A Ferencváros bemutatta be új vízilabdázóit, köztük Nagy Ádámot, Vadovics Viktort, Gurisatti Grétát és Leimeter Dórát.
Nettó egyórás (!) sajtótájékoztatót tartott a Ferencváros vízilabda-szakosztálya az MVM Dome-ban, impozáns körülmények között. Ez az időtartam végül is megfelel egy pólómeccs bruttó játékidejének, ezen a rendezvényen váltak hivatalossá azok az értesülések, amelyek hónapok óta keringtek a zuhanyhíradóban.
Egyértelműen túlteljesített a férfi csapat a mögöttünk hagyott szezonban, ahol hazai szinten dupláztak Varga Dénesék, és egy alaposan átalakított, hét játékost elengedő, hatot igazoló gárdával az évad végén a Bajnokok Ligájában is sikerült megszerezni a bronzérmet, kimaxolva a csapat lehetőségeit.
Vízilabda
Döntetlennel zárta a magyar női vízilabda-válogatott a Szardínia Kupát
9 ÓRÁJA
Ezúttal nem lesz akkora fluktuáció a játékoskeretben, mint tavaly ilyenkor, de azért most is lesz dolga bőven a Varga Zsolt, Nyéki Balázs edzőpárosnak, amely pazar munkát végzett.
Nagy érvágás viszont, hogy Vámos Márton személyében világklasszis oszlopát veszíti el a gárda, őt egy az egyben nem is lehet pótolni. Stylianos Argyropoulos révén egy pólós terminátor érkezik, kiváló igazolásnak tűnik, nagy erőssége lesz a Fradinak is a Jugban paradés idényt futó görög, aki a tokiói olimpia elődöntőjében négy gólt hintett a magyar válogatottnak.
A kaposvári csapatban jó benyomást keltett Varga Bence, rajta kívül pedig két magyar válogatott játékos folytatja a pályafutását a zöld-fehéreknél.
"Amikor Nikić fogta őt, azt mondta róla, hogy nagyon erős." Madaras Norbert, az FTC szakosztályelnöke mesélte ezt arról a Vadovics Viktorról, akit évekkel ezelőtt maga helyett egyszer már hívott a Fradiba, de akkor a most az éppen Slobodan Nikić által irányított Vasasból érkező balkezes pólós még nemet mondott.
"Korábban is megkeresett már a Fradi, de akkor még nem éreztem magam eléggé kész játékosnak ahhoz, hogy egy topcsapathoz igazoljak. Azóta próbáltam a pályafutásomban egy olyan lépcsőzetes fejlődést elérni, aminek egy most következő emelete lehet a Ferencváros. Miskolcról, egy erős középcsapatból igazoltam a Vasasba, amely idén bajnoki bronzérmes lett, most pedig a harmadik helyezettől igazoltam a bajnokcsapatba. Remélem, hogy ezzel jót tettem a fejlődésemnek, illetve a karrieremnek."
A garantált főtáblás BL-szereplés adott lesz a 23 éves balkezes pólósnak, aki ettől is várja a saját fejlődését.
"Nagyon nyomós érv volt az FTC mellett a Bajnokok Ligája-szereplés lehetősége. A Vasasnál nem volt biztos a BL-indulás, azóta szerencsére sikerült, sok sikert kívánok a srácoknak a BL-ben! A nemzetközi mezőny más világ, mint a magyar bajnokság. Eurokupában játszottam már, de az nem az a szint, mint a Bajnokok Ligája. Ott tényleg a legjobb csapatok csapnak össze, és mindenképpen egy hatalmas fejlődési lehetőség abban a sorozatban szerepelni."

Vadovics Viktor itt épp a Fradi ellen szerepelt még vasasosként - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Viszont Vámos Márton nagyon komoly örökséget hagy maga után, az elmúlt öt évben az FTC legjobb és legfontosabb játékosai közé tartozott, akinek nehéz lesz az örökébe lépni. Ezt Vadovics is jól tudja.
"Vámos Marci távozása biztosan nagy veszteség a Fradinak. Nem hiszem, hogy azt a játékstílust tudnám pótolni, amit ő nyújtott itt. Teljesen máshogy játszunk mi ketten. Megpróbálom majd a saját játékomból kihozni a maximumot. Remélhetőleg ez elég lesz ahhoz, hogy elérjük a céljainkat."
A 2021-es Komjádi-kupa négyes döntőjében centerben remekelt a rosszkéz oldali Vadovics, akciógólok tömkelegét szerezte középről. Vajon az FTC-ben is lesz lehetőséget bemennie középcsatárnak?
"A Fradi már korábban elkezdte azt a játékot, hogy a játékosai a szélről vagy hátsó pozíciókból betörnek második centerbe. Beszéltünk Zsolttal erről, lehet, hogy nekem is lesz ilyen feladatom. Több játékos is alkalmas erre a keretből, eloszlik így a teher. Én csak örülni fogok annak, ha kipróbálhatom magam másik poszton is, mert ezzel is csak fejlődik az ember."

Vadovics fejlődne a Fradiban, amire minden lehetősége meg is lesz - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Az ő országos cimborája, az UVSE-ben és a Miskolcban is vele együtt játszó Nagy Ádám is nagy fogás lehet az FTC-nek, pláne hogy a Szolnokban egy szezonnal ezelőtt remeklő, válogatott játékos több poszton is bevethető.
"Egyszer már nemet mondtam a Fradinak, de akkor még nem álltam készen a feladatra, illetve akkoriban egy olyan csapat állt össze, amelyben nélkülözhető voltam. Most viszont készek állok a feladatra, emiatt pedig - ha nem is gondolkodás nélkül, mert voltak ajánlataim -, egyértelmű volt, hogy idejövök."
Szintlépésre készül a 24 éves Nagy a Fradiban. Ezt a válogatott szempontjából is fontosnak tartja.
"17 éves koromban még Benedek Tibi hívott be először válogatott felkészülésre, azóta mindig csak a bő keretben kaptam helyet. Világkupán és Világligán jártam már, de most már rangosabb világversenyeken is szeretnék ott lenni, jól teljesíteni és játszani. Ebben a fejlődésben segíthet az, hogy a Ferencvárosban szerepelhetek."
Mint kiderült, beszéltek már arról Varga Zsolttal, hogy a medence több pontján is fel fog majd tűnni.
"Valószínűleg több helyen is kell majd játszanom: bekk, center, kapás, rosszkéz. Remélhetőleg kapuskén nem, de ha kell, oda is beállok majd. Ha megnézzük a Fradi keretét, legalább öt játékos van, aki tud bekkelni és centerezni is, valószínűleg forgatva lesznek a szerepeink, talán nem kell majd egyikünknek sem végig bekkelnie egy meccsen."

Nagy Ádám nagy dobásra készül az FTC-ben - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A Gerendás György vezette FTC bronzérmes lett a bajnokságban, a következő évadban már egyértelműen a döntő lesz a célja a csapatban. Nem lesz egyszerű dolga a lányoknak, mert heten is távoztak az előző keretből, egyelőre négyen érkeztek, és még egy külföldi igazolás is képben van. Farkas Tamara, Gurisatti Gréta és Leimeter Dóra is válogatott, Gresó Luca pedig egy fiatal, 20 éves kapus az újak közül.
Azt többször is elmesélte nekünk Leimeter Dóra, hogy mit jelentett neki az a BVSC, amelyben kilenc évet töltött.
Arra a kérdésünkre, hogy miért pont a Ferencvárost választotta, két egykori bvsc-s szereplő tett a legtöbbet.
"Egyrészt az volt nagyon szimpatikus, hogy szinte hetente felhívtak a klubtól, hogyan döntöttem, miben tudnak segíteni. Beszéltem többször Gerendás Györggyel és Madaras Norbival is, nagyon tetszett, hogy annyira szerették volna, hogy a csapat tagja legyek. Mindent megtettek, hogy igent mondjak. Tehát fontos volt a dolog emberi része.
Illetve hallottam a válogatott csapattársaimtól, hogy milyen munka folyik itt, és láttam is, hogy fejlődnek itt a játékosok, tudtam, Gerendás Gyuri milyen felkészült, tehát szakmai szempontból is sok minden szólt a Fradi mellett. Azt várom, hogy én is fejlődjek, mert nyilván még nekem is van hova. Az, hogy egy más közegben vagyok egy másik edzővel, már ez is nagyon sokat fog dobni a játékos pályafutásomon."

Zöld-fehérre cseréli a sárga sapkát Leimeter Dóra - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Illés Annával és Gurisatti Grétával a válogatottban nagyon jó barátok ők így hárman, ráadásul még egyikük sem volt magyar bajnok, nyilván nagy szerepet játszott Leimeter Dórinál az is,, hogy egy klubnál is összeállhatnak, mint három kicsi lego.
"Beszéltünk arról, milyen jó lenne, ha együtt tudnánk magyar bajnokságot nyerni, én is csak ezüstéremig jutottam eddig. Szeretnék magyar bajnok lenni, még ha egy játékos pályafutása anélkül is lehet teljes, hogy OB I-et nyerne. A csapat képes lehet arra, hogy ezt elérjük, az érzést is szeretném megtapasztalni, egy döntőben mindig más játszani. Szeretnék ebben is tapasztalatot szerezni, illetve megmutatni ott is, hogy mire vagyok képes."
Heten elmentek a csapatból, a nagy rivális UVSE viszont állandó stabilitást képvisel, versenyelőnyben van az FTC-vel szemben. Egy év vajon mire lehet elegendő a hátrány ledolgozásában?
"Igen, ez mindenképpen nehezítő tényező, már ha csak azt nézzük, hogy négyen érkezünk, az is sok. Négyünket is nehéz lenne beépíteni, de az, hogy heten távoztak, nem könnyíti meg a helyzetünket. Kihívás lesz mindenkinek, de a játékosok egyéni kvalitása lesz annyira magas szintű, hogy csapattá tudjunk kovácsolódni. Tényleg ki tudjuk egymásból hozni a maximumot, fejlődni meccsről meccsre.
Nem lesz egyszerű, mert az UVSE évek óta szinte ugyanazzal a kerettel rendelkezik. De majd fogunk keresni valami pluszt, amit be tudunk vetni ez ellen, hogy a párharcnak ebben a részében jelen lévő különbségét csökkentsük, kompenzálni tudjuk."
Az FTC férfi csapata abszolút bajnokesélyesként vághat majd neki a következő szezonnak, a női együttes pedig várhatóan a döntő egyik szereplője lesz.
A Gurisatti Grétával és a Varga Zsolttal készített interjúkat külön cikkekben publikáljuk majd!

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Női pólóválogatottunk kiütötte az olaszokat a Szardínia Kupán
TEGNAP 19:56
Vízilabda
Sima győzelemmel kezdett a Szardínia Kupán a magyar női vízilabda-válogatott
03/08/2022 17:26