Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ha kirúgod az edzőt, jön a BL-győzelem? A Chelsea korábbi beugrói feladják a leckét Lampardnak

Szabó Bence

Frissítve 07/04/2023 - 13:46 GMT+2

A Chelsea az Abramovich-éra kezdete óta nyolcadjára váltott edzőt idény közben. Frank Lampard elődei között rengeteg nagynevű beugrót találni, akik vegyesen teljesítettek, munkájukban azonban ott a közös tendencia, hogy nemzetközi színtéren sikeresek voltak a csapattal. Cikkünkben végigmentünk a névsoron, megnézve azt is, hogyan alakult a beugró edzők későbbi karrierje.

Thomas Tuchel, Manager of Chelsea kisses the Champions League Trophy following their team's victory in the UEFA Champions League Final between Manchester City and Chelsea FC at Estadio do Dragao on May 29, 2021 in Porto, Portugal.

Fotó: Getty Images

Sokat már nem várhatnak az idénytől a londoniak, a múlt viszont ad egy kis reményt.
Váratlan fordulatot vettek az események a Chelsea-nél. Graham Potter menesztését követően néhány napig úgy nézett ki, a klubnál egyből hosszútávban gondolkodnak, és az öt meghallgatott jelölt közül a jelenleg szabadon elérhető Julian Nagelsmann vagy Luis Enrique akár már a héten átveheti a csapatot.
Csütörtökön a hivatalos bejelentés mégsem az ő kinevezésükről érkezett, hanem arról, hogy a klub korábbi legendás játékosa, Frank Lampard veszi át a csapatot. Akkora káosz azért nincs London kék felén, hogy Lampardot, aki 2019 és 2021 között egyszer már ült a csapat kispadján, végleges megoldásnak szánják, de a vezetőség úgy látta, jobb ha a hosszú távú jelölt keresésére több időt szánnak, az idényt pedig egy ismerős arccal fejezik be.
Ezzel viszont egy elég érdekes helyzet állt elő. A Chelsea ugyan a bajnokágban csak a 11. helyen állva lényegében tét nélkül játszhatja a hátralévő meccseit, a Bajnokok Ligájában viszont ott van a negyeddöntőben. A sorozat megnyerése pedig az egyetlen halvány esélye, hogy jövőre is indulhasson nemzetközi kupában.
Lampard kinevezése tehát egyszerre időhúzás és csodavárás: egy olyan megoldás, ami egyáltalán nem állt távol a klub hagyományaitól. Mióta az előző tulajdonos, Roman Abramovich 2003-ban megvette a csapatot, Lampard a nyolcadik menedzser, aki szezon közben veszi át az irányítást. Elődei közül nem mindenki volt sikeres, de többen tudtak a nehéz helyzetből váratlanul jó eredményeket kihozni. Sőt, a klub legnagyobb nemzetközi sikerei is idény közben kinevezett edzők munkájához köthetők.
Alább kronológiai sorrendben végigmentünk ezeken a kinevezéseken, és megnéztük, ki hogyan teljesített.

Avram Grant

  • Szezon: 2007/8
  • Kinevezés: Szeptember 20.
  • Eredmények: Premier League – 2. hely; Bajnokok Ligája – döntő
Ez volt az a szezon, amikor a csapatot a korábbi években kétszer is bajnoki címig vezető José Mourinhót már szeptember végén menesztette a csapat, jól megmutatva, mennyi türelem juthat egy edzőnek Abramovich alatt. Helyére a nyáron még sportigazgatónak kinevezett Grant került, aki személyesen is jó barátja volt az orosz tulajdonosnak.
picture

Avram Grant

Fotó: AFP

A nem túl bíztató háttér ellenére Grant alatt remek eredményeket ért el a csapat. A bajnokságban az idény hátralévő részében összesen két vereséget szenvedtek. Pech, hogy ebből egy a Manchester United ellen jött össze – ez volt Grant első meccse, három nappal a kinevezése után – így az idény végén két ponttal lecsúsztak a bajnoki címről.
Ennél is emlékezetesebb volt viszont a Bajnokok Ligájában mutatott teljesítmény, ahol a csapat története során először menetelt a döntőig. A jó szereplésbe belejátszhatott a könnyű sorsolás (Olympiacos, Fenerbache), de az elődöntőben már az elmúlt évek nagy BL-riválisát, a Liverpoolt sikerült felülmúlni egy drámai párharcban. A Manchester United elleni döntőben pedig csak John Terry legendás, elcsúszás miatt kihagyott tizenegyesén múlt a siker.
Ha a büntető bemegy és a Chelsea megnyeri a BL-t, lehet hogy Grant is marad, így viszont a szezon végén menesztették. Később pályafutása (Porsmouth, West Ham, jelenleg Zambia) azért nem arra enged következtetni, hogy ezzel hibát követett volna el a klub.

Guus Hiddink

  • Szezon: 2008/9
  • Kinevezés: Február 11.
  • Eredmények: Premier League – 3. hely; Bajnokok Ligája – elődöntő, FA-kupa
Nem húzta sokáig a padon Grant utódja, Luiz Felipe Scolari sem. A világbajnok brazil edzőt februárban, egy elég rossz sorozat közepén rúgták ki, helyére pedig szintén egy szövetségi kapitányként sikeres szakember, Guus Hiddink került.
A holland is szépen gatyába rázta a csapatot. A bajnokságban egyetlen vereség és egy döntetlen mellett minden hátralévő meccsét megnyerte, behozva a Chelsea-t a harmadik helyre. A Bajnokok Ligájában pedig majdnem összejött az újabb United elleni döntő, a Barcelona elleni elődöntőben Andres Iniesta utolsó pillanatos bombagólja mellett Tom Henning Øvrebø játékvezető hathatós közreműködése is kellett a katalánok továbbjutásához.
Guus Hiddink
Hiddink ráadásként az FA-kupa megnyerését is összehozta, mégsem maradt az idény végén. Válogatott szinten később is ért el szép sikert, klubcsapatnál viszont már csak kétszer vállalt munkát, ebből egyre még később visszatérünk.

Robert Di Matteo

  • Szezon: 2011/12
  • Kinevezés: Március 4.
  • Eredmények: Premier League – 6. hely; Bajnokok Ligája – győzelem, FA-kupa
A szezon elején nagy reményekkel kinevezett André Villas-Boas megbukott, helyét pedig március elején az asszisztense, Robert Di Matteo vette át. Az öregedő, bukdácsoló csapattól sokat senki nem várt már az idényben, az olasz edzővel szemben annyi volt az elvárás, hogy a jövő évi BL-indulást biztosítsa be. Ez végül sikerült, csak nem úgy, ahogy azt bárki előre gondolta volna.
A bajnokságban csapnivaló volt a Di Matteo vezette Chelsea mérlege, a csapat még visszább is csúszott, végül csak a hatodik helyen zárt. A BL-ben viszont a Napoli elleni visszavágóval megkezdődött a szinte hihetetlen menetelés, ami a májusi döntőben, a Bayern München ellen tizenegyes párbajban megnyert meccsel ért véget.
Di Matteo a klub történetének első BL-győzelmét szerezte, a trófeát, amit Abramovich ekkor már közel egy évtizede szent grálként üldözött. A tulajdonos nem tehette meg, hogy nem véglegesíti az állásában, de a mézes hetek nem tartottak sokáig.
picture

Robert Di Matteo

Fotó: AFP

A jelentősen átalakított kerettel az olasz edző jó kezdés után hamar gödörbe került, így a következő ősszel már menesztették is. Megint csak elmondható, hogy bár a türelem hiányával vádolható volt a vezetés, Di Matteo később karrierje (Schalke, Aston Villa) nem cáfoltak rá a döntés helyességére.

Rafael Benítez

  • Szezon: 2012/13
  • Kinevezés: November 21.
  • Eredmények: Premier League – 3. hely; Európa-liga – győzelem
Jöhetett tehát az újabb idény közbeni váltás. A szurkolók már Di Matteo elküldésén is felháborodtak, pláne, amikor kiderült, hogy helyére ideiglenesen a korábban a Liverpoolt irányító Rafa Benítez kerül.
A spanyol alatt a csapat játéka nagyon hullámzó volt, ami a bajnokságban a harmadik helyre volt elég, a nemzetközi kupában viszont ismét sikerre vezetett. Ezúttal ez az őszi BL-kiesést követően az Európa-ligát jelentette, amit története során először húzta be a csapat. Ha világ összes trófeáját megnyeri, a vezetőség vélhetően akkor sem marasztalta volna a népszerűtlen spanyolt, de az európai sikerrel legalább szépen búcsúzhatott a hosszú idény végén.
picture

Rafael Benítez

Fotó: AFP

Benítez ezt követően még több topcsapat (Real Madrid, Napoli) kispadján megfordult, az Evertonnál pedig még az előző szezonban is kapott munkát a Premier League-ben, így egyelőre messze ő mutatja fel a legsikeresebb pályafutást a Chelsea-s beugrását követően.

Guus Hiddink 2.0

  • Szezon: 2015/16
  • Kinevezés: December 19.
  • Eredmények: Premier League – 10. hely; Bajnokok Ligája –nyolcaddöntő
Hiddink második beugrás koránt sem volt olyan emlékezetes vagy sikeres, mint az első. Az előző idényben még bajnoki címet szerző Jose Mourinhót váltotta decemberben, miután a portugál menedzser viszonya teljese megromlott a játékosokkal és a vezetőséggel is. Mivel a középmezőnyben vette át a csapatot, nem volt reális elvárás a BL-hely megszerzése, és ezúttal nem is jött a meglepetés. Semmilyen fronton, a bajnokságban szerzett döbbenetesen sok döntetlen mellett a kupákban sima kiesések tették teljessé a kudarcos idényt.

Thomas Tuchel

  • Szezon: 2020/21
  • Kinevezés: Január 26.
  • Eredmények: Premier League – 4. hely; Bajnokok Ligája – győzelem
Tuchel neve kis kakukktojás a listán, ő ugyanis bár idény közben érkezett, mégsem igazán nevezhető beugró edzőnek. Épp azt a Lampardot váltotta, aki az idényben jócskán leszerepelt a nyáron megerősített kerettel, és egyből két és fél éves szerződést kapott.
A német gyorsan rendbe szedte a Chelsea védekezését, az eredmények pedig egyből feljavultak. A bajnokságban ez végül egy nehezen megszerzett negyedik helyre volt elég, a BL-ben viszont jött az újabb nagy menetelés egy szezon közben kinevezett edzővel. A Chelsea az Atleticón és a Real Madridon túljutva meg sem állt a döntőig, ahol Kai Havertz góljával a Manchester Cityt is legyőzte.
picture

Thomas Tuchel

Fotó: AFP

Tuchel további pályafutását aligha kell bemutatni most bárkinek, az elmúlt hetek legforróbb focis témája, ahogy kinevezték őt a Bayern München élére. Menesztése a Chelsea-től megint nem vett jó fényt a klubra, de enyhítő körülményként felírhatjuk, hogy kirúgása már a Todd Boehly vezette új tulajdonosi kör döntése volt, akik a saját emberüket keresték a csapat élére.

Graham Potter

  • Szezon: 2022/23
  • Kinevezés: Szeptember 8.
  • Eredmények: Premier League – 11. hely; Bajnokok Ligája – ???
Ezt Potterben találták meg, vagy legalábbis azt hitték. A kapott ötéves szerződés nyilván nem volt véletlen, végül azonban a hét hónapot sem élte meg a csapat kispadján. Teljesítményéről sokat beszéltünk már, így ezt most kár lenne tovább részletezni. Egyelőre a további pályafutása is nagy kérdőjel, egy Premier League csapat simán ajánlhat neki munkát, de topklubnál nem valószínű, hogy látjuk majd a jövőben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés