Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Újabb tapasztalatlan klubikon, de igazi sztáredző is válthatja Xavit a Barca kispadján

Szabó Bence

Frissítve 30/01/2024 - 16:56 GMT+1

A klublegenda Xavi távozása után nyártól új edző ül majd a Barcelona kispadján, a katalán csapat pedig nincs egyszerű helyzetben, hogy kit nevezzen ki. Ha a rövid távú siker a cél, újabb sztáredzőként a Bayern München egykori vagy jelenlegi trénere is szóba jöhet, a klub anyagi lehetőségei miatt viszont inkább egy hosszabb újjáépítés lenne célszerű, egy klubhoz kötődő egykori játékos vezetésével.

Xavi Hernández

Fotó: Getty Images

A Barca céljai alapjaiban határozzák majd meg a következő hónapok edzőkeresését.
Komoly felfordulás jön nyáron az edzői piacon. Jürgen Klopp váratlanul bejelentett távozásával hosszú idő után keres majd edzőt a Liverpool, de hasonló a helyzet a Barcelonánál is, ahol Xavi hétvégén erősítette meg, hogy nyáron elhagyja a klubot. Kettejük pótlása pedig további dominókat is ledönthet.
Azzal közvetlenül a bejelentés után már foglalkoztunk, hogy Klopp utóda ki lehet majd Liverpoolban, a helyzet viszont nem kevésbé érdekes a Barcánál sem. Bárki is veszi is át a kispadot, nem kerül majd könnyű helyzetbe: egyszerre kell megküzdenie óriási elvárásokkal, a keret hiányosságaival és a csapat egyre komolyabb pénzügyi nehézségeivel.
Ennek fényében érdekes lesz látni, milyen utat választ a vezetőség: megpróbálják egy újabb sztáredző szerződtetésével tovább hajszolni az azonnali eredményeket, vagy egy kisebb névvel beleállnak egy hosszabb újjáépítésbe. Pletykák mindkét irányról vannak, mi pedig összeszedtük a legreálisabb lehetőségeket.

Thiago Motta

Kezdjünk egy kisebb névvel. Arra nyilván sokak emlékeznek, milyen játékos volt Motta, a többségnek pedig az is a fejében lehet, hogy a Barcelonában is játszott 1999 és 2007 között. Az valószínűleg jóval kevésbé, hogy 2018-as visszavonulása után edzőként kezdett dolgozni, a Genoa, a Spezia és a Bologna padján sokaknak nem szúrhatott szemet.
Pedig egyáltalán nem végzett rossz munkát, főleg az utóbbi helyen. A Bologna a vezetésével ebben a szezonban harcban van a BL-helyekért, ami akkor is nagy szó, ha ehhez a nagyobb csapatok botladozása is kell.
picture

Thiago Motta, a Bologna edzője

Fotó: Getty Images

Ez, kiegészítve az információval, hogy máig jó kapcsolatot ápol a jelenlegi sportigazgató Decóval, ideális jelöltté teheti őt egy hosszú távú projektre. Elvégre, ha eddig Joshua Zirkzee volt a legjobb játékosod, aligha fogsz panaszkodni, ha új igazolások nélkül csak az idősödő Robert Lewandowskira tudsz majd építeni.

Hansi Flick

Más irányt jelentene a korábban a Bayern Münchent és a német válogatottat irányító Flick kinevezése. Az utóbbi kispadon ugyan történelmi bukta volt a regnálása, ettől függetlenül a szakembernek még mindig jó a híre, a Barca elnöke, Joan Laporta pedig állítólag eltökélt, hogy a csapathoz csábítsa őt.
Flick (a jóval fiatalabb) Lewandowskiból már kihozta egyszer a maximumot, a játék, ami alatta jellemezte a Bayernt, mindenképpen vonzó lehetne a Barcelona számára. Vele a kispadon viszont a szurkolók elvárásai is nagyobbak lennének.

Thomas Tuchel

Ha már Bayern-edzők, nem csak az egykori, hanem a jelenlegi neve is felmerült. A Tuchel-pletykát két dolog kezdte el fűteni: egyrészt a nehéz természetű edző az utóbbi időben többször vállalt konfliktust a csapat vezetőségével és a játékosokkal is, akiket a sajtóban nyilvánosan kritizál. Másrészt pedig nemrég ugyancsak nyilvánosan beszélt arról, hogy nem is lehet rossz Spanyolországban edzősködni.
„Vonzana a külföldi munka. A spanyol egy remek liga. Tapasztalatból azt mondom, hogy a spanyol játékosok nagy önbizalommal vannak megáldva. Ha beszélsz eggyel, hamar úgy érzed, hogy egymásra vagytok hangolva.”
- nyilatkozta egy szurkolói ankéton, ez pedig érthetően sokakat kiborított a német sajtóban.
Más kérdés, hogy egy ilyen konfliktusokat vállaló figura mennyire illene egy bajban lévő klub kispadjára. Vajon hány nap elteltével állna bele Laportába, miután a klubvezető minden szándéka ellenére sem tudja befoltozni a csapat hiányposztjait?

Míchel

Ha a felkapott neveknél maradunk, de belföldön kezd el keresgélni a Barca, akkor Míchel lehet a leglogikusabb választás. A Girona varázslatos idénye mindenkit meggyőzött az edzői képességeiről, ezeket pedig a Barcelona első kézből is tapasztalhatta, amikor hazai pályán kaptak ki a katalán riválistól 4-2-re.
Bár a Girona jövőre jó eséllyel a BL-ben szerepel majd, a Barca státusza Míchel számára is vonzó lehet. A kérdés, hogy mit szólna ehhez a Gironával szoros kapcsolatban lévő City Football Group, ahol a spanyol edző neve Pep Guardiola lehetséges utódjaként is felmerült már. Ez a lehetőség könnyen lehet, hogy a klubnál tartja majd a szakembert.
picture

Michel (FC Girona)

Fotó: Getty Images

Rafa Marquez

Ha a City „új Guardioláját” nem sikerül megszerezni, akkor a Barcelona választhatja a legegyszerűbbnek tűnő megoldást, és megpróbálhatja megismételni a sikeredzőjük 2008-as történetét. A B csapatot jelenleg is a klub egy korábbi játékos, Marquez vezeti, az ő előléptetésével biztosan a hosszabb építkezés mellett köteleződne el a csapat.
Jó kérdés persze, hogyan fogadnák ezt a Xavival is elégedetlen szurkolók. A hírek szerint a rajongók a mexikói ellen vannak, Laporta pedig jó eséllyel nem akar majd egy újabb konfliktust kockáztatni a kinevezésével.
Forrás: Goal
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés