A ’80-as évek óta nem fordult elő, hogy a szövetségi kapitány egyben klubedző is legyen. A ferencvárosi Varga Zsolttal most megtörtént.
A Ferencváros érdekérvényesítő képessége eddig is erős volt, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztját érintő változás, annak körülményei és az új stáb összetételét illetően pedig bebizonyosodott, hogy minden eddiginél hatásosabb.
Mint ismeretes, a hazai rendezésű világbajnokságon elért hetedik hely után július 18-án Märcz Tamás közös megegyezéssel távozott a posztjáról, két nappal később pedig kiderült, hogy Varga Zsolt, az FTC-Telekom Waterpolo mindent is megnyerő vezetőedzője lesz az utódja.
Vízilabda
Három évet fiatalodott másfél hónap alatt a férfi pólóválogatott kerete
28/07/2022 16:32
A szerződése szerint egy éven át mindkét feladatát ellátja, azt követően már főállású kapitány lesz legalább a 2024-es párizsi nyári olimpiáig. A Ferencvárosnál hű segítője, Nyéki Balázs lesz az utódja jövő nyártól.
Bár a feladatra Vargát felkérő Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke a szervezet elnökségi ülése után tartott múlt szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Varga "mostantól elsősorban szövetségi kapitány, és emellett a tisztsége mellett látja el továbbra is a vezetőedzői feladatokat a népligetieknél, inkább úgy néz ki a dolog, hogy
ezzel a döntéssel másodállást csináltak a szövetségi kapitányi posztból.
Évtizedek óta nem volt pályáztatás nélküli kapitányi kinevezés, több mint 25 éve mindig több jelölt közül választott az aktuális elnökség. Kemény Dénes, Benedek Tibor és Märcz Tamás is több jelölt közül lett befutó, Vargát nyilván az augusztusi Európa-bajnokságig hátralévő kevés idő miatt kérte fel direktben az elnökség, illetve annak nevében az MVLSZ első embere.

Varga Zsolt és Nyéki Balázs a Magyar Kupa-trófeával - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Érdekesség, hogy Sydney olimpiai aranyérmes magyar válogatottjából került ki a legutóbbi három szövkap: Benedek Tibor, Märcz Tamás, Varga Zsolt.
Már 2016 végén, Märcz megválasztásakor téma volt a sportágon belül, hogy amíg ennyi újvonalas olimpiai bajnok (Vári Attila, Molnár Tamás, Madaras Norbert, Biros Péter, Gergely István, Székely Bulcsú) ül az elnökségben, nem is várható, hogy az ő körükön kívüli jelöltből legyen kapitány. Ezt joggal sérelmezhette volna a korábban pályázó Cseh Sándor, Dabrowski Norbert és Vincze Balázs is (közvetve hallottuk, hogy közülük akadt, aki szóvá is tette).
Odáig jutottunk, hogy egyre kevesebb az ideális kapitányi matéria, akik közül úgy szakmailag, mint emberileg alkalmas személy kerülhet a magyar nemzeti együttes élére.
A zuhanyhíradó szerint Varga Zsolt mellett Cseh Sándor és Varga Dániel neve szerepelt a shortlisten, erre utalt Faragó Tamás is az Indexnek adott interjújában. Varga Daniról már korábban megjegyeztük, hogy minden tulajdonsága, szakmai képessége és pedagógia módszere arra predesztinálja, hogy egyszer ő legyen a válogatott szövetségi kapitánya.

Varga Dániel és Varga Zsolt - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Az 50 éves Varga Zsolt top 3-as edző, talán világviszonylatban is. A Ferencvárost 2013 óta irányítva egy osztályozós csapatból a kontinens meghatározó gárdáját faragta, idővel hatalmas anyagi, infrastrukturális és személyi előnyt élvezve az összes hazai egyesülettel szemben.
Faragó úgy fogalmaz az Indexen, hogy "nyílt titok, hogy felmerültek olyan kérdések a válogatottban, melyek szerint a kohézió, a csapategység nem volt épp a legoptimálisabb. Biztos vagyok abban, hogy Zsolt karizmája segíteni fog az egység helyreállításában."
Ennek kapcsán azért érdemes megjegyezni, hogy pletykák szerint a válogatott világklasszisai közül hárman azért is jöhettek el az FTC-től az elmúlt években, mert megromlott a kapcsolatuk a vezetőedzővel. Nem tudjuk, ezek a konfliktusok léteznek-e, és ha igen, megoldódtak-e, de ha nem, akkor ebből a szempontból olyan sokkal nem lettünk beljebb a váltással, bár fegyelem lesz, az tuti.
Július 25-én hétfőn már edzést vezényelt Varga Zsolt az Eb-felkészülés első napján, egyúttal kiderült, kikből áll az új válogatott stáb. Nos, a válogatott összetartások és a világversenyek idejére a Népligetből átköltözik szinte a teljes brigád.

Nyéki Balázs és Varga Zsolt a válogatott edzésén - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Varga Zsolt mellett Nyéki Balázs a másodedző, Pozsonyi Zsolt az erőnléti edző, a csapatmenedzser Katona Norbert, dr. Goschi Gabriella az egyik sportpszichológus, Ivicsics-Dienes Viktória pedig a fizikoterapeuta. Ők hatan mind a Fradi alkalmazottjai is, a kapusedző, Gárdonyi András pedig éveken át volt a zöld-fehérek kapusa és kapusedzője, mielőtt tavaly Szolnokra szerződött.
Állam az államban.
A helyzet különös voltát bővíti, hogy az a szintén egykori ferencvárosi Székely Bulcsú lesz a csapatvezető, aki elnökségi tagként szavazott Märcz Tamás utódjáról.
Faragó elmondta, hogy "az is kétségtelenül igaz, hogy a klubok képviselői bizonyos fenntartással kezelték a helyzetet, hogy a Fradi edzője is marad". Már, hogy Varga Zsolt. Két út állhatott előtte az előrelépéssel kapcsolatban, mivel az FTC-vel már a csúcsra jutott kilenc évnyi építkezéssel és komoly munkával.
Az egyik a Recco kispadja, amelyet viszont Sandro Sukno egyelőre sikeresen ural. A másik a magyar válogatott irányítása. A második opció jött be, de nem úgy, ahogy gondoltuk. Felmerül a kérdés, miért nem csak a válogatottnál dolgozik tovább? Legutóbb 1985 és 1988 között Gyarmati Dezső volt úgy szövetségi kapitány, hogy mellette klubcsapatot is irányított.

Varga Zsolt nagy terheket cipel majd a kettős szerepvállalással - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Emlékezhetünk, hogy a Benedek Tibor mellett egri vezetőedzőként dolgozó Dabrowski Norbert szerepvállalását rossz szemmel nézte a hevesiek akkori legnagyobb hazai riválisa, a Szolnok (játékosi és klubvezetői fronton egyaránt), sikerült is elérni, hogy állítólagos összeférhetetlenség miatt távozzon a szövetségi posztjáról.
Ha az a helyzet zavaró és esetleg etikátlan volt az azt kifogásoló illetők szerint, akkor a mostani szituációval kapcsolatban Petőfi Sándorral együtt kérdezzük, hogy "minek nevezzelek?"
Tovább is van, mondjuk még?
Amikor Märcz Tamást 2016 végén szövkappá választották, úgy volt, hogy megtarthatja a BVSC-nél azzal párhuzamosan az ottani vezetőedzői posztját is. Majd mégsem így lett, azt a feladatát le kellett adnia, és akkori másodedzője, Szűcs Levente követte a Szőnyi útiaknál.
A párhuzamos sínek most a Fradi kérésére már a végtelen előtt találkoznak, így állhat fenn ez a helyzet Varga Zsolt esetében, aki egy éven át átfedésben dolgozhat, pedig a BVSC a vasutas klub. A Ferencváros előtt viszont nincsenek váltók, akadályok, a vészféket sem húzza meg senki.

Varga Zsolt és Märcz Tamás a vb előtt egy kétkapun - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Kemény Dénes az Indexen azt mondta, hogy "az egyetlen veszélye csupán az ennek a konstrukciónak, ha egy bajnoki mérkőzésen kétes szituációban esetleg elkezdenek mérlegelni a bírók. Hogy most befújják-e az ötméterest a szövetségi kapitány csapata mellett vagy ellen."
Ha Varga Zsoltnak nem is kell egy telefonfülkében átöltöznie Clark Kent módjára Fradi-edzőből szövetségi kapitánynak a közeljövőben, így is felmerül egy rakás kérdés a kettős igazolásával kapcsolatban.
Miért nem lehetett megvárni az új szövetségi kapitány munkába állásával az augusztusi Európa-bajnokságot?
Ha Varga Zsolttal sem lenne négy között a közelgő spliti Eb-n vagy a 2023-as fukuokai vb-n a magyar válogatott, akkor őt is leváltják? Mennyi türelmi időt kapott?
Korábban Varga Dénes és Hárai Balázs is nyilvánvalóvá tette, hogy a párizsi olimpiáig folytatnák a pályafutásukat. Bár az Eb-keretből kihagyta őket, a következő két évben is számít rájuk a szövetségi kapitány?

Varga Zsolt és Nyéki Balázs válogatott pólóban - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Maga Varga Zsolt ismerte el a honlapunknak adott júniusi interjújában, hogy a Fradinál revideálni kellett saját álláspontját a fiatal pólósok terhelhetősége, mély vízbe dobását illetően. A saját maga által reformált álláspontja megmarad a válogatottnál is, vagy csak az MVLSZ közleménye által említett és előírt felgyorsított fiatalítási folyamat kezdetét láthatjuk a bő Eb-kerete alapján? Abból a 7+2 ferencvárosi játékos közül Fekete Gergő, Molnár Erik és Vigvári Vendel tartozik ebbe a körbe.
A válogatott összetartások alkalmával ki fogja edzeni a Ferencváros játékosait, ha a zöld-fehérek OB I-es csapatánál dolgozó összes tréner címeres pólóba öltözik? Bár Varga Zsolt kiválóan ismeri a magyar mezőnyt, hogyan fogja megoldani, hogy ne csak akkor láthassa a válogatottnál szóba jöhető játékosokat, amikor saját csapata, az FTC játszik egy másik magyar együttessel?
Nem látják a veszélyét annak, hogy amennyiben valamelyik eddig válogatott ftc-s játékosra nem számít a kapitány, az visszaüthet a klubnál folyó szakmai munkára?
Ezek nyilván költői kérdések, de a munkamániás, kétségkívül rendkívül elhivatott és szenvedélyes Varga Zsoltnak Supermanné kell válnia, hogy a következő egy évben ezt a két, önállóan is egy embert kívánó feladatot ellássa a saját mércéje szerint is maximális odaadással, figyelemmel és eredménnyel.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Világbajnokság
A Big Bang Theory legendás fogadotta vala-jelenete inspirálta Märcz Tamás lecserélését?
25/07/2022 17:03
Vízilabda
Varga Dénest kihagyja az Eb-keretből az új kapitány
22/07/2022 10:59