Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alonso és Nagelsmann nemet mondott, egyre nehezebb helyzetben a Bayern München

Németh Dániel

Frissítve 20/04/2024 - 21:12 GMT+2

Februárban a Bayern München bejelentette: Thomas Tuchel a szezon végén távozik a klubtól. A bajorok első számú célpontja Xabi Alonso volt, ő azonban úgy döntött, hogy marad a Bayer Leverkusen kispadján, és a B-opciónak szánt Julian Nagelsmann sem vállalta a feladatot. A sajtó szerint Zinédine Zidane lehet a befutó, de Ralf Rangnickkal is felvették a kapcsolatot.

Ki irányítja jövőre a Bayern Münchent? Újabb jelöltet húzhat ki a listáról a müncheni klub - fotó: Tom Weller

Fotó: AFP

Julian Nagelsmann 2026-ig meghosszabbította a szerződését a Német Labdarúgó-szövetséggel. De ki lesz akkor a Bayern München új vezetőedzője?

Rég volt annyira érdekes az edzők piaca, mint a mostani szezonban. 2024 nyarán olyan kluboknál üresednek meg a padok, mint a Liverpool, a Barcelona vagy a Bayern München, és akkor még nem is beszéltünk azokról az óriásokról, akik a pletykák szerint csatlakozhatnak hozzájuk (Juventus, Milan, Manchester United). A legelső dominók már ledőltek, de nem feltétlenül úgy, ahogyan azt az edzőkeresésben lévő klubok szerették volna.
Két nagy név ugyanis elkelt: Xabi Alonso és Julian Nagelsmann egyaránt úgy döntött, hogy marad a mostani munkahelyén – előbbi a Bayer Leverkusennél, utóbbi a német válogatottnál. Ez elsősorban a Bayern München számára rossz hír, ugyanis a bajorok első számú jelöltje a Leverkusent történelmi bajnoki címhez segítő Alonso volt, az utóbbi hetekben pedig azon dolgoztak, hogy visszacsábítsák (vagy újra lehetőséget adjanak) korábbi edzőjüknek.
Vagyis kettőből semmi, ami nem épp az a sikerráta, amihez hozzászoktak a müncheniek.
Alonso és Nagelsmann közül utóbbi lépése a nagyobb meglepetés. Nyilván a baszknak is van valamekkora veszítenivalója, hiszen most ő a legfelkapottabb név, és ha a következő idényre visszaesik a Bayer Leverkusen formája, az a lehetőségeire is hatással lesz. Ugyanakkor a Bayern körüli bizonytalanságot látva – amelyhez az edzőkérdés is hozzátartozik – nem zárható ki, hogy jövőre sikerül a címvédés, Alonso pedig közben még a BL-ben is gyűjthet némi tapasztalatot.
Nagelsmann azonban nem egy klubhoz kötelezte el magát, hanem egy válogatotthoz, ami merőben szokatlan egy fiatal, a pályája csúcsán lévő edzőtől. Kétségtelen, hogy a válogatott futballnak is megvannak a maga kihívásai, ám nem véletlen, hogy a kluboknál találjuk meg a világ legjobb edzőit. Itt jönnek ugyanis ki leginkább az edzők közötti különbségek, mivel mindenkinek van elég ideje arra, hogy tökéletesre csiszolja a játékát.
A 36 éves német számára tehát nem feltétlenül kecsegtet olyan nagy perspektívával a német válogatott. Ha nyernek, akkor azt mondják majd, hogy nem nagy dolog a világ egyik legerősebb keretével lenyomni másod- és harmadvonalas edzőket, ha viszont bukdácsolnak, az egyértelműen rosszat tesz a hírnevének. Ezért is meglepő, hogy Nagelsmann nem csak a beugró szerepet vállalta el, de ha minden jól megy, a 2026-os világbajnokságon is ő irányítja a németeket.
picture

Julian Nagelsmann

Fotó: Getty Images

A hírek szerint Nagelsmann azért döntött a maradás mellett, mert a legutóbbi barátságos mérkőzések alatt megváltozott a válogatott körüli hangulat. 2014 – tehát a világbajnoki cím óta – folyamatosan romlott a szurkolók és a csapat közti kapcsolat, a Flick-éra végén pedig egyértelműen mélyponton volt. A helyzeten a közelgő hazai Eb is csak rontott, hiszen a német válogatottól egyértelműen győzelmet vártak volna, ehhez képest sorban szenvedte el a kínos vereségeket.
Márciusban azonban a németek két erős válogatottal is legyőztek: a világbajnoki döntős Franciaországot 2-0-ra, Hollandiát pedig 2-1-re múlták felül. Bár továbbra is vannak megoldatlan problémák (ki lesz majd a középcsatár?), Nagelsmann nagyszerűen nyúlt a kerethez, Toni Kroos visszacsábítása hatalmas húzás volt, Florian Wirtz és Jamal Musiala dupla 10-esként való használata pedig telitalálatnak bizonyult.
Pár hónappal az Eb előtt már közel sem látják annyira drámaian a helyzetet a németek, amiben nagy szerepe van a szövetségi kapitány munkájának, illetve annak a szemléletmódnak, hogy az aktuális forma fontosabb a hírnévnél. Ebből még persze nem következett egyértelműen, hogy Nagelsmann a világbajnoki ciklusig elvállalja a munkát, így érdemes azt is megvizsgálni, miért nem volt annyira vonzó a Bayern ajánlata.
Az Athletic szerint ez részben épp a német válogatottnál végzett munkájának köszönhető, a nyáron meghozott döntései ugyanis hatással lehetnének a Bayern öltözőjére. A kerethirdetésnek szinte biztosan lesznek bayernes áldozatai – Leon Goretzka például nem kapott legutóbb meghívót – ami potenciális konfliktusforrás lett volna az edző és a játékosok között. Nagelsmann egészen egyszerűen nem akarta, hogy a két szerepkör befolyásolja a döntéseit.
A másik dolog, hogy Münchenben nem volt teljes Nagelsmann támogatottsága. A megújult vezetőségben Max Eberl és Christoph Freund őt szerette volna edzőnek, Karl-Heinz Rummeniggének és Uli Hoenessnek azonban a személyes tapasztalatokból kiindulva voltak kétségei az alkalmasságát illetően. Ezzel ellentétben a német szövetség teljes mellszélességgel sorakozott fel Nagelsmann mellett, és mindent megtett a megtartása érdekében.
De ha nem Alonso, és nem is Nagelsmann, akkor ki lesz a Bayern München új vezetőedzője?
A lista az előző napokban egy régi-új névvel bővült Zinédine Zidane személyében. Az aranylabdás francia 2016 és 2018, valamint 2019 és 2021 között a Real Madridot irányította, amely periódusban nyert három Bajnokok Ligáját és két bajnoki címet a csapattal. Zidane 2021 óta nem dolgozott edzőként (a pletykák alapján a francia válogatottra várt), de a L’Equipe szerint megfelelő lehetőség esetén készen áll a visszatérésre.
picture

Zinedine Zidane lehet a Bayern új edzője?

Fotó: Getty Images

Zidane mellett Ralf Rangnick is a jelöltek között van, aki kiválóan ismeri a Bundesligát, és nagy szerepet vállalt a Red Bull focis birodalmának felépítésében. A 65 éves osztrák taktikai felkészültsége megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor az egykoron ultamodern módszereit ma már elavultnak tartják, és az is ellene szólhat, hogy a Manchester Unitednél átlagos eredményeket ért el. Vele azonban nem is hosszabb távon terveznének, és 2025 nyarán újra nekiveselkednének az Alonso-projektnek.
A hírek szerint Roberto De Zerbiről sem tettek le, az ő szerződtetése azonban komolyabb anyagi áldozatokat igényelne, ugyanis 2026-ig köti kontraktus a Brightonhoz. A 13 millió eurós kivásárlási ár mellett az is ellene szól, hogy a klubon belül kevés támogatója van az olasznak (a sportigazgató Eberl pont köztük van), és nagy kérdés, hogy az edzőket kilószámra faló öltözővel hogyan birkózna meg az egyébként kiváló szakember, aki mostanáig csak kisebb csapatokat irányított.
Az egész edzőkérdést különösen izgalmassá teszi, hogy a német dominancia elvesztése, és az összességében csalódást keltő eredmények ellenére a Bayern München még nyerhet nagy trófeát ebben a szezonban, hiszen a Bajnokok Ligájában elődöntőbe jutott. A német sajtó szerint ugyanakkor sem ez, sem a vártnál nehezebb edzőkeresés nem változtatta meg a helyzetet, és Thomas Tuchel biztosan távozni fog a klubtól.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés