Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szaúdi milliókkal mentik ki a Chelsea-t, de még csak félúton jár a nagy tisztogatás

Szabó Bence

Publikálva 27/06/2023 - 14:34 GMT+2

A Chelsea a borzasztóan sikerült szezon után azzal a céllal vágott neki a nyárnak, hogy túladjon a keret felesleges játékosain, a nagy szaúdi érdeklődés pedig gyanúsan jókor jött a klub számára. A londoniak emellett a riválisoknak sem félnek eladni meghatározó embereket, de minden aggály mellett is hatékonyan végzik a nagytakarítást, az érkezőkkel pedig már sejlik az új csapat nyomvonala is.

A Lipcséből a Chelsea-be - a Bundesliga sztárja a Premier League-ben folytathatja

Még július sincs, de már egy átlagos átigazolási szezon eseményei lepörögtek a csapatnál.
Ha az előző szezon során a Chelsea-ről írtunk, általában átigazolásokról volt szó. Vagy a csapat pályán mutatott gyenge teljesítményéről. Vagy egy edzőváltásról. Ezek a dolgok nyilván nem függetlenek egymástól: az új amerikai tulajdonosok érkezésével két átigazolási szezon alatt 600 millió fontot tapsolt el a klub új játékosokra, az ősszel kinevezett Graham Potter azonban semennyire nem tudott úrrá lenni a túl bő kereten, ez pedig nem csak rossz szereplést hozott, hanem az edző állásába is került.
Úgy tűnik viszont, hogy a vezetőség levonta a kellő következetéseket. Az már előzetesen egyértelmű volt, hogy a Chelsea nyarának első része a felesleges játékosok eladásával fog telni, arra azonban valószínűleg senki nem számított, hogy a klub ilyen gyorsan ennyi játékoson tud majd túladni. Igaz, ha megnézzük az eligazolók névsorát és új állomáshelyeiket, felhőtlen nem lehet az öröm, a megkötött üzletek ugyanis több komoly kérdést is felvetnek.
Kezdjük a tényekkel: a tavalyi keretben szerepet kapó 32 felnőtt játékosból eddig hivatalosan négy távozott. Az újonnan kinevezett edző, Mauricio Pochettino a tisztogatást azzal kezdte, hogy nem tartott igényt két kölcsönben szereplő játékosra, Denis Zakariára és Joao Felixre. Az utóbbi napokban aztán szerződése lejártával ingyen távozott Szaúd-Arábiába a klubikon N’Golo Kante és nagyjából 23 millió euróért cserébe a tavaly szerződtetett belső rutinos védő, Kalidou Koulibaly.
Hivatalos bejelentés még nem történt, de gyakorlatilag mindenki tényként kezeli, hogy utóbbi két játékost napokon belül további kettő követi az arab országba. Hakim Ziyech és Edouard Mendy sem marad Londonban, távozásukkal pedig újabb két szerződése végén járó, vagy nehezen értékesíthető játékosból lát bevételt a Chelsea. Plusz megszabadul a magas fizetésüktől, ami szintén fontos szempont a kiköltekező csapatnál.
A kiárusításnak azonban nem kizárólagos célpontja Szaúd-Arábia. A klub bajnoki riválisai is visznek el játékosokat, mind Kai Havertz Arsenalba szerződésénél, mind Matteo Kovacic eligazolásánál a Manchester Cityhez csak a hivatalos bejelentés hiányzik. Előbbi játékost bónuszokkal együtt 60 millió fontért, utóbbit ennek feléért adja el a csapat. És ez még mindig messze nem a vége.
picture

Kai Havertz

Fotó: Getty Images

Pletykák a további távozókról vannak bőven, mielőtt azonban továbbmennénk, érdemes megállni egy kicsit és foglalkozni a felmerülő problémákkal. Egyrészről ott van a szaúdi vonal. Mi is az előbb emeltük ki ezeket az eladásokat pozitívan, de nem vagyunk ezzel egyedül. A korosodó, magas fizetésű és fölösleges játékosok eladása egy fizetőképes vevőnek bombaüzletnek tűnik. Kicsit talán túl szépnek is ahhoz, hogy igaz legyen, ugye?
A szaúdi fociláz beindulása a nyár valószínűleg legforróbb témája a labdarúgásban. Sorra szerződnek a nagy sztárok az arab országba, erre az igény pedig kétirányú. Egy sor csapat próbálja meg kihasználni ezt a játékosaitól való szabadulásra, de egy sem teszi olyan hatékonyan, mint a Chelsea.
A probléma ezzel az, hogy a klub és a szaúdi állam közt tisztázatlan a viszony. Régóta pletykálják, hogy a Chelsea-t megvásárló Clearlake Capital egyik befektetője Szaúd-Arábia befektetési bankja, a mostanában egyre több sportban érdekelt – és a PL-ben szereplő Newcastle-t is birtokló – PIF.
Innen az összeesküvés-elmélet, hogy a szaúdiak csak a saját befektetésüket védik, segítve a Chelsea-nek kijátszva a Financial Fair Play szabályait. Ezt egyértelműen igazolni nem lehet, az fenti üzletek látszatán mindenesetre nem segít, hogy a londoniak egyik tulajdonosa, Todd Boehly néhány hete az országban járt tárgyalni a helyi vezetőkkel.
A másik aggály, amit inkább a klub szurkolói emlegetnek, hogy a csapat fontos játékosokat ad el közvetlen riválisoknak. Havertz és Kovacic is meghatározó tagja volt a keretnek az utóbbi években, és ugyan egyikük játékával sem volt maradéktalanul elégedett mindenki, a rajongók nehezen veszik, hogy ezek a játékosok zokszó nélkül állnak tovább a ligán belül épp jobban szereplő csapatokhoz, a klub pedig nem gördít ez elé akadályt.
Pláne, hogy őket egy harmadik meghatározó figura is követheti. A klub saját nevelésű sztárja, Mason Mount nem szeretné meghosszabbítani jövőre lejáró szerződését a csapattal, a Manchester United pedig ezt kihasználva csapna le rá már idén nyáron. A felek egyelőre nem egyeztek meg (az MU 55 milliót ajánl, a Chelsea bónuszokkal 65-öt szeretne), de Mount várható távozása körül már most nagy a vita a szurkolótáboron belül, hogy a játékos vagy a klub a hunyó az ügyben.
picture

Mason Mount

Fotó: Getty Images

Az angol középpályás sorsa tehát bizonytalan, vannak azonban még biztosra vehető távozók. Pierre-Emerick Aubameyang és Callum Hudson-Odoi kapcsán is szaúdi érdeklődésről hallani, de Romelu Lukaku sem fog visszatérni a klubhoz az Internél töltött szezont követően. Ő viszont az arab megkeresésre állítólag már nemet mondott, a Chelsea ellenben az újabb olasz kölcsönajánlatot utasítaná el.
Ironikus módon mégis kölcsönbe és Olaszországba távozhat Ruben Loftus-Cheek. Igaz, a középpályást állítólag fix vételi opcióval igazolja le a Milan, bónuszokkal 17 millió fontért. Szintén hallani a milánói klub érdeklődéséről az amerikai szélső, Christian Pulisic kapcsán – Sandro Tonali eladása után lehet is rá pénze a Milannak – az ő esetében sem az a kérdés, hogy távozik-e, inkább csak az, hogy hova.
Szinte biztos a klubikon Cesar Azpilicueta távozása is, akinek egyéves szerződését felbonthatja a csapat, hogy a spanyol védő az Interhez kerülhessen.
Ennyi távozó mellett (15-nél tart a számláló) persze szükség van újabb érkezőkre is. Christopher Nkunku érkezése lényegében tavaly ősz óta biztos volt, Malo Gusto szerződtetését pedig még télen jelentette be a klub. Már nyári szerzemény a Villarealtól megszerzett csatár, Nicolas Jackson, de csatlakozik a felnőtt kerethez a kölcsönből visszatérő fiatal Lewis Colwill és a brazil középpályás Andrey Santos is.
További igazolások viszont már csak akkor várhatók, ha teljes lesz a távozók névsora. A klub eddig az összes aggály mellett is váratlanul hatékonyan végzi a szükséges nagytakarítást, ha pedig még néhány üzlet létrejön, a csapat a borzasztóan sikerült szezon után tiszta lappal vághat majd neki a következő idénynek.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés