Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tuchel kirúgása betehet Szoboszlaiéknak, Zidane és Mourinho is esélyes a Bayern München padjára?

Szabó Bence

Frissítve 21/02/2024 - 16:15 GMT+1

A Bayern München hivatalos közleményben jelezte, hogy nyáron távozik a csapatod jelenleg edző Thomas Tuchel. A döntés az utóbbi hetek eredményei és a csapaton belül növekvő feszültség fényében nem meglepő, de a nyári szerződésbontással az azonnali utódkeresést elkerülte a csapat. A következő menedzsert megtalálni így sem lesz egyszerű, a két legesélyesebb név nemzetközi riválisok is kiszemeltje.

Thomas Tuchel nyáron távozik Münchenből.

Fotó: Getty Images

A Bayern Münchennél meglépték, ami az utóbbi napokban már elkerülhetetlennek látszott. A német rekordbajnok nemrég a hitelesnek tűnő pletykákra reagálva hivatalosan is bejelentette, hogy Thomas Tuchel szerződését idő előtt felbontják, az edző nyáron távozik majd a klubtól.
A hír az elmúlt hetekben folyamatosan növekvő feszültség és az egyre romló eredmények fényében tényleg nem meglepetés, a kérdés inkább csak az volt, a klub az azonnali váltás vagy a nyári edzőcsere mellett dönt. Végül az utóbbi megoldás született, így az azonnali utódkeresés feladatát elkerülték a Bayernnél. A jelenlegi helyzet azonban ugyanúgy felvet kérdéseket mind a szezon hátralévő részével kapcsolatban, mind pedig a hosszabb távú jövőt illetően.
Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, érdemes azt is megnézni, hogyan jutottunk idáig. Tuchel és a Bayern közös története már eleve nagyon furcsa körülmények között kezdődött: az edző elődjét, Julian Nagelsmannt tavaly a tavaszi válogatott szünet alatt menesztette a vezetés, hivatalosan a gyengébb eredmények miatt, de valójában valószínűleg azért, hogy a Chelsea-nél BL-győztes edzőt nyáron esélye se legyen egy nemzetközi riválisnak elvinni.
A döntést az a vezetés – név szerint a Hasan Salihamidžić-Oliver Kahn kettős - hozta meg, ami aztán két hónap múlva a nyögvenyelősen behúzott újabb bajnoki cím ellenére már nem volt a csapatnál. Helyükre csak ősszel érkezett új sportigazgató, Christoph Freund személyében, akinek nem csak az előző rezsim által és a nyári interregnumban összerakott kerettel, hanem egy frissen, nem általa kinevezett edzővel kellett boldogulnia.
Ez persze önmagában nem lett volna indok a hirtelen váltásra, ha jönnek az eredmények. A Bayern azonban hosszú évek után méltó kihívóra talált a bajnoki versenyfutásban a Bayer Leverkusen képében, jelenleg pedig nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz meg a zsinórban 12. bajnoki cím. Bár az éles verseny inkább köszönhető a Leverkusen hihetetlen formájának mint a Bayern jelentős visszaesésének, ez a helyzet érthetően nem veszi ki jól magát Tuchel számára.
picture

Thomas Tuchel

Fotó: AFP

Főleg, hogy az utóbbi hetekben már tényleg beestek az eredmények. Bár a Bayern ősszel is beleszaladt néhány komoly blamába – ilyen volt a korai kiesés a Német Kupából – mostanra lett tarthatatlan a helyzet. A csapat zsinórban három mérkőzést bukott el, ami nem csak nyolcpontos bajnoki hátrányhoz vezetett, hanem ahhoz is, hogy egygólos hátrányból várják a Lazio elleni BL-nyolcaddöntő hazai visszavágóját.
Nehéz megmondani, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb, de a gyenge eredményekkel együtt jár a belső feszültség is. Tuchel korábban nem csak az ő munkáját megkérdőjelező szakértőkbe szállt bele, hanem a játékosait is többször nyilvánosan kritizálta. Ezt a keret egyes tagjai nyilvánvalóan nem viselték jól, aminek látványos jele volt Joshua Kimmich és a magyar segédedző, Löw Zsoltösszeszólalkozása az előző hétvégén.
Tuchel elküldés tehát ilyen vagy olyan formában már eléggé érett, a hivatalos bejelentés pedig végül szerda délelőtt érkezett.
„Egy jó, nyílt megbeszélés során arra az elhatározásra jutottunk, hogy a nyáron közös megegyezéssel lezárjuk munkakapcsolatunkat. Célunk, hogy a 2024/25-ös szezonban új vezetőedzővel egy új irányt kövessünk. Addig is viszont a klub minden egyes tagjával szemben elvárás, hogy a lehető legtöbbet érje el a Bajnokok Ligájában és a Bundesligában. Ebben a tekintetben a csapatot is elszámoltatom.”
- adtak át egyértelmű üzenetet a CEO Jan-Christian Dreesen szavai a közleményben.
Kérdés, erre a közös munkára mennyire lesz ténylegesen rávehető a keret, és mennyire a szintén nem könnyű természetű Tuchel. Az edző persze a közleményben röviden jelezte, hogy száz százalékig elkötelezett a folytatásban, de ez akkor is le lenne írva, ha a német szakember soha egy szóval nem mondott volna ilyet.
picture

Xabi Alonso állítólag az elsőszámú jelölt Tuchel leváltására

Fotó: AFP

Még érdekesebb viszont, hogy merre indul a Bayern a folytatásban. A Tuchel távozását is a hivatalos bejelentés előtt hírül adó Florian Plettenberg úgy tudja, hogy az egyértelmű kiszemelt utód a Leverkusent vezető Xabi Alonso. Vagyis a klub folytatná jó hagyományát a közvetlen riválisok lerablásával, de ezúttal valószínűleg vetélytársa is akad a Jürgen Klopp utódját kereső Liverpool képében.
Ha Alonso Angliát választaná, akkor nehezebb helyzetbe kerül a Bayern. Pletykálják, hogy a felfrissült vezetés már kibékült a szintén zűrös körülmények között távozó Hansi Flickkel, ő azonban a Barcelona kispadjára is komoly jelölt.
Persze felmerülnek még az épp csapatot kereső nagynevű edzők, mint Zinedine Zidane, Jose Mourinho és Antonio Conte, de az ők a klub stílusához passzolnának kevésbé, míg mondjuk a Stuttgarttal remek szezont futó Sebastian Hoenesst vélhetően a tapasztalatlansága miatt támadnák a szurkolók.
Vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy egyelőre több a kérdés, mint a válasz. Az biztos, hogy a Bayern az első fontos lépést megtette, de hogy hova fut ki a történet, arra talán csak a szezon után kapunk választ. Vagy még inkább a következő idény márciusára, ha az utód állása akkor még biztonságban lesz.

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés