Vogel Soma szerint a válogatott a spliti Eb-n a jövő vízilabdájának is meg tudott felelni.
Nagyszerű csapatmunka jellemezte végig az ezüstérmes magyar férfi vízilabda-válogatott teljesítményét a spliti Európa-bajnokságon, de így is voltak kiemelkedő egyéni teljesítmények. A csapatkapitány, Jansik Szilárd élete eddigi legjobb produkcióját nyújtotta, MVP-címet érően. Rajta kívül az újonc Molnár Erik érdemeit is hangsúlyoztuk már egy külön cikkben.
Ezúttal az a Vogel Soma következik, akinek a budapesti világbajnokság volt az első olyan világversenye, amin első számú kapusként védett, nem is sikerült neki olyan jól. Varga Zsolt utalt rá a honlapunknak adott interjújában, hogy nem lett eléggé felépítve erre a szerepre Vogel, aki az Európa-bajnokságon viszont már remekelt.
Vízilabda
Az Eb-ezüstérmes pólócsapatnak van arculata, stílusa, identitása, ezzel a Juventust is felülmúlja
17/09/2022 - 19:06
Szerbia, Montenegró, Spanyolország és Horvátország ellen - tehát mind a négy kulcsmérkőzésen, rangadón - is bravúrosan taposott, összesen 51,3%-os hatékonysággal védett az Eb-n. Bár az aranyérmes horvátok hálóőre, Marko Bijač lett a torna legjobb kapusa, Vogel is simán lehetett volna az.

Mivel neki bőven van összehasonlítási alapja, először arról érdeklődtünk nála, hogy szerinte mi volt meg az Eb-n a válogatottban, ami a budapesti vb-n még hiányzott.
"Csak olyanokat tudok mondani, amelyek kívülről is látszódtak. A fejemben két részre lehet bontani a csapatot. Van az a nyolc ember, akik velem együtt ott voltak a budapesti vb-n is, és borzasztó élményt éltünk át. Emiatt volt bennünk bizonyítási vágy, ki akartuk javítani az itthoni szereplésünket.
Illetve jöttek a fiatalok, az újoncok, akiknek a spliti Eb volt az első világversenyük. Óriási motivációval érkeztek, szintén bizonyítási vággyal, csak az kicsit más jellegű, mint ami jellemezte az első csoportot. Ez a két akarat összeállt, csapattá formálódott, és nagyon jól tudott működni.
Nyilván ehhez összeszedettnek kellett lennünk, és nagyon fontos az edzők személye, akik leginkább arra tanítottak, hogy egymást, az ellenfelet és a taktikát is tiszteljük, fegyelmezetten, nyugodtan játsszunk."

Egységben az erő, Vogel Soma és a blokkok előtte - Fotó: Illyés Tibor

Fotó: MTI

Az új szövetségi kapitány, a Vogel Somával a Ferencvárosban évek óta együtt dolgozó Varga Zsolt előzetesen a védekezés fontosságát hangsúlyozta. Ennek a partról nézve igen jól sikerült megfelelni. Vajon a kapuból is így tűnt?
"A fentiek mellett elsősorban arra hívták fel a figyelmünket az edzői stáb tagjai, hogy a védekezésre fókuszálva pólózzunk. Ezt mutatja, hogy az utolsó három meccsünkön többet blokkoltunk, mint az ellenfeleink. A spanyolokkal vívott elődöntőn annyit blokkoltunk, 12-t, mint amennyi védésem volt. Ezek a számok is mutatják az erőnket. Olyan hozzáállásbeli változást tudtunk belevinni a játékba, ami rendkívül szükséges ahhoz, hogy nyolc gólon tartsuk Montenegrót, Spanyolországot, és hét gólon Szerbiát."
A nagyon rövid idő alatt pazar munkát végző szövetségi kapitány arról beszélt az Eb előtt és a torna alatt is, hogy előfordulhat kiugró eredmény, de a legfontosabb a fejlődés, a csapatépítés, a fiatalok fejlődése. Vogel szerint Splitben valódi csapatként funkcionáltak.
"Tényleg nagyon egységesnek bizonyultunk. Ehhez kellett az is, hogy már az első héten, a csoportkör második fordulójában rendkívül pozitív tapasztalatot éljünk meg a szerbek ellen, egy olyan arányú győzelmet, ami még sosem fordult elő a történelemben. Utána is tudtunk meccsről meccsre haladva újabb motivációkat szerezni, és újabb visszaigazolásokat arról, hogy ha betartjuk a taktikát és egységesek maradunk, akkor nagycsapatokat is meg tudunk verni."

Vogel Soma madártávlatból - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Soma kiugró egyéni teljesítménye nem meglepetés, és a bevezetőben említett vb-élményt ő is megerősítette. Ahhoz képest ez az Eb neki egyénileg is csodálatosan sikerült.
"Utólag visszagondolva úgy érzem, hogy a vb nekem első számú kapusként hirtelen még nagy falat volt. Lehet, hogy ezt a nyomást személy szerint nem bírtam el. Viszont tapasztalatot tudtam gyűjteni bőven ott is, ahogy aztán a felkészülés során, amelyeket be tudtam építeni a játékba."
Persze a saját kitűnő játéka említésekor is a csapat szerepét hangsúlyozta végezetül. Mondjuk ezen sincs mit csodálkozni esetében.
"Csak a csapatot tudom kiemelni. Annyi energiát tudtunk egymásnak adni azzal, ahogy egymás szemébe néztünk, ahogy megöleltük egymást, ahogy kommunikáltunk egymással, amikre nagy szükség van. Ezeket korábban leginkább az olasz és a spanyol válogatottnál láttuk. Az Eb-n már mi is meg tudtunk felelni a jövő vízilabdájának."

Vogel, a fal - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC bekkje 19-re lapot húzva újoncként is remekelt az Eb-ezüstérmes válogatottban
13/09/2022 - 17:46
Vízilabda
Az Eb MVP-je, a szenzációsan pólózó Jansik Szilárd a csapat szerepét emelte ki az egyéni díjában
12/09/2022 - 16:23