Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Xabi Alonso tökéletes Klopp-utód lenne, de más irányba is elindulhat a Liverpool

Németh Dániel

Frissítve 26/01/2024 - 19:45 GMT+1

Jürgen Klopp távozásával nyártól elérhető lesz az egyik legfontosabb kispad, így valamelyik feltörekvő edző (vagy sztárdedző) számára remek lehetőséget jelent. A klub egykori játékosaként és egyre ígéretesebb edzőként Xabi Alonso ideális választás lehet, de ott lehet a jelöltek között Roberto De Zerbi vagy akár Julian Nagelsmann is.

Jürgen Klopp a szezon végén távozik a Liverpooltól - fotó: Oli Scarff

Fotó: AFP

Amióta Xabi Alonso átvette a Bayer Leverkusen irányítását, valósággal szárnyal a csapat. Itt az idő a továbblépésre?

Jürgen Klopp közel egy évtizedet töltött a Liverpool kispadján, ahol mindent megnyert, amit csak lehetett: behúzta a Bajnokok Ligáját, a Premier League-et, az angol kupákat, a különböző szuperkupákat, vagy épp a Klubvilágbajnokságot. A német ezzel az eredménysorral helyet követel magának a klub történetének legnagyobb alakjai között, így még finoman is fogalmazunk, ha azt állítjuk, a távozása hatalmas veszteséget jelent.
Bárki is ül a helyére, nem lesz irigylésre méltó helyzetben az azonnali eredménykényszer miatt, másfelől viszont minden nagy edző arról álmodozik, hogy hasonló környezetben bizonyíthasson. Hoztunk is néhány lehetséges jelöltet, akik a tudásuk, a karizmájuk, a stílusuk és persze az eredményességük alapján akár hosszabb távon is megoldást jelenthetnek, és sikeresen folytathatják a Klopp által megkezdett munkát.

Xabi Alonso

A mostanság edzőként dolgozó, korábbi Liverpool-játékosok közül Steven Gerrard is rengeteg helyen felkerült a listákra, reálisan azonban nincs esély a legendás 8-as visszatérésére. Ebben a szerepben semmiképpen sem, hiszen a Rangers után (ahol remekül dolgozott) csúnyán megbukott az Aston Villával, majd egy váratlan kitérővel Szaúd-Arábia felé vette az irányt. Egykori csapattársai közül azonban van valaki, aki toronymagasan kiemelkedik a mezőnyből: Xabi Alonso.
Alonso a Real Madrid utánpótlásában kezdte az edzői karrierjét, majd a Real Sociedad B csapatát irányította három éven keresztül. Innen vitte el a Bayer Leverkusen, ahol egy romokban heverő csapatot kellett átvennie: a Leverkusen a 17. helyen állt, miután kilenc forduló alatt csupán öt pontot tudott összekaparni. A szezont végül a hatodik pozícióban zárta a csapat, ráadásul az Európa-ligában is elődöntőbe jutott.
picture

Xabi Alonso

Fotó: Getty Images

A 2023/24-es szezon valódi mestermunka volt Alonso részéről, a Leverkusen valódi bajnoki kihívóvá vált a Bundesligában. Olyannyira, hogy kicsivel féltáv után négy pontot ver a Bayern Münchenre, amelynek a belső konfliktusokkal is meg kell küzdenie. Ezek kisebb-nagyobb mértékben eddig is előfordultak, stabil kihívó híján mégis megnyerték a bajnokságot, de az előző szezonban már elég masszívan kellett botladoznia a Dortmundnak, hogy Münchenben maradjon a cím.
Egyelőre úgy tűnik, a Leverkusent komolyabban kell venni, de láttunk már hasonlót, és szinte mindig ugyanaz volt a vége.
Alonso munkáját persze akkor is dicséret illeti, ha végül ugyanúgy végzik, mint az előző évtized kihívói a német bajnokságban. Csapata fantasztikusan összecsiszolt gépezetként működik, és még az sem feltétlenül vetette vissza a formájukat, hogy a kulcsemberek közül többen az Afrika-kupára utaztak, Victor Boniface ráadásul meg is sérült. Valószínűleg Alonso lenne a leglogikusabb választás az elérhető edzők közül, a tudás mellett a karizma és a kötődés is megvan.

Roberto De Zerbi

Az olasz már akkor hatalmas népszerűségnek örvendett, amikor még a Sassuolót irányította, a mostanihoz nagyon hasonló felfogásban. Elsősorban a Serie A szempontjából pech, hogy pont akkorra nőtte ki az olasz középcsapatot, amikor épp egyik topcsapatnak sem volt edzőre szüksége, így a Sahtar Donyeckhez igazolt az előrelépés reményében. Ezt a kalandot az orosz-ukrán háború rövidre zárta, De Zerbi azonban nem sokáig maradt állás nélkül.
Miután a Chelsea kivásárolta Graham Pottert, a Brighton vezetősége De Zerbit szemelte ki utódjául, és aligha bánta meg a döntést. Bár a szakértők Potter munkáját is elismerik, abban is konszenzus van, hogy az olasz vezetőedző érkezésével új szintre lépett taktikailag a csapat, amely a haladó statisztikák szerint a nagyhalakkal is felvette a versenyt ideig-óriáig. A lufi azóta eresztett némi levegőt, de kipukkanásról szó sincs, a De Zerbi-hype pedig mit sem változott.
picture

Roberto de Zerbi

Fotó: Getty Images

Egyértelmű, hogy rövid időn belül egy topcsapat kispadjára is leülhet, már csak az a kérdés, hol nyílik meg egy ilyen lehetőség. Ismerve a klub analitikai hátterét, a Liverpoolnál biztosan gondolni fognak rá, hiszen ismeri a bajnokságot, bizonyított már Angliában, a stílusa pedig egy bajnokesélyes keretért kiállt. Alonso mellett ő tűnik a legjobb lehetőségnek, még az sem kizárt, hogy a stílusbeli különbségek dönthetnek közöttük.

Julian Nagelsmann

Már évekkel ezelőtt lehetett olyan hangokat hallani, miszerint Klopp visszavonulása esetén Nagelsmann is ott lehet a potenciális utódjelöltek között. Azóta sok minden történt. Klopp maradt Liverpoolban, Nagelsmann pedig hosszú távra elkötelezte magát a Bayern München mellett, ám másfél év után megváltak tőle. Némileg érthetetlen módon, hiszen a müncheniek nem álltak rosszul egyik porondon sem, az pedig erősen kétséges, hogy sikerült-e Thomas Tuchellel előbbre lépni.
Nagelsmann is elég hamar talált munkát, igaz, nem épp a leghálásabb feladatot vette nyakába azzal, hogy durván fél évvel az Európa-bajnokság előtt átvette a német válogatott irányítását. Ez a szerep természetesen ideiglenes: a kilátástalan játék után a Német Labdarúgó-szövetségnek szüksége volt egy topedzőre, Nagelsmann pedig hogy, hogy nem, épp elérhető volt. Abból viszont egyik fél sem csinált titkot, hogy ez rövid távra szól, nyártól tehát szabadon lehet rá vadászni.
picture

Julian Nagelsmann

Fotó: Getty Images

A fiatal német híres arról, hogy a legapróbb taktikai részletekre is ügyelve próbálja felkészíteni a csapatait a mérkőzésekre, még akkor is, ha ezt egyesek már túl sok információnak tartják. Münchenben ez problémát okozott, az öltöző egyik fele imádta, a másik fele nehezen jött ki vele, részben ez vezetett az idő előtti szakításhoz is. Vele kapcsolatban tehát az a nagy kérdés, vajon tudna-e megfelelően menedzselni egy, a Liverpooléhoz hasonló öltözőt.

Ange Postecoglou

Az 58 éves ausztrál-görög kalandos úton jutott el a topligáig, de szó se róla, alaposan megdolgozott azért, hogy a Premier League-ben kapjon állást. Postecoglou ráadásul kimondottan szépen teljesít a Tottenham kispadján, nem véletlenül kapta meg három egymást követő hónapban is a legjobb edzőnek járó díjat a Premier League-ben. Bár a kezdeti lendület a csapattal együtt elfogyott, a Spurs és Postecoglou teljesítménye így is figyelemre méltó.
picture

Ange Postecoglou

Fotó: Getty Images

Gondoljunk csak arra, hogy a nyáron távozott a klub egyik ikonja Harry Kane személyében, mégis évek óta ez az egyik legszerethetőbb és leglátványosabb Tottenham. A magasra feltolt védelmi vonal, a magas és intenzív letámadás ráadásul a Klopp-focihoz is közel áll, így akár Postecoglou is felmerülhet opcióként, bár nehéz elképzelni, hogy ő áll a liverpooli kívánságlista élén. (Arról nem is beszélve, hogy aligha válna meg tőle szívesen a Spurs.)

Vannak még elérhető sztáredzők a piacon

Ha nagyobb nevet keres a Liverpool vezetősége, ott van a német válogatottól menesztett Hansi Flick, aki előtte a Bayernnél bizonyította, képes összerakni egészen félelmetes gépezeteket is. Elérhető továbbá Antonio Conte is, aki talán annak ellenére nyitott lenne a Liverpoolra, hogy mindkét londoni szerepvállalása során honvágy gyötörte. Közülük Flick stílusa állna közelebb a klubhoz, Conte a játékrendszerével és a habitusával is kilógna a Liverpoolból.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés