Märcz Tamás igyekszik majd forgatni évközben a válogatott keretét.

Július óta nem volt a sajtó számára is nyilvános edzése a férfi vízilabda-válogatottnak, még a tokiói olimpia előtt találkozhattunk Märcz Tamás csapatával ilyen szervezett keretek között. Több mint félév telt el azóta, és olyanokkal nem találkozhattunk a kedd délelőtti tréningen, mint a visszavonuló Nagy Viktor és a válogatottban többé nem szereplő Hosnyánszky Norbert.
Viszont nagy örömünkre több fiatal utánpótlás-válogatott pólós is meghívót kapott a szövetségi kapitánytól erre a három napra, illetve decemberben csak velük is sor került egy válogatott összetartásra.
Vízilabda
29 gólt és négy cserés kiállítást hozott az UVSE-Dunaújváros szuperrangadó
20/01/2022 10:57
Összesen öt újonc készül hétfőtől szerdáig a Duna Arénában: Batizi Benedek (BVSC), Csacsovszky Erik (OSC), Fekete Gergő (FTC), Molnár Erik (FTC), Vigvári Vince (OSC). Közülük Molnár és Vigvári pont kedd délelőtt a 2003-asok foglalkozásán vett részt, így velük nem találkozhattunk, nem beszélhettünk.
A Batizivel, Csacsovszkyval és Feketével készített mini interjúkat egy másik cikkben publikáljuk majd, ahogy az olimpiai bronzérmes Angyal Dániel nyilatkozatát is később közöljük.
A sort Märcz Tamással kezdjük.

Märcz Tamás több újoncot is meghívott a válogatottba - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Ahogy Jeff Goldblum mondta a Jurassic Parkban, "az élet utat tör magának". A fiatalok is. Idén egy kisebb generációváltás kezdődhet a válogatottnál. A kapitánynál először arról érdeklődtünk, hogy sikerült a decemberi összetartás.
"Örülök, hogy amikor most beszélünk, még nincs vége a januári összetartásnak. Van még két edzésünk a nagyokkal. Viszont a decemberi lezárult, amit igazából csak a fiataloknak szántam, bár ötvözni szerettem volna a társaságot az idősebb fiatalokkal, akik a nagy keretnek valamilyen szinten már a részei. Nagyon jól sikerült a decemberi összetartásunk.
Nagyon motiváltak voltak a fiúk, és egyénileg is visszakaptam a játékosoktól, amit elvártam, amiért behívtam őket. Arra a keretmeghívóra minden résztvevő rászolgált. Ha lesz rá lehetőségem, és a versenynaptár is engedi, akkor tartanék még hasonló keretedzéseket. Elképzelhető, hogy az is csak a fiataloknak lesz. Olyanoknak, akik nincsenek túlterhelve Bajnokok Ligája-küzdelmekkel, az OSC-ből és a Ferencvárosból lesz a legnehezebb hívni pólósokat. Elképzelhető, hogy föl lehet turbózni a keretet olyan játékosokkal, akik a nemzetközi kupákban nem érdekeltek.
Rengeteg energiával és akarattal szálltak be a munkába a srácok, izgalmas volt velük dolgozni."

A mágnestábla vonzotta a tekinteteket - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A januári a lehető legerősebb keret, de a meghívottak közül Varga Dénes, Nagy Ádám, Pohl Zoltán és Konarik Ákos nem tud részt venni az edzéseken. Märcz Tamás annak kifejezetten örült, hogy újoncokat is be tudott hívni, vagy át tudott csoportosítani a decemberiek közül.
"A mostani, erősebb keret kicsit átformálódott sérülések és különböző egészségügyi gondok miatt. Szerettem volna áthozni néhány ügyes fiatalt, akikben potenciált látok. Szerettem volna, ha ezt a levegőt szívják már magukba, ha az idősebb játékosokkal együtt készülhetnek. Van olyan, akinek még fizikailag kell nagyobb ugrás, hogy azonnal bevethető legyen.
Előny lehet ez a néhány nap, mert így nem csak akkor találkoznak ezzel az edzésmunkával, ezekkel a taktikai elemekkel és játékosokkal, amikor bevetésre hívjuk őket. Nekünk nyitást, számukra pedig egy jó lehetőséget jelent."
2022-ben több világverseny, sűrűbb versenynaptár vár a játékosokra. Májusban világbajnokság, augusztusban és szeptemberben Európa-bajnokság vár a magyar válogatottra. Ezért is lehet szükséges, hogy az eddigieknél bővebb kerettel számolhasson a szövetségi kapitány.
"Olyan évet élünk meg a vízilabdaéletben, amilyen még soha nem volt. Majdnem öthónapos ciklus lesz áprilistól augusztusig, amelybe még a klubszezon is beötvöződik. Olyan sok eseményen lehet részt venni, ami igényli azt, hogy bővebb játékoskerettel rendelkezzünk, nem a szokásos 3-4 játékos van egy posztra, hanem 4-5, vagy még több. Ezen a vonalon megyünk tovább."

Olimpia után, vb és Eb előtt - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Mennyire lát előre vajon Märcz Tamás, akinek ebben a sűrű meccsnaptárban kell úgy lavíroznia, hogy a válogatott többször is tudjon együtt készülni évközben.
"Mindig igyekeztem alkalmazkodni a klubokhoz, annak nincs értelme, hogy erőszakkal illesszünk be válogatott napokat, amelynek az lenne a következménye, hogy akkor meg az egyesületeikben nem tudnának jól teljesíteni a játékosok. Amikori ideálisnak tartom, és a klubokkal is egyeztetni tudok, és nem okoz sehol gondot, akkor lesznek ilyen alkalmak.
Amennyiben nem, akkor hagyatkozunk arra a mennyiségre, amit már látunk előre. A hagyományos egy-két nap rendelkezésünkre áll a Világliga-mérkőzések előtt januárban és márciusban, illetve áprilisban elindul a világbajnokságra való felkészülés. Nem vagyok elégedetlen azzal sem, lesz négy-öt hetem előtte.
Azt nem látjuk még, hogy át tudunk-e majd esetleg lépni a Világliga Szuperdöntőjére, célunk, reméljük, hogy sikerül. Sok esemény lesz, mindenhol jól helytállni nagyon nehéz, különösen egy átformált válogatottal. Igyekszünk majd kitűzni olyan pontokat, amelyek kiemelten hangsúlyosak idén. Igyekszem majd úgy forgatni a keretet, hogy ne legyenek szétterhelve a játékosok."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Manherczék akciógólok tömegével verték 14-9-re Montenegrót a Világligában
18/01/2022 20:32
Vízilabda
Az OSC a koronavírus miatt a medencén kívül veszítette el a szezon egyik legfontosabb BL-meccsét
13/01/2022 10:15