27-ről 24 évre csökkent a férfi vízilabda-válogatott átlagéletkora.
"Valamilyen szinten váltani kell. Fel kell építeni egy új, modern felfogású csapatot. Számomra nagyon meglepő volt, hogy egy megfiatalított olasz válogatott ennyire magabiztosan, jól és fegyelmezetten tudott játszani. Azt gondolom, hogy kiindulópontként egy ehhez hasonló játékstílust kell megcélozni – anélkül persze, hogy másokat igyekeznénk másolni.
Azért az mindenféleképpen példamutató volt, hogy az olaszok mennyire egységesek voltak és ez a legfontosabb – mondta, hozzátéve, hogy természetesen mindig a győzelem a cél, de azért az sem mindegy, hogy ha más eredmény születik, mit lát az ember a vízben teljesítő magyar csapattól."
Vízilabda
Clark Kent-pillanatok sora vár Varga Zsoltra az FTC és a válogatott kispadján
26/07/2022 18:01
A VLV cikke szerintVarga Zsolt nyilatkozott így szövetségi kapitányi bemutatkozásakor múlt szerdán. Rá két napra, pénteken hirdette ki 19 fős, bő keretét, amellyel a rá következő hétfőn el is kezdte a felkészülést.
Sok új névre azért nem lehetett számítani, még azon túl sem, amilyen névsorral elődje, Märcz Tamás kezdte a munkát a hazai világbajnokság előtt. Hét pólós került be a Ferencvárosból, plusz két olyan játékos, akik a következő idényt az FTC-ben kezdik meg.
Vogel Soma, Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Pohl Zoltán és Vigvári Vendel képviseli a zöld-fehér színeket, Nagy Ádám és Vadovics Viktor az a két vízilabdázó, akiket a nyáron igazolt le a Fradi.
Közülük Vogel, Jansik és Pohl ott volt a vb-7. magyar csapatban, rajtuk kívül az Eb-felkészülésre meghívót nem kapó Varga Dénes és Vámos Márton mondhatta még magát fradistának a világbajnoki csapatban.

Varga Zsolt az első válogatott edzésén szövetségi kapitányként - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Ennyi ferencvárosi meghívott korábban is szerepelt már válogatott bő keretben, sőt, volt, hogy 10 népligeti pólós kapott invitálást. Ami a névsor és a Ferencváros elmúlt két idénye alapján várható, hogy egyaránt jó évadot maga mögött tudó Vigvári Vendel és Fekete Gergő is szerephez juthat a spliti Eb-n, első világversenye lehet az mindkettejüknek.
Varga Dumi távollétében pláne reménykedhet Vigvári az Eb-részvételben, ahogy a Szolnokról a Vasasba szerződő Konarik is. Ha már az MVLSZ azt kommunikálja, hogy fel kell gyorsítani a fiatalítási folyamatot.
Centerposzton nincs ott a szaknévsorban Hárai Balázs, így Fekete nevezése is indokolt lehet a kontinenstornán, aki kapásoldalon és középcsatárként is remekül használható. Az örök ígéret skatulyájába kerülő Német Toni is megkaphatja a bizalmat klubedzőjétől, egyben a szövetségi kapitánytól, mert amíg a Ferencvárosban évek óta van előtte másik két center, addig a válogatottban most Hárai és Mezei Tamás sincs.

Német Toni is megkaphatja az esélyt - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A 22 éves Ágh György abszolút újoncként kapott meghívót, a BVSC-ből Szolnokra tartó center elég fegyelmezetlenül, sok kiállítást begyűjtve szerepelt a vasutasoknál az előző idényben.
Közben Sánta Dániel kimaradt, nincs Bedő Krisztián vagy az OSC-ben Hárai mögött pallérozódó Aranyi Máté sem. Mivel az FTC-ben Varga Zsolt és Nyéki Balázs előszeretettel játszatta a világ leguniverzálisabb pólósai közé tartozó Nikola Jakšićot és Aaron Youngert is centerként - ahogy Molnár Eriket is tavaly -, várható, hogy Jansik és Angyal Dániel is megfordulhat középen támadásban.
Batizi Benedek és Vigvári Vince is többször szerepelt már keretedzéseken, az ő nevük sem okozhatott meglepetést a listán.
Varga viszont élt a kereten kívüli meghívott lehetőségével, amellyel Märcz nem számolt korábban. A KSI 18 éves tehetsége, az ifi bajnokságban és az OB I/B-ben is rendkívül gólerős Nagy Ákos is ott lehet a nagyokkal a Margitszigeten.
Mivel Zalánki, Burián és Vadovics mellett ő is balkezes, az új szövkap nem nagyon gondolkodott jobb kezes játékosokban azok közül, akik rossz kéz oldalon tudnak nagyot menni, mint például Csacsovszky Erik.

Vigvári Vince Varga Zsoltnál mutatkozhat majd be a válogatottban - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A kapusoknál Vogel Soma és Lévai Márton mellett a BVSC-nél kegyvesztetté váló, és a pályafutását Szentesen folytató Kardos Gergely került be a kiválasztottak közé. Érdekes, hogy az a ferencvárosi Szakonyi Dániel nem, aki a vb-felkészülést végigcsinálta, most nem számítanak rá. Még amikor Vogel kisebb sérülést szenvedett, akkor is az egri Grieszbacher Márknak postáztak meghívót.
Mivel nyilatkozatstop van érvényben, erről sem tudtuk megkérdezni az érintetteket.
Összehasonlítottuk a Märcz Tamás által június 5-én kihirdetett 20 fős bő világbajnoki keret és Varga Zsolt 20 fős bő Eb-névsorának átlagéletkorát. Az elsőé 27,05, a másodiké 24,15, azaz bő másfél hónap alatt három esztendővel fiatalabb lett a nemzeti együttes.
Ez aztán a hiperugrással végrehajtott fiatalítás!

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Világbajnokság
A Big Bang Theory legendás fogadotta vala-jelenete inspirálta Märcz Tamás lecserélését?
25/07/2022 17:03
Világbajnokság
Märcz Tamás vállalja a felelősséget és elviszi a balhét, de önkritikát vár néhány játékosától is
03/07/2022 18:39