Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tuchel dühöngött, Arteta nem is reagált az elmaradt tizenegyesre az Arsenal-Bayern után

Szabó Bence

Frissítve 10/04/2024 - 15:25 GMT+2

Két meg nem adott büntető mozgatta meg a közvéleményt a 2-2-vel záruló Arsenal-Bayern München Bajnokok Ligája-negyeddöntő során. Míg a müncheniek edzője, Thomas Tuchel rendesen beleállt a játékvezetőbe a Gabriel kezezése miatt nem megítélt tizenegyes miatt, addig az Arsenalt irányító Mikel Arteta inkább elkerülte, hogy véleményezze az esetet. A szakértők szerint viszont két jó döntés született.

Tuchel: A játékvezetőnek nem volt bátorsága megadni egy jogos tizenegyest, ez őrületes és kínos

Hiába született összesen tíz gól a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek kedd esti első mérkőzésein, ahogy az lenni szokott, a sajtó főleg azokról a szituációkról beszél, amik nem vezettek újabb találathoz. Különösen igaz ez a 2-2-vel végződő Arsenal-Bayern München meccsre, ahol a második félidőben mindkét fél reklamálhatott volna egy meg nem adott büntetőt, de a kérdésbe csak a vendégek álltak bele.
Az első kérdőjeles eset a 67.percben érkezett, amikor az Arsenal kapusa, David Raya megjátszott egy kirúgást a védő Gabriel irányába, ő viszont nem realizálta, hogy a labda játékban van, és kézzel megigazítva hozta azt kvázi újra játékba.
A játékvezető, Glenn Nyberg az egyértelmű kezezés ellenére nem ítélt tizenegyest, ezzel pedig a mérkőzés után kiváltotta a Bayern edzőjének, Thomas Tuchelnek haragját.
„Szerintem nagy hibát követett el, hogy nem adott büntetőt kezezés miatt. Furcsa helyzet volt, de letették a labdát, elhangzott a sípszó, (Raya) elvégezte a kirúgást, a védő meg utána a kezébe vette.”
Tuchelt az esetnél is jobban kiakasztotta a magyarázat, amivel a játékvezető előállt.
„Azt mondta a játékosoknak, hogy ez egy gyermeki hiba volt, és nem fog ilyenért tizenegyest adni egy BL-negyeddöntőben. Ez egy borzasztó, tényleg borzasztó magyarázat. Azt jelenti, hogy mérlegeli a kezezéseket. Akár gyermeki hiba volt, akár felnőtt hiba, dühösek vagyunk, mert ez egy komoly döntés volt velünk szemben.”
picture

Harry Kane tizenegyesből talált be

Fotó: AFP

Az esetet azért árnyalja, hogy a játékvezető a kirúgás közben kétszer is a sípjába fújt, megzavarva az Arsenal játékosait. A német Prime-on dolgozó egykori Aranylabdás, Matthias Sammer szerint a játékvezető ezért ugyan a szabályok betűje ellen, de a szabályok szellemében döntött.
„Ez az eset a szabályok alapján vitatható, de a futball szelleme alapján nem adnék tizenegyest. Mindig német szemüvegen át nézem a meccseket, de örülök, hogy ez nem lett büntető. A játékvezető jól döntött.”
Az X-en hasonló véleményt fogalmazott meg a brit újságíró, Michael Cox is.
„Nyilván nem volt okos húzás Gabrieltől, de ez az olyan (elég ritka) szituációk egyike, amikor a játékvezető alkalmazhatta – és meg is tette – a „józan eszét”, amiért az emberek olyan gyakran reklamálnak.”
Szerinted tizenegyest kellett volna ítélni kezezésért?
Tuchel egyébként az egész meccsen úgy érezte, hogy az apró döntések mind a csapata ellen irányultak. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy egyrészt egy (jogos) tizenegyest kaptak a meccsen, másrészt a mérkőzés hajrájában a másik oldalon is volt egy kérdőjeles eset. Ekkor Bukayo Saka és Manuel Neuer kapus a Bayern tizenhatosán belül akadtak össze nagy helyzetben, de Nyberg itt sem ítélt büntetőt.
Természetesen az esetről a hazaiak edzőjét, Mikel Artetát is megkérdezték a meccs után, ő azonban jóval elegánsabban kibújt a válasz alól.
„Nem láttam. Született egy döntés, ezen már nem változtathatunk. Azokra a dolgokra kell koncentrálnunk, amiket irányíthatunk, ilyen tekintetben pedig nem tehettük volna sokkal jobban a dolgunkat ma este.”
picture

Manuel Neuer és Bukayo Saka

Fotó: AFP

Arteta helyett is beleállt viszont a témába Rio Ferdinand, aki a TNT Sports szakértőjeként volt kint a meccsen.
Ez tizenegyes. Nem hiszem el. Itt vagyok a stadionban és hitetlenkedve járok kézbe temetett arccal. Hogy nem adta meg ezt?
Nála józanabb hangot ütött meg német kollégája, a játékvezető szakértő Lutz Wagner.
„Neuer kiteszi a lábát, de nem megy bele a játékosba, aki viszont okosan keresi az érintkezést. Szerintem a játékvezető jó döntést hozott, mert az Arsenal játékosa túlságosan kereste a kontaktot Neuer lábával.”
Igazságot ezekben a kérdésekben már senki nem fog tenni, a két csapatnak viszont a jövő héten lesz még kilencven perce, hogy eldöntse a párharcot. Bárhogy is alakul a meccs Münchenben, a hírek a találkozó után remélhetőleg nem az elmaradt tizenegyesekről fognak szólni.
Források: TNT Sports, Eurosport.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés