Varga Zsolt vízilabda-válogatottjáról nehéz megmondani, mire lehet képes a spliti Európa-bajnokságon.
"Nagyon jó lenne egy kiemelkedő eredmény, de ha nem látok olyan változásokat a csapat játékában, amelyek tényleg markáns különbséget, fejlődést jelentenek, akkor azzal besöpörnénk a szőnyeg alá a problémákat."
Ezt Varga Zsolt, a férfi vízilabda-válogatott új szövetségi kapitánya mondta a honlapunknak adott interjújában, miután kihirdette a spliti Európa-bajnokságra tervezett keretét. Az a névsor sérülés miatt végül egy helyen változott, Pohl Zoltán helyett Vadovics Viktor utazik, így a budapesti világbajnoksághoz hasonlóan három balkezes szerepel majd a csapatban (Burián Gergő, Vadovics és Zalánki Gergő).
Vízilabda
Az Eb-ezüstérmes pólócsapatnak van arculata, stílusa, identitása, ezzel a Juventust is felülmúlja
17/09/2022 - 19:06
A vb-7. hely után Märcz Tamás ment, Varga Zsolt jött, a Ferencváros vezetőedzője pedig kimaxolta a rendelkezésére álló időt. Sibenikben, a Margitszigeten és Spanyolországban is készült kiválasztottjaival az Eb-re. A BENU-kupán három mérkőzésen láthattuk az új válogatottat, amelynek védekezésben azért még akadtak gondjai, de a sok új ember és az új elemek miatt ez nem számított meglepetésnek.
Az új szövkap már ezekben a hetekben végrehajtotta azt a fiatalítást, amely azelőtt már elkezdődött, de nem haladt túl gyors ütemben. Ágh György, Molnár Erik és Nagy Ákos személyében újoncokat avatott Varga, a 15 fős Eb-keretben pedig Ágh, Fekete Gergő, Konarik Ákos, Molnár Erik, Vadovics és Vigvári Vendel révén hat olyan pólós kapott helyet, akinek ez lesz az első világversenye.
Ráadásul Nagy Ádám és Német Toni sem szerepelt még Eb-n, így tényleg új csapat építése kezdődött meg.

Varga Zsolt Splitben debütál világversenyen szövetségi kapitányként - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A saját bevallása szerint munkamániás Varga Zsolt rendkívül maximalista, de jó volt hallani és olvasni, hogy az eredménykényszert nála felülírja a csapatépítés, valamint a játékosok fejlődésének fontossága.
"Ha ezeket az elemeket viszontlátom, akkor gondolhatom úgy, hogy eredményes az elvégzett munka. Ha látom, hogy ezen az úton haladva fejlődünk, akkor el tudom fogadni a kevésbé jó eredményt. Bár maximális terheléssel és nyomással akarok játszani, mert átverni se szeretném magunkat, hogy az Eb-n ne lenne fontos az eredmény. Ugyanazzal a nyomással kell játszanunk, mintha olimpiára mennénk. Mindent ugyanúgy kell csinálnunk, mert azzal gyakoroljuk azt is, hogy Párizsban mi lesz. Maximális az elvárásom minden tekintetben." – folytatta Varga.
Olyan klasszisok hiányoznak majd a magyar válogatottból Splitben, mint Hárai Balázs, Varga Dénes és Vámos Márton. Centerben egy új kettős, az Ágh, Német duó szerepel majd, akiknek a több poszton is bevethető Fekete, Angyal Dániel, Molnár és Jansik Szilárd is besegíthet majd.

Zalánki az olaszok elleni vb-negyeddöntőn - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A Manhercz, Konarik, Vigvári kapásoldali hármas összjátékát kíváncsian várjuk, ahogy azt is, hogy a Varga által megnevezett vezérek - Manhercz, Jansik, Zalánki - mennyiben tudnak majd megfelelni ennek az elvárásnak.
A mieink Szlovénia, Szerbia és Izrael társaságában kaptak helyet a D-csoportban, a második körben jön a szerbek elleni első nagyobb erőpróba.
A torna két legnagyobb esélyese a világbajnok Spanyolország és a vb-ezüstérmes Olaszország. Bármilyen meglepő, ez a teljesen új összetételű, de szupermotivált, és nyilván alaposan felkészített magyar válogatott is odaérhet a dobogóra.
"Biztos vagyok abban, hogy Varga Zsolt és a stáb olyan munkát fog végezni, amivel a lehető legjobb pályára tudja állítani a magyar válogatottat és szerintem már a közelgő spliti Európa-bajnokságon a vártnál jobb eredményt ér el a csapat." – nyilatkozta Varga Dániel, az OSC vezetőedzője a VLV-nek.
Legyen így!

Varga Zsolt tart eligazítást a BENU-kupa magyar-francia meccsén - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A magyar férfi vízilabda-válogatott Eb-kerete
kapusok: Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Ágh György (BVSC), Burián Gergely (OSC), Fekete Gergő (FTC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Vadovics Viktor (Vasas), Vigvári Vendel (FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)
Vízilabda Európa-bajnokság, Split
férfiak
A-csoport: Olaszország, Georgia, Szlovákia, Montenegró
B-csoport: Görögország, Málta, Franciaország, Horvátország
C-csoport: Románia, Németország, Spanyolország, Hollandia
D-csoport: Szerbia, Magyarország, Izrael, Szlovénia
a magyar csapat csoportmérkőzései
augusztus 29., hétfő
14:00 Magyarország-Szlovénia
augusztus 31., szerda
19:00 Szerbia-Magyarország
szeptember 2., péntek
09:00 Magyarország-Izrael

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Jansik: Igazi nagybetűs csapatként küzdöttünk, de nem sikerült befejezni a melót
11/09/2022 - 08:35
Vízilabda
A már BL-győztes Zalánki Gergő a Reccóban mutatott játékszintjének megtartásán dolgozik
22/08/2022 - 16:13