Jansik Szilárd és Vogel Soma is a védekezéssel volt elégedetlen a BENU-kupán.
Lejátszotta első, hagyományos nyári felkészülési tornáját az új szövetségi kapitány, Varga Zsolt által irányított, átalakított és megfiatalított férfi vízilabda-válogatott. A magyar csapat három győzelemmel tudta le a nem feltétlen valami acélos riválisokat (Franciaország, Japán, Hollandia) felvonultató BENU-kupát.
Ez esetben nem is az eredmény volt a lényeg, hanem hogy minél több hivatalos mérkőzést játsszon a jövő hét végén kezdődő spliti Európa-bajnokság előtt a gárda, és hogy a szerdán kihirdetett 15 fős Eb-keret tagjai között kialakuljanak a megfelelő játékkapcsolatok.
Vízilabda
Az Eb-ezüstérmes pólócsapatnak van arculata, stílusa, identitása, ezzel a Juventust is felülmúlja
17/09/2022 - 19:06
Az esemény harmadik napján, a Hollandiával vívott pénteki parti után az új csapatkapitányt, Jansik Szilárdot és az első számú kapust, Vogel Somát kértük összegzésre.
"Úgy gondolom, hogy nem voltunk rosszak. Azt azért még nem jelenteném ki, hogy jók voltunk, mert rengeteg gólt kaptunk. Ez utóbbival nem vagyok elégedett, ahogy a srácok, Zsolt és a stáb sem. Azon fogunk dolgozni, hogy sokkal jobb legyen a védekezésünk.
Akadtak biztató jelek, nagyok sok taktikai elemet meg tudtunk csinálni. Összességében kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk. Új és fiatal a csapatunk, soha nem játszottunk még ezelőtt ebben az összeállításban." – kezdte értékelését Jansik.

Jansik felülkerekedne mindegyik ellenfelén - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A Ferencváros 28 éves, többszólamú játékra képes pólósa váltotta a keretből ezúttal hiányzó Varga Dénest csékáként, és igen jó választásnak tűnik.
"Nem könnyű, pluszfelelőssége van ilyenkor az embernek, főleg egy ilyen teljesen átalakult csapatban. Nem csak egy-egy új játékos van, hanem öt újonc is, sokan nem játszottak még a legkomolyabb szinten. Lesznek hullámvölgyeink meccsen belül is, az a lényeg, hogy ilyenkor a rutinosabb játékosok ráüljenek a labdára és megnyugtassák a többieket."
Az Eb-felkészülés hajrájához érkeztünk, amely során hétfőtől két napot a világbajnok spanyolok vendégeként tölt Varga Zsolt együttese. Jansik szerint ez remekül illeszkedik a programba.
"Kellene még idő, amiből viszont már nincs sok az Eb-ig, jövő héten megyünk a spanyolokhoz, az egy nagyon jó erőpróba lesz. Jó, hogy megnyertük a BENU-kupát, de azért itt nem az elit ellen játszottunk. De ennek is örülni kell, ahogy minden apró lépésnek.
Bízom benne, hogy fel tudunk úgy készülni és épülni, hogy az Eb-negyeddöntőn legyünk a legjobbak.

A védekezésen és a blokkokon van a legnagyobb hangsúly - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Jansik Szilárd korábbi ferencvárosi csapattársa, az OSC vezetőedzője, Varga Dániel azt nyilatkozta a VLV-n, hogy "szerintem már a közelgő spliti Európa-bajnokságon a vártnál jobb eredményt ér el a csapat."
Kíváncsiak voltunk, mit szól ehhez a véleményhez a bekk.
"Nem tudom, hogy ki mit vár. Az látszik a csapaton, hogy nagyon fiatalos és lendületes. Már én is idősnek számítok benne a magam 28 évével. Pedig úgy érzem, mintha tegnap kerültem volna ide, gyorsan megy az idő. Bízom benne, hogy jól összekapjuk a társaságot és ez a fiatalos lendület vinni fog minket előre."

Jansik a hollandok ellen is győzelemre vezette övéit - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A Ferencvárossal Jansikhoz hasonlóan mindent is megnyerő Vogel Somát is arra kértük első körben, hogy mondja el, ő hogy látta a kapuból, és egy meccsen a partról a válogatott háromnapos teljesítményét.
"Nagy pozitívum a lőtt gólok száma, ez egyértelmű. Ha az ellenkezőjét nézzük, a legnagyobb negatívum a sok kapott gól. A hollandoktól nem szedtünk be tíz gólt, a japánoktól és a franciáktól viszont igen. Ilyen szintű csapatok ellen ez sok, nyilván ez azért is következett be, mert erős alapozó edzésekből érkeztünk, mind a három meccsre úgy készültünk fel, mintha komoly tétmérkőzések jöttek volna.
Reggelente normális edzéseket végeztünk a meccsnapokon is, pénteken például a franciákkal emberelőnyöztünk az esti parti előtt, azt is edzőmérkőzésnek fogtuk föl. Pozitívum, hogy a három győzelmünkért aranyérmet kaptunk, és hogy sokan szurkoltak nekünk.
Sok jó visszajelzést kaptunk. Ami talán a legfontosabb, hogy látszódott a meccseken, hogy ha azt a taktikát, amit megbeszéltünk, és amit olyan sokat gyakoroltuk az elmúlt hetekben, be tudjuk tartani 100%-osan, akkor az működik is. Ha nem, akkor viszont olyan csapatok is meg tudják ezt bosszulni, mint itt, a BENU-kupán.
Még van mit gyakorolnunk és a fejekben rendeznünk. Meg kell tartanunk a fókuszt, amire szükségünk van, hogy be tudjuk tartani a taktikát és ne hullámvasúton üljünk, hanem egyenesen, szépen építsük fel a játékunkat."

Vogel Soma betakarja az egész kaput - Fotó: Kovács Anikó

Fotó: MTI

Korábbi ferencvárosi kapustársa és edzője, Gárdonyi András lett a válogatott kapusedzője. Vogel nem szomorú, hogy ismét együtt dolgozhat vele.
"Nagyon örültem, hogy Bandit kérte fel Zsolt. Kicsit azért hasonló a szituáció vele, mint Zsolttal is. Mindkettejüket megszoktam, mert sok éven át együtt dolgoztunk. A válogatotthoz mindketten rengeteg újdonságot hoztak magukkal. Nem ugyanaz a munka, mint ami a Fradiban volt, egyáltalán nem ugyanolyan a hangulat, de ez normális. Más szintről is beszélünk, úgyhogy kellenek az újdonságok."

Gárdonyi András és Vogel Soma a Fradi után a válogatottnál is együtt dolgozhat - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy a 25 éves kapus szerint mire lehet képes csapat a spliti Eb-n.
"Látva az edzéseket és a mérkőzéseket, biztosan képesek leszünk az utolsó pillanatig hajtani és küzdeni. Ezt szinte garantálni tudom. Látom a fiatalokon, hogy a falon is átmennének, csak azért, hogy gólt lőhessenek. De kezd a fejükben átállni, hogy egy jó védekezés, egy jó blokk is ér annyit, mint egy lőtt gól.
Éremért megyünk az Eb-re, csak akkor leszek elégedett, ha az meglesz.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
A briliáns Vogel Soma a csapategységet és az energiát jelölte meg a kitűnő Eb-szereplés kulcsaként
16/09/2022 - 16:23
Vízilabda
Az FTC bekkje 19-re lapot húzva újoncként is remekelt az Eb-ezüstérmes válogatottban
13/09/2022 - 17:46