Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Őrült világ, nem az edzők hibája – kiálltak a kollégák a Chelsea kirúgott menedzsere mellett

Szabó Bence

Frissítve 04/04/2023 - 09:22 GMT+2

Graham Pottert vasárnap alig néhány hónap után küldte el a kispadról a Chelsea csapata, aminél a szezonban már a második edzőt menesztették. Az angol mester borzasztó mérleget ért el a csapat élén, és a játék sem fejlődött a várt módon, az angliai edzőkollégák mégis inkább a rendszert okolják Potter vesztéért. Az előd Thomas Tuchel viszont próbála érzelmek nélkül figyelni az eseményeket.

Graham Potter

Fotó: Getty Images

Nem szeretem, ha menesztenek egy edzőt, mert nem ő a történtek felelőse
Ez a nyilatkozat Robert De Zerbi, a Brighton edzőjének szájából hangzott el, amikor a csapata hétközi meccsét megelőző sajtótájékoztatón kérdezték. Az apropó? Graham Potter menesztése a Chelsea éléről. Annak a Potternek, akit épp az olasz szakember váltott ősszel a Brighton kispadján, és aki már a 12. kirúgott menedzser lett ebben a szezonban a Premier League 20 fős mezőnyében.
„Nagyon sajnálom, ez rossz hír az edzőknek. Túlértékeljük az edzőket, valójában a játékosok sokkal fontosabbak.”
De Zerbi véleményével lehet egyet érteni vagy sem, de az biztos, hogy messze nem ő volt az egyetlen, aki kiállt a kollégája mellett. Potter elküldése nem véletlenül mozgatta meg az angol edzőtársadalmat, ritkán fordul elő, hogy egy olyan top klubnál, mint a Chelsea, egy éven belül két edzőt is menesszenek. Ráadásul úgy, hogy az angol edző ősszel egy kimondva hosszútávra tervezett projekt részeként érkezett, és öt évre írt alá.
Az érme másik oldala, hogy a tulajdonosok látszólag mindet megadtak neki, ami a sikerhez kell. Télen a csapat százmilliókért igazolt játékosokat, egy év alatt pedig szinte a teljes keretet lecserélték. Ha nem is egyből eredményességet – ami messze elkerülte a csapatot, Potter az elmúlt 20 év leggyengébb mérlegét produkálta a Chelsea kispadján – de a látszódó irányt és fejlődést joggal várhatták el.

A Chelsea kedd este már a Liverpool ellen játszik bajnoki mérkőzést, egyelőre az ideiglenesen kinevezett Bruno Saltor vezetésével. Érdekes meghallgatni az ellenfél edzőjének, Jürgen Kloppnak véleményét, aki a maga lassan nyolcéves regnálásával már a Premier League leghosszabb ideje pozícióban lévő edzője.
A Liverpoolnak sincs könnyű idénye, a csapat egyelőre a Bajnokok Ligáját érő helyekért küzd, de Klopp állása még sincs veszélyben. A német mester pontosan tudja, hogy ezt csak a korábbi évek eredményeinek köszönheti.

„Mit mondhatnék a menesztésekről? Valószínűleg kerülgetjük a forró kását, azért ülök még itt ebben az őrült világban. Én vagyok az utolsó, aki állva maradt.

„Nagyon tisztelem Pottert és Rodgerst, remek emberek és fantasztikus edzők. De a dolgok néha rosszul sülnek el. Ez együtt jár az edzősködéssel, ezt el kell fogadni. A múlt héten Conte, aztán Nagelsmann, most pedig ez a kettő. Persze teljesen jogosan vannak elvárások, és ha nem felelsz meg ezeknek, akkor vállalnod kell a következményeket"
Jürgen Klopp és  Graham Potter
Ha már Julian Nagelsmann. A Bayern Münchentől szintén nagy visszhangot kiváltva menesztett edző a fogadóirodák szerint a legesélyesebb a Chelsea kispadjára. Bár úgy hírlik, a londoni klub akár öt jelöltet is meghallgat majd keresési folyamatban, a német edzővel megvan a kapcsolat, hiszen Christopher Vivell, a klub technikai igazgatója korábban dolgozott együtt vele az RB Leipzignél.
Az irónia, hogy Nagelsmannt pedig épp az a Thomas Tuchel váltotta a Bayern élén, akit ősszel még a Chelsea-től küldtek el. Ráadásul, ha túljutnak a következő ellenfeleiken (Manchester City és Real Mardid) akkor a BL elődöntőjében a két csapat épp egymás ellen küzdhetne a döntőért. Ennek fényében természetesen Tuchelt is megkérdezték, mit gondol a Potterrel történtekről.
„Késő este egy üzenetben értesültem róla. Az időzítés különös, hiszen egybeesett az itteni munkám kezdetével. Egy újabb üres állás, ennyi. Időbe telt, amíg el tudtam távolodni, mert szerettem ott dolgozni, jó barátokat is szereztem a klubnál. Intenzív időszak volt, de a klub sokat változott. Ez segített, ezért sem vált ki belőlem érzelmeket ez a hír.”
Épp ezért a német edző elődjének sem szeretne tanácsokat adni, hogy elfogadja-e a londoni klub ajánlatát.
„Nincs szüksége az én tanácsomra. Nem is számítana, mert a klub már nagyon más, mint amikor én ott dolgoztam.
Annyira azért nem volt más, hogy Potternek több időt adjon a vezetés. Hogy később esetleg mennyire lesz az, azt bárki is lesz az angol edző utódja, rövidesen kiderítheti.
Forrás: részben The Atheletic
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés