlt években sok tapasztalatot gyűjtöttem a BL-szezonok alatt, hiszen ott is világválogatottakkal kerültünk szembe. Látom azt is, hogy ki mekkora taktikai repertoárral rendelkezik, milyen játékosok vannak, hogyan használják ezt az egész rendszert. Én azt szeretném megvalósítani, amit én láttam, tanultam az elmúlt években a vízilabdáról."

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Női pólóválogatottunk kiütötte az olaszokat a Szardínia Kupán
06/08/2022 19:56
Vízilabda
Sima győzelemmel kezdett a Szardínia Kupán a magyar női vízilabda-válogatott
03/08/2022 17:26