Batizi Benedek, Csacsovszky Erik és Fekete Gergő is részt vett a pólóválogatott összetartásán.

A magyar férfi vízilabda-válogatott januári eleji összetartására öt újonc kapott meghívót: Batizi Benedek (BVSC), Csacsovszky Erik (OSC), Fekete Gergő (FTC), Molnár Erik (FTC), Vigvári Vince (OSC). Közülük Molnár és Vigvári pont kedd délelőtt, a sajtó számára is nyilvános edzésen nem lehetett ott, a 2003-asok foglalkozásán vett részt, így velük nem találkozhattunk, nem beszélhettünk.
A sorban első hárommal viszont igen.
Vízilabda
Szivós Márton piros lapot kapott egy nyelvészeti szemináriumra való mondatért a Honvéd meccse után
2 ÓRÁJA
A 20 éves Batizi Benedek pályafutását régóta figyeli Märcz Tamás. A kiváló fizikai adottságokkal rendelkező védő a BVSC-ben is egyre több lehetőséget kap, és ha így folytatja, idővel Molnár Erikkel kiváló bekkpárt alkothat majd nemzeti csapatban.
Először arról érdeklődtünk nála, hogy számított-e titkon felnőtt válogatott meghívóra.
"Reménykedtem benne. Gyerekkorom óta célom, hogy szerepelhessek a felnőtt magyar válogatottban. Nagyon örülök, hogy eljött ez az idő. Szeretnék minél többet fejlődni, és a lehető legtöbbet kihozni ebből a néhány napos felkészülésből, hogy legközelebb is meghívjanak."
Mit lehet vajon tanulni egy háromnapos összetartáson egy, az OB I-ben szereplő élcsapat fiatal játékosaként?
"Nagy szerencsém van, mert a BVSC egy nagyon erős klub, és ott is feszes a ritmus. A válogatott nyilván más, itt világklasszisok is vannak, vesznek engem körül. Nyitott szemmel járok, és mindenkitől próbálok elcsenni valamit, amit haza tudok vinni a hétköznapjaimra."

Batizi Benedek a válogatott keddi edzésén - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Nincs még könnyű helyzetben Batizi abból a szempontból, hogy Angyal Dániel és Jansik Szilárd személyében nagyszerű szezonokat maguk mögött tudó bekkek vannak a válogatottban, ráadásul kulcsemberként. Pohl Zoltán is egyre jobban játszik visszatérése után, és akkor még nem beszéltünk a 18 éves Molnár Erikről, aki rohamtempóban halad az első nagyválogatottsága felé, miután a Fradiban is egyre markánsabb produkciót nyújt.
Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy ő maga hogyan látja az idei válogatottbeli esélyeit, illetve hogy mi szólhat mellette a válogatás során.
"Minden poszton óriási dolog bekerülni a felnőtt magyar válogatottba. Előttem nagyon erős bekkek vannak, de mindenképpen szeretnék bekerülni a keretbe.
Úgy érzem, hogy a vízilabda olyan irányba mozdult el, ahol már olyan játékosokra van szükség, akik szinte minden poszton bevethetők. Ennek a trendnek megfelelően én is próbálok ehhez alkalmazkodni. Szerencsére ez elég közel áll hozzám, mert már nagyon sok pozícióban játszottam. Nem mindegyikben voltam ügyes, például kapusként katasztrófa voltam. Az a célom, hogy centerként is egyre erősebb legyek, és akkor bekk-centerként kerülhetek be a válogatottba."

Batizi védekezés közben - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A 24 esztendős Csacsovszky Erik nem csak életkorban jár előrébb, mint a többi újonc, hanem a játékának szintjében is. A Honvéd, a Pécs és az Eger korábbi, az OSC jelenlegi pólósa karrierje eddigi legjobb évét produkálta 2021-ben. Varga Dániel csapatának egyik legstabilabb teljesítményt nyújtó pólósa lett, aki nem csak védekezésben és mezőnymunkában tartozott a legjobbak közé, hanem gólerősen is pólózott.
Az óév utolsó heteiben a Recco ellen duplázott, Dubrovnikban pedig a mezőny legjobbjaként ötször (!) volt eredményes. Vámos Márton, Zalánki Gergő és klubtársa, Burián Gergő mellett ő lehet a negyedik biztos pont rosszkéz oldalon a válogatottban a csillagok jelenlegi állása szerint.
Éppen ezért nem jelentett meglepetést, hogy ő is ott szerepelt a meghívottak listáján, bár először még a fiatalok közé, decemberre várta őt a szövetségi kapitány, majd átirányította a legjobbak közé mintegy karácsonyi - de annál jobban megérdemelt - ajándékként.
"Titkon bíztam benne, azt hiszem ez a legjobb megfogalmazás. Nagyon megörültem, amikor december 23-án, a Jug elleni BL-meccsünk másnapján Tomi fölhívott és közölte velem, hogy a két ünnep között pihenhetek, ami 35 meccs után nagyon jólesett. Ezúton is köszönöm neki! Nagyon örültem, hogy január 3-án csatlakozhattam a nagy kerethez. Örülök, hogy itt lehetek. Jó a légkör, az ember álmodozik róla kiskora óta, aztán idekerül, és próbálja magát jól érezni."
Csacsovszky rengeteget fejlődött Varga Dániel OSC-jében, és olyan csapatok elleni markáns teljesítményével igazolta, hogy a magyar mezőnyben a huszonévesek közül talán az ő játéka emlékeztet a leginkább Hosnyánszky Norbert stílusára, mint a Recco és a Jug. Arra bízhat, hogy már idén bemutatkozik a válogatottban, de vajon eljuthat-e valamelyik világversenyre is?
"Azért ott még nem tartok, mint Hosi, remélem, egyszer fogok ott tartani. Esélylatolgatásba nem mennék bele, mindent meg fogok tenni azért, hogy a szövetségi kapitány úgy gondolja, hogy beférek a keretbe. Az alapvető célom, hogy a lehető legtöbb hivatalos válogatott meccsen tudjak szerepelni. Célom az idei két fő világverseny közül legalább az egyikre kikerülni."

Csacsovszky Eriktől sok gólpassz érkezik rosszkéz oldalról - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A 21 éves Fekete Gergő esete az egyik legérdekesebb. 2020 nyarán szerződött Debrecenből a Ferencvároshoz. Több komoly sérülésen, betegségen esett át, második fradis szezonjának második felében viszont komoly teljesítményt tett le az asztalra. Számos emlékezetes momentumot produkált a Magyar Kupában, a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is.
Ha kellett második számú centerként remekelt, vagy éppen átlövésből szerzett látványos gólokat. Ezek után vajon számított-e válogatott meghívóra?
"Őszintén szólva nem számítottam, de nagyon reménykedtem benne. Már annak is nagyon örültem, hogy a fiatal keretbe behívtak, ott pedig nyilván az volt a kitűzött célom, hogy meg tudjam mutatni, hogy esetleg érdemes velem foglalkozni a nagycsapatban is."
Nem akármilyen hendikeppel vágott neki az év utolsó szakaszának Fekete, aki így is megállta a helyét, sőt.

Fekete Gergő (labdával) remek őszt produkált a Fradiban - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"Amikor Barcelonából visszajöttünk, átment rajtunk egy vírusos betegség, 4-5 kilót fogytam azóta, ezt még nem sikerült visszaszednem. Fizikálisan főleg az első pár napban nagyon gyengének éreztem magam, és még most sem érzem, hogy olyan formában lennék, mint esetleg Barcelona előtt. Az a cél, hogy ezt visszaszedjem, nehéz, de dolgozunk rajta."
Fekete nem gondolta túl a meghívását, reálisan fogalmazott azzal kapcsolatban, ami az év hátralévő részére vonatkozik.
"Még nem gondoltam bele, nagyon örülnék, ha már csak a többi összetartásra be tudnék kerülni, vagy esetleg egy edzőmeccsre. Nekem már ezek is nagy dolgok és célok lennének. Lépésről lépésre haladok, dolgozom a klubomba, és majd jön, aminek jönnie kell."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
29 gólt és négy cserés kiállítást hozott az UVSE-Dunaújváros szuperrangadó
20/01/2022 10:57
Vízilabda
Manherczék akciógólok tömegével verték 14-9-re Montenegrót a Világligában
18/01/2022 20:32