Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bajban a Barcelona, sztárjátékosok távozás is felmerül az anyagi gondok miatt

Szabó Bence

Frissítve 19/12/2023 - 17:25 GMT+1

A Barcelona rövid távon is újra komoly anyagi problémák elé néz, miután az egyik befektető nem fizetett ki egy negyvenmillió eurós összeget. A klubnak hirtelen kéne új forrást találnia, ehhez pedig télen a játékoseladás lehet az egyik drasztikus megoldás. Robert Lewandowskit Szaúd-Arábiából hívják, de a védelem két oszlopának távozása is felmerült.

Robert Lewandowski

Fotó: Getty Images

Az újabb nehézség nem csak a téli erősítéseknek szab gátat.
Az, hogy a Barcelona csapata súlyos anyagi gondokkal küzd, nem új információ. A katalán csapatnál a korábbi évek felelőtlen költései és a spanyol bajnokság szigorodó szabályai miatt hosszú ideje vannak nehéz helyzetben, amit utolsó pillanatban, ügyeskedéssel megoldott átigazolások és a jövőt kockáztató pénzügyi manőverek is jeleznek. Az egyik ilyen kockázatos üzlet viszont most bedőlt, így a klub helyzete rövid távon még válságosabbra fordulhat.
A Barca az előző évek folyamán többek közt azzal próbált meg szélesebb lehetőségeket biztosítani magának az átigazolási piacon, hogy a klub tévés- és marketingbevételeinek jövőbeni százalékát értékesítette befektetőknek. Így került a csapat marketing- és értékesítési részlegének, a Barca Studios-nak 29,5%-a is egy német cég, a Libero Football Finance tulajdonába.
A Libero azonban már nyáron is késlekedett a befektetés megfizetésével, az év végéig esedékes 40 milliós részletet pedig a hírek szerint nem is fogják kifizetni, ami nagyon nehéz helyzetbe hozza a Barcelonát.
A klubhoz közeli források szerint a Barca most kétségbeesetten kutat új befektetők után, egyelőre viszont nem állnak közel semmilyen megállapodáshoz. Ha ez így marad, a klubnak más lehetőségeket kell figyelembe vennie, pláne ha még erősíteni is szeretne a közelgő téli átigazolási időszakban.
A csapatnak Gavi kidőlésével nagy szüksége lenne egy középpályásra télen, de a sportigazgató Deco egyáltalán nem optimista ezzel kapcsolatban.
„A keret nem olyan bő, mint szeretnénk, főleg Gavi sajnálatos sérülésével. Vitor (Roque) már aláírt, ő érkezik majd, de minden más a financial fair playen múlik, és nehéz lesz változtatni a helyzeten. Nem szeretnék hamis várakozásokat kelteni. Az új érkezők a bevételeinktől függenek.”
Márpedig a befektetők mellett új bevételek a szezon közben csak játékoseladásokból folyhatnak be. A Barcelona már nyáron is értékesített olyan játékosokat, mint Ousmane Dembele, Antoine Griezmann, Frank Kessie, Nico Gonzalez, Abde Ezzalzouli vagy Trincao, ők azonban a két francia kivételével sokat nem tettek hozzá a csapathoz. Most fájdalmasabb döntésekre lehet szükség.
A sajtó már napok óta pletykálja, hogy Robert Lewandowski eladása Szaúd-Arábiába lehet a megoldás a problémákra. A lengyel ugyan állítólag maradni szeretne, de ez nem feltétlenül jelent semmit, ha a klubnak azonnal szüksége lesz a pénzre. Ez az üzlet persze amennyi gondot megoldana, egyből annyit kreálna, hiszen a lengyel továbbra is a csapat első számú gólfelelőse.
Alternatívaként felmerült két védő, Andreas Christensen és Jules Kounde értékesítése is, de mind a ketten meghatározó tagjai a hátvédsornak, úgyhogy ehhez a megoldáshoz is legfeljebb végső esetben nyúlhat a csapat.
Persze könnyen lehet, hogy végül ilyen drasztikus lépéshez kell folyamodni. Egyelőre nem látszik, hogy a Barcelona hogyan keveredhet ki abból az anyagi (és szakmai) válságból, amibe az elmúlt években sodródott, egy-egy váratlan probléma pedig könnyen ehhez hasonló válsághelyzeteket idézhet elő a jövőben is.
Forrás: Relevo
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés