Csacsovszky Erikkel, az OSC-ben kiemelkedő évet produkáló vízilabdázóval beszélgettünk.
A Genesys OSC Újbuda csapatában 2021 elejétől kezdve húzóember Csacsovszky Erik. A Honvéd, a Pécs és az Eger korábbi pólósa Varga Dániel hívására érkezett 2020 nyarán a XI. kerületiekhez, ahol fél év után kulcsjátékossá vált, és kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt 12 hónapban.
Mezőnymunkája mellett rendkívül gólerős lett, látványos átlövései közül láthattunk kettőt a Recco, ötöt a Dubrovnik és hármat a Spandau ellen, utóbbi két alkalommal idegenben bizonyult ilyen eredményesnek a Bajnokok Ligájában.
Vízilabda
Az FTC megint kiütötte az OSC-t, megvan a zöld-fehérek 24. bajnoki címe
19/05/2022 08:42
A válogatott januári összetartására meghívót kapott Märcz Tamás szövetségi kapitánytól, ahogy a Montenegró elleni Világliga-selejtezőre is, amielőtt két nappal kidőlt koronavírus-fertőzöttsége miatt, így még nem mutatkozhatott be a felnőtt nemzeti csapatban az U18-as világbajnok játékos.
Interjúnkban a fejlődési ívéről, korábbi két egri csapattársáról, a világklasszis görög Aggelos Vlachopoulosról és a válogatott szinten mindent megnyerő Hosnyánszky Norbertről, Varga Dániel szerepéről, az OSC és saját céljairól beszélgettünk Csacsovszky Erikkel.

Csacsovszky Erik sokat láthatjuk a jobbszélen - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook


"Kellett nekem egy olyan játékos, aki hatalmas vehemenciával ad egy ritmust a csapatnak. Ő egy motor. Ugyanúgy, ahogy Vlachopoulos, csak a görög inkább egy turbó feltöltő, nem egy motor." – mondta rólad Dabrowski Norbert, az Eger akkori vezetőedzője 2019 nyarán az Eurosportnak adott nagyinterjújában. Mennyire érzed helytállónak ezt a jellemzést?
Nyilván nehéz párhuzamot vonni egy játékos és egy motor között, de a személyiségemet tekintve, meg a játékstílusomat egy kicsit kívülről látva, úgy gondolom, hogy jó értelemben véve agresszív játékos vagyok. Együtt élek a játékkal, belepörgök, felpörgetem magam. Nagyon hasznos erre a gólöröm, ami nagyon meg tud engem dobni. Ebből a szempontból mindenképpen egyetértek és már akkor is egyet értettem Dabrowski Norbival. Érdekes, de ez a tűz éppen Egerben egy kicsit kihunyt bennem. Ezt az OSC-ben tudtam újra megtalálni magamban.
Ennek mit volt az oka?
Nem tudom, lehet, hogy kicsit belekényelmesedtem a helyzetbe. Nekem négyévnyi pécsi játék után az volt az első olyan klubom, ahol ténylegesen egy nagycsapatban szerepelhettem. Utólag visszanézve, kicsit belenyugodtam abba, hogy ott minden meccset megnyerünk attól függetlenül, hogy én milyen teljesítményt nyújtok. És valószínűleg ez volt az oka annak, hogy abban az egy évben ez valamennyire kiveszett belőlem.

Csacsovszky ilyen látványosan tud örülni egy gólnak - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Egerben a minimum tervezett két szezon helyett mindössze egy évadot töltöttél. Mit adott neked az, hogy együtt játszhattál egy olyan világklasszissal is, mint a görög Aggelos Vlachopoulos?
Nagyon jól esett, hogy Norbi Vlachóhoz hasonlított, akire példaképként tekintettem, amikor Egerbe kerültem. Sokat foglalkozott velem, a mai napig nagyon jó kapcsolatot ápolok vele.
Az ő vízilabdához való hozzáállása példaértékű. Többször volt olyan, hogy a vele egy oldalon játszók - Gyárfi, Kürti Dominik meg én - kezét megfogta edzés után, és még vagy 30-40 percen át gyakoroltunk. Előfordult, hogy 25 percen át csak passzolgattunk. Foglalkozott velünk, azon igyekezett, hogy napról napra jobb játékosok legyünk. Ezt ő megmutatta minden edzésen azzal, ahogy ő dolgozott, és ahogy hozzáállt a pólóhoz. Vlachopoulos egy rendkívüli ember, nagyon jó csapattárs, személy szerint nekem nagyon sokat segített abban, hogyan lehetek meghatározó játékos – nem feltétlen Egerben, hanem később. Csak jót tudok róla mondani.
Milyen elvárásokkal jöttél az OSC-hez 2020-ban, és azokból mi vált valóra az eltelt bő másfél év alatt?
Érdekes, de a Covidnak köszönhetem, hogy az OSC-hez kerültem. Nem tudni, hogy ha nincs a koronavírus, akkor mi lett volna Egerben. Viszont rettenetesen boldog voltam, amikor Varga Dani felhívott, hogy szeretne engem ebbe az OSC-be.
Az elején nehezen találtam önmagam, a saját szerepemet a csapatban, hogy mi az, amit hoznom kell minden meccsen, és mi az, amiben fejlődnöm kell. Ezeket a második félévre sikerült megtalálni, abban az időszakban stabilizálódott a játékom. Akkora lettem magabiztosabb, és már komfortosabban éreztem magam a vízben és a csapatban is.

Jó helyen van nála a labda - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

Ebben milyen szerepet játszott az OSC vezetőedzője, Varga Dániel?
Ebben Daninak nagyon nagy munkája volt, sokat beszélgettünk arról, hogyan gondolkozzak, hogyan éljek, min járjon a fejem, ha vízben vagyok. Vele sokat dolgoztunk a vízilabda mentális részével, mindamellett, hogy a fizikális részét – lekopogom – mindig megcsinálom tisztességgel.
Az Eurosport honlapján elég nagy irodalma van Varga Dani kiváló edzői munkájának. Az egyik bravúrja, hogy az összes játékosának a szintjén tudott emelni, tiéd az egyik leglátványosabb fejlődés. Milyen vele együtt dolgozni, milyen apróságokat tapasztalsz, amit másnál eddig nem?
Akárkit kérdeztél meg erről, mindenki azt mondta, hogy Dani az egyik legjobb edző, akivel valaha dolgozott az illető. Ezt én is megerősíthetem. A legfontosabb, amit tőle tanultam az, hogy a kevesebb néha több. Sokat gondolkodtam azon, hogy ez mit is jelent.
Az OSC előtt rengeteget maradtam edzések után lőni. Viszont emiatt is történhetett az, hogy sokszor megsérültem, mert egy bizonyos mozgást erőltettem túlságosan. Dani nyitotta fel a szemem, hogy nem kell ott maradni minden edzés után lőni. Néha jobbat tesz az, ha elsőként mászom ki a medencéből.
Dani megmutatja nekünk a vízilabda minden apróságát, hogy miben tudunk fejlődni. Amikor azt mondja Hárai Balázsnak, hogy ’szerintem lehetnél még ennél is jobb’, akkor mindig elgondolkozom, hogy miben tudnék jobb lenni még én is. Dani egy elképesztő mentor, pedagógus és edző egy személyben. Nagyon jó vele együtt dolgozni.

Csacsó és Varga Dániel - Fotó: Madar Dávid/OSC

Fotó: facebook

"Én is érzem, hogy jó az út, amin vagyok. Ez az az időszak, amikor jobban megismertem magam játékosként, az elmúlt másfél évben komolyodtam a legtöbbet, és ezek a dolgok vezettek oda, ahol most szerencsére tartok.” – nyilatkoztad az Eurosportnak novemberben. Miből áll a fejlődésed, milyen elemekben javultál érzésed szerint?
Abszolút fejben. A hozzáállásban, hogy nem stresszelek annyit, nem agyalom túl a dolgokat. Régebben bizonyos meccsszituációkban mérlegeltem, hogy ellőjek-e egy helyzetet. Ma már ezt nem teszem meg. Ez is Dani érdeme, akadt egy olyan mondata erről, ami megfogott: ’Ki más lőjön kettesből ebben a csapatban, ha nem te?’ – mondta.
A fejben való hozzáállás hozza az eredményességet. Egy idő után van egy pont, ami után többet edzeni már nem hasznos, hanem kártékony. Azután már semmi más nem segít, csak a saját agyunk formálása, hogy amikor ott van a vízben az ember, akkor a legjobban teljesítsen. Tavaly komolyabb meccsek előtt izgultam, stresszeltem, most már inkább csak az egészséges mennyiségben.
Pályafutásod eddigi legerősebb naptári esztendeje volt a 2021-es, csapattársad, Manhercz Krisztián is kiemelte a szerepedet. Továbbmennék, a még nem válogatott magyar pólósok közül talán te voltál a legjobb. Hogyan értékelnéd a produkciódat?
Köszönöm szépen, ez mindenképpen jó visszajelzés. Először a csapatról beszélnék.
A munkának, amit elvégzünk, egyszer be kell érnie. Biztos van olyan, hogy egy ideig gyengén játszom én, vagy a csapat. Mindig az a kérdés ilyenkor, hogy ez meddig tart. A tavalyi második félévünk nagyon jól sikerült, ahol elindultunk, ott döntőt játszottunk. Idén sem más a célunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy mit szeretnénk elérni ebben a szezonban. Ehhez teljesíteni kell a BL-ben és a bajnokságban is. Ez az oka annak, hogy akár gyenge játékkal, mínusz háromról is meg tudunk nyerni egy meccset, mint a héten a Spandau ellen Berlinben. Ráadásul úgy, hogy többen másfél héten át nem is edzhettek.
És a saját játékodról hogyan vélekedsz?
Csinálom a dolgomat, és próbálok a lehető leghasznosabban hozzájárulni a csapat teljesítményéhez védekezésben és támadásban is. Ha alá kell játszani valakinek, akkor azt teszem, ha gólt kell lőni, akkor igyekszem, hogy az is összejöjjön. Próbálom kitalálni, hogy az adott napon miben tudok hasznos tagja lenni a csapatnak.
"Csacsovszky Erik kiváló formát mutatott ebben a naptári évben. Rengeteget fejlődött Varga Dániel OSC-jében, és olyan csapatok elleni markáns teljesítményével igazolta, hogy a magyar mezőnyben a huszonévesek közül talán az ő játéka emlékeztet a leginkább Hosnyánszky Norbert stílusára, mint a Recco, vagy szerda este a Jug.” – írtuk rólad a Dubrovnikkal vívott BL-meccsetek estéjén, ahol öt nagy gólt lőttél. Privát beszélgetésünkben említetted, hogy egyszer olyan szeretnél lenni, mint Hosnyánszky Norbert. Mi tetszett neked mindig is az ő játékában?
Hosi játéka nagyon különleges, mert egy nagyon erős védőjátékos, és emellett az egyik leggólerősebb hátsó átlövő. Nagyon szerettem vele együtt játszani, illetve azt nézni, mit hogyan csinál meccs közben, hogyan lő. Nagyon jólesik, hogy hozzá hasonlítasz, de nyilvánvalóan még nem tartok ott. Az a célom, hogy egyszer ott tartsak, ahol ő. De senkire nem szeretnék hasonlítani, a legjobb önmagam szeretnék lenni. De ő azért más típusú játékos is, sokkal erősebb védekezésben, bekk pozícióban, én viszont még nem.
Időről időre felbukkannak olyan pólósok, akik jobbkezesként kiemelkedő teljesítményre is képesek lehetnek rosszkéz oldalon is. Ilyen Kovács Gergő és Sedlmayer Tamás is, akik a válogatottban is helyet kaptak, de most mintha a perifériára szorultak volna. Ott lehettél a válogatott januári összetartásán. Lassan jöhet a te időd?
Nagyon remélem, hogy a lassan az idén lesz! Arról már beszéltünk az év elején, hogy a céljaim közé tartozik, hogy a lehető legtöbb hivatalos válogatott mérkőzésen szerepeljek. Ez meghiúsult a Covid miatt, rögtön az első. Kérdéses, hogy mikor rendezik meg a fukuokai világbajnokságot. Személy szerint örültem volna, ha májusban megtartják, mert úgy érzem, hogy jó formában vagyok.
"Célom az idei két fő világverseny közül legalább az egyikre kikerülni." – ezt is mondtad a Duna Arénában, a sajtó számára is nyilvános válogatott edzésen az év elején.
Azzal, hogy a vb-t elhalasztják, ez a célom továbbra sem változott. A személyes célom továbbra is ugyanez. Szeretném a lehető legtöbbször felhúzni a nemzeti sapkát. Remélem, hogy így is lesz! Ehhez először is a klubban kell jól szerepelni, lehetőleg jó eredményeket is elérni. Minden egymásra épül, így megnyílhat a lehetőség a válogatott felé.

Csacsovszky Erik a válogatott edzésén - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A Montenegró elleni Világliga-selejtezőre meghívót kaptál, de két nappal a meccs előtt kiestél koronavírus-fertőzés miatt. Hogy érintett, hogy önhibádon kívüli okból elmaradt a bemutatkozásod a válogatottban?
Nyilván nagyon csalódott voltam, de annyira azért mégsem, mert önhibámon kívül történt a dolog. Ha akartam, se tudtam volna változtatni rajta. Érdekes, hogy két évig nem kaptam el a koronavírust, aztán két nappal az első válogatott meccsem előtt fertőződtem meg vele. Sajnáltam nagyon, de ez van. Mással is megtörtént, hogy kulcsfontosságú mérkőzésről hiányzott a Covid miatt. Sőt, tudjuk nagyon jól, hogy másnak a karrierje végét jelentette a koronavírus. Két hete történt, mostanra kezdtem visszanyerni önmagam annyira, hogy most már tudok rendesen úszni, edzeni.
Gondolsz már a márciusi, románokkal vívandó Világliga-selejtezőre, és esetleg az Eb-re az egyelőre kimaradó vb helyett?
A március 8-án sorra kerülő Világliga-meccs még messze van, egyelőre nem foglalkozom vele. A következő időszakban a papíron nálunk gyengébb csapatokkal játszunk a magyar bajnokságban, ezt a periódust fel lehet használni az állóképességünk javítására, alapozó időszaknak is fölfoghatjuk.
A BL-ben itthon fogadjuk a Dubrovnikot és idegenben játszunk a Reccóval. A következő nagyobb célom, hogy a Jugot megverjük hazai medencében is. Ez a távlati cél, addig a magyar bajnokságban szeretném, ha megnyernénk a ránk váró mérkőzéseket. Egyénileg pedig a saját teljesítményemmel szeretnék elégedett lenni.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC elérte őszi csúcsformáját, az OSC-től extra kell a finálé második felvonásán
08/05/2022 19:13
Vízilabda
Az FTC-OSC döntőtől nem roncsderbit várnak az egymás ellen játszó Vigvári testvérek
05/05/2022 11:01