Varga Zsolt magyar válogatottját öröm volt nézni a spliti Európa-bajnokságon.
Ritkán látni olyat, mint amit a magyar férfi vízilabda-válogatott produkált ezen a nyáron. A csapat a hazai rendezésű június végi, július eleji világbajnokságon többnyire pocsék játékkal nyerte meg vagy veszítette el a meccseit, csapatjátéknak nyoma alig volt, kiemelkedő egyéni teljesítményekről nem beszélhettünk. A Budapesten elért világbajnoki hetedik hely az addigi szövetségi kapitány, Märcz Tamás állásába került.
A gazdátlan nemzeti együttest a Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége a Ferencvárost nagy munkával felépítő, a Fradival mindent is megnyerő Varga Zsoltra bízta másfél hónappal a spliti Európa-bajnokság előtt. A nyári kilátástalan helyzet után szeptember közepére lett egy rendkívül jól kinéző, alázatos, ütőképes, a távlati célokat is figyelembe véve összerakott, fiatal, bolti pénztárosokat megszégyenítő számú blokkoló, baromi erős csapatunk.
Vízilabda
A briliáns Vogel Soma a csapategységet és az energiát jelölte meg a kitűnő Eb-szereplés kulcsaként
16/09/2022 - 16:23
Hitetlenkedtünk a Margitszigeten két héten át, és a spliti Eb alatt otthon, a tévé előtt ülve is, csak más-más előjellel.
"és jobb arc vagyok csak mert nézem
ahogy változik a táj
abban is bízni kezdek
amiben nem lenne muszáj
egy pillanatig minden egy irányba visz
a bal kezem egy delfin
és a menetszél a víz
és az egész jó
♪ minden jó ahogy van ...♪
és az egész jó
♪ minden jó ahogy van... ♪
és az egész jó”
- énekli István Gergely és a HOLI-ként ismert Hegyi Olivér a HIÚZ duó kegyetlen jó idei lemezén, a Félig szabad c. zseniális számában.
Az, hogy Európa-bajnoki ezüstérmes lett a csapat, e sorok írója értékrendje szerint sokadlagos szempont. Az, ahogyan játszott a válogatott, és ahogyan viselkedtek, kommunikáltak a játékosok, sokkal fontosabbnak bizonyult számunkra. Öröm volt nézni a rengeteg blokkot.
Vogel Soma nyilatkozta nekünk az Eb-döntő másnapján, hogy "az utolsó három meccsünkön többet blokkoltunk, mint az ellenfeleink. A spanyolokkal vívott elődöntőn annyit blokkoltunk, 12-t, mint amennyi védésem volt. Ezek a számok is mutatják az erőnket.”
Hat mérkőzésen összesen 36 blokkunk volt, ami 5.8-as átlag. Pöpec.
Elég sokszor beszélgettünk már Varga Zsolttal, de messze az Eb-keret kihirdetése után adta nekünk a legjobb, leginformatívabb interjúját. Látszott rajta, mennyire feldobja az új munka, tele volt energiával és ötlettel, egyszerűen jó formában volt. Na, ezt sikerült átadnia hű segítőtársaival, Nyéki Balázzsal és Gárdonyi Andrással a játékosainak is. Úgy döntöttünk, hogy annak a beszélgetésnek a kiragadott részleteit kommentáljuk a Splitben látottak fényében, és így értékeljük a nekünk leginkább tetsző pólósaink teljesítményét.

Vogel Soma nagyon rendben volt ezen az Eb-n - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"Jansik Szilárd a Fradiban is volt már kapitány, nagy lépés neki, hogy most a válogatottban is az. Ő alkatilag és emberileg központi figura, erős és pozitív egyéniség, alkalmas erre a pozícióra. Rajta kívül ott van még Zalesz az egyik oldalon, Manó pedig a másikon. Nekik kell megoldaniuk, amit eddig egy személyben Dumi vagy Marci ellátott."
A mi szubjektív rangsorunkban az öt legjobb produkciót nyújtó játékos közé tartozott a fent említett hármas.
A csapatkapitány, Jansik Szilárd 10-es teljesítménye a torna legértékesebb játékosának járó díjat érdemelt. Ezeket az elismeréseket általában támadó felfogású pólósok szokták kapni, örömteli, hogy egy komplex produkciót, védekezésben és támadásban is extrát nyújtó vízilabdázó lett most az MVP. Szili ezt úgy szakmailag, mint emberileg megérdemelte.
A Montenegróval vívott negyeddöntőn élete eddigi legjobb mérkőzését játszotta, a szokásosan hatékony védőmunkája mellett 5/5-ös lőlappal zárta a partit. A játék összes elemében szédületes produkciót nyújtott, gólt szerzett átlövésből, ejtésből és ziccerből, minden hangszeren játszott.
Szerintünk Manhercz Krisztiánnak is ez volt az eddigi legjobb világversenye. Az egy dolog, hogy 17 találatával ő lett a házi gólkirály, elöl és hátul is rengeteget melózott. 135:55 percet töltött a vízben, a második legtöbbet a csapatból. Volt 10 labdaszerzése (magasan a legnagyobb szám tőlünk), öt blokkja és két gólpassza is. Komplex játékot nyújtott, Varga Dénes hiányában ő lett a főnök kapásoldalon és élt is a vezérszereppel.

Manhercz Krisztián abszolút megfelelt a vezérszerepnek - Fotó: Illyés Tibor

Fotó: MTI

A Reccóval idén mindent bezsebelő Zalánki Gergő 136:07 percnyi medencében való léttel jelentkezett Splitben. A pápa kaphat olyan védőőrizetet, mint amivel őt látták el a riválisok az Eb-n. Támadásban ezért villogott kevesebbet a megszokottnál, miközben tüzelt becsülettel, de sokszor hagyatkoztak rá társai, hogy lője el ő a támadóidő lejártakor a labdát, lesz, ami lesz.
Kilenc gólt azért így is betett a közösbe, de a mostani játékának a mezőnymunkája adta a sava-borsát. Kilenc assziszt, hét labdaszerzés, négy blokk. Nélkülözhetetlen.
"Egyszer csak ő lett az első számú kapus. Ez nehéz feladat, ehhez is fel kell nőni, ezt a helyzetet is kezelni kell. Úgy látom, hogy Lévai Marci is nagyon jól véd, ezzel pedig Soma is megkapja azt a nyugalmat, hogy ha esetleg ő nem véd jól, akkor ott van Marci. Vagy ha utóbbi kezd, akkor ugyanúgy tud támaszkodni Somára. Ez is egy csapatmunka, fontos, hogy együtt, egymást támogatva dolgozzanak."
Vogel Soma Szerbia, Montenegró, Spanyolország és Horvátország ellen - tehát mind a négy kulcsmérkőzésen, rangadón - is bravúrosan taposott, összesen 51,3%-os hatékonysággal védett az Eb-n. Bár az aranyérmes horvátok hálóőre, Marko Bijač lett a torna legjobb kapusa, Vogel is simán lehetett volna az.
Bátran lehet rá támaszkodni.

Zalánki Gergő már nézi, kit lehetne helyzetbe hozni - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"A fiataljainkat sokkal jobban fel kellene építeni. Ezt a csapatot ezekkel a fiatalokkal menedzselni kell akkor is, ha az olimpiáról közülük bárki hiányzik majd. Vendeléknek azért kell ott lenniük addig több világversenyen is, hogy lássák, megtapasztalják, hogy ez mivel jár."
Nem szokványos egy Eb-ezüstérmes válogatottat meglepetéscsapatnak nevezni, de a korábban történtek fényében a miénk az.
A játékosok közül Molnár Erik okozta a legkellemesebb meglepetést, Splitben klasszisok ellen bekkelt, kiválóan centerezett, ha kellett, emberelőnyöket harcolt ki, a szerbek és a horvátok ellen is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a döntőben két csodás gólt lőtt, megúszásból és lehetetlen szögből is bevette a torna legjobb kapusának választott Marko Bijač kapuját.
Összesen 84 perc 50 másodpercet töltött a vízben az Eb-n, 8/5-ös lőlappal zárt, 62,5%-os lövőszázalékánál csak a házi gólkirály, Manhercz büszkélkedhet jobbal. Volt két gólpassza, egy labdaszerzése és két blokkja is. E sorok írásakor már a podgoricai U19-es Eb-n tartózkodik – nem nézőként.

Molnár Erik két pazar gólt is lőtt az Eb-döntőn - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Vigvári Vendel közel két órát (114:28 percet) játszott, a negyedik legtöbbet a csapatból. A Fradiban az előző szezonban látott magas szintű mezőnymunkát itt is elvégezte, talán többet hiányolják tőle a még több gólt, első felnőtt világversenyén így sem rossz a nyolc, közte a döntőben, emberrel együtt elengedett csodás átlövéssel. A három labdaszerzése és négy blokkja színesíti a képet. Varga Zsolt – meg a rengeteg edzés - csinált belőle ilyen komplex játékra képes pólóst.
Konarik Ákos sosem felejti el a szerbekkel játszott meccset és a három pazar gólját - mi sem -, meg hogy társaival levették a pályáról Dušan Mandićot. Négy gólpassza mutatja, hogy szépen szolgálta ki a társait a tornán.
Konarikkal és Manóval először alkották a nagyreményű kapásoldali hármast - a bekkelő és centerező, ötöt blokkoló Fekete Gergővel kiegészülve -, és itt felvetődik a kérdés, feltétlenül vissza kell-e integrálni ebbe a csapatba Varga Dénest. A következő szűk két év egyik nagy kérdése ez lesz.

Vigvári Vendel a 21. születésnapján Eb-döntőt játszott. Lesz még abból az ezüstből arany is - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

"Nagyon jó lenne egy kiemelkedő eredmény, de ha nem látok olyan változásokat a csapat játékában, amelyek tényleg markáns különbséget, fejlődést jelentenek, akkor azzal besöpörnénk a szőnyeg alá a problémákat."
Maradéktalanul megtörtént a fejlődés, modern pólót játszott a csapat, szenzációs védekezéssel, blokkok özönével, látványos támadójátékkal. Burián Gergő és Nagy Ádám is egyértelműen szintet lépett az Eb-n, előbbi nyolc gólpasszt osztott ki, ezzel ő lett a második legkiválóbb előkészítőnk, utóbbi rengeteget (107 perc) és többnyire jól játszott, a spanyolok baját ellátta három csodás góllal, összesen öt labdát is elcsent.
Német Toni sem volt még ilyen jó, alázatosan vízilabdázott, szállította becsülettel az emberelőnyöket, gyakorlatilag egyedüli centerként tolta végig az Eb-t. Az összes fontos mérkőzésen szerzett akciógólt - a döntőben is -, ami bravúr. A felesleges kiállításokkal sem borzolta a kedélyeket, nagyot játszott.
Egyúttal bejött az a felállás, amelyet a Világliga podgoricai tornája után fogalmaztunk meg, az egy center, plusz alternatív megoldások, amelyeket Angyal Dániel, Jansik, Molnár és Fekete remekül megoldottak.

Német Toni minden dicséretet megérdemel a spliti Eb-n nyújtott játékáért - Fotó: Illyés Tibor

Fotó: MTI

"Ha látom, hogy ezen az úton haladva fejlődünk, akkor el tudom fogadni a kevésbé jó eredményt. Bár maximális terheléssel és nyomással akarok játszani, mert átverni se szeretném magunkat, hogy az Eb-n ne lenne fontos az eredmény. Ugyanazzal a nyomással kell játszanunk, mintha olimpiára mennénk. Mindent ugyanúgy kell csinálnunk, mert azzal gyakoroljuk azt is, hogy Párizsban mi lesz. Maximális az elvárásom minden tekintetben."
Legalább egy éve, a tokiói olimpia bronzmérkőzése óta nem nézett ki ilyen jól a csapat. – írtuk a szerbek felett aratott csodálatos győzelem óta. Az Eb-ezüst lenyűgöző eredmény egy sebtiben átalakított és elképesztő precízen felkészített fiatal válogatottól.
Varga Zsolt és stábja rövid idő alatt arculatot, stílust és identitást adott a magyar csapatnak, és ez nagy szó. Rajongva szeretett (és szeretve rajongott) kollégánk, az általunk ismert legnagyobb Juventus-drukker, Mártha Bence hetente írja ki briliáns olasz focis blogjára (Il Nostro Calcio), hogy imádott Juventusa milyen pocsék képet mutat a béna kacsa módjára próbálkozó Massimiliano Allegri második eljövetele alatt.
Tényleg a jövőkép, a felismerhető stílus, a látványos játék minden szegmense hiányzik ebből a mostani Juvéból Benito legnagyobb bánatára. Ellentétben a jelenlegi magyar férfi vízilabda-válogatottal.
Az OSC vezetőedzője, a kiváló Varga Dániel azt nyilatkozta a VLV-n augusztus első felében, hogy "szerintem már a közelgő spliti Európa-bajnokságon a vártnál jobb eredményt ér el a csapat." Ért hozzá. Ezek a Vargák!
Nagyszerű évek elé nézünk mi, a magyar pólóért rajongók.

A magyar kispad öröme - Fotó: Illyés Tibor

Fotó: MTI


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC bekkje 19-re lapot húzva újoncként is remekelt az Eb-ezüstérmes válogatottban
13/09/2022 - 17:46
Vízilabda
Az Eb MVP-je, a szenzációsan pólózó Jansik Szilárd a csapat szerepét emelte ki az egyéni díjában
12/09/2022 - 16:23