Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fokozódik a nyomás Xavin, a játékosok és a vezetők is többet várnak tőle

Németh Dániel

Frissítve 14/12/2023 - 20:23 GMT+1

Bár az előző idény végén bajnoki címet ünnepelhetett a Barcelona, a spanyol sajtó szerint Xavi egyre kevésbé érezheti biztonságban magát. A klubvezetés látványosabb fejlődést várt a nyári erősítések után, különösen a támadójátékot illetően, míg a játékosok közül egyre többen elégedetlenek a játékrendszerrel és a nekik szánt szerepkörrel. Valóban veszélybe kerülhet Xavi állása?

Még Xavi állása is veszélybe kerülhet, ha nem javulnak az eredmények - fotó: John Thys

Fotó: AFP

Barcelonában gyorsan nyomás alatt találja magát az edző, még ha Xavinak hívják is.

Az FC Barcelona már az előző fordulóban bebiztosította a továbbjutást és a csoportelsőséget a Bajnokok Ligájában, így a Royal Antwerp elleni meccsnek a sorozat szempontjából nem volt különösebb tétje. Innen nézve az sem a világ vége, hogy a találkozó nem úgy alakult, ahogyan azt a katalánok szerették volna: Arthur Vermeeren már a 2. percben eredményes volt, majd Ferran Torres egyenlítő góljára is megérkezett a válasz Vincent Jansentől.
A 90. perc után két gól is született: ugyan a Barcelona szupertehetsége, Marc Guiu egyenlített, de nem örülhettek sokáig, mert azonnal jött a harmadik antwerpeni gól, ami el is döntötte a meccset. A vége így 3-2 lett, ami a csoport végeredményén nem változtatott: a Barcelona zárt az élen, a Porto lett a második, a Sahtar Donyeck pedig a harmadik. A mérkőzésnek mégis lehetnek hosszabb távon következményei, akár Xavi jövőjét illetően is.

De miért akkora baj egy elveszített, tét nélküli meccs?

A válasz a pénzben rejlik. Az UEFA a Bajnokok Ligája csoportkörében megnyert meccsért 2.8 millió eurót, a döntetlenért 930 ezer eurót fizet, míg az elveszített találkozók után értelemszerűen nem járnak extra juttatások. Az Athletic szerint már a Sahtar ellen elbukott meccset is rossz szemmel nézték a Barcelona vezetőségében, a mostani pedig még érzékenyebb veszteség: mindenki győzelmet várt a csoport leggyengébb ellenfele ellen.
picture

Robert Lewandowski a Royal Antwerp ellen

Fotó: Getty Images

Főleg azok után, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a stabil kezdők közül is pályára léptek páran, köztük Robert Lewandowski és Ilkay Gündogan, akiket az utolsó pillanatban tettek be a keretbe. A hivatalos kommunikáció szerint azért volt erre szükség, mert szerda estéről csütörtökre tolták az utazásukat, és úgy érezték, így már túl sok időt töltenének a kerettől távol a kulcsjátékosok. A RAC1 nevű katalán rádió szerint azonban a kérés magasabb szintről, konkrétan Joan Laportától érkezett.
A nyilatkozatok alapján is úgy tűnik, hogy nincs minden rendben az edző és a felettesei között. Xavi először azt állította, hogy közös döntés született, amit Laportával, a sportigazgató Decóval és a játékosokkal közösen hoztak meg. Deco viszont a spanyol sajtónak határozottan azt mondta: a keret kijelölése kizárólag az edző felelőssége. Ezt követően Xavi is átfogalmazta a korábbi nyilatkozatát, és arról beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek a vezetőkkel, a döntést viszont mindig neki kell meghoznia.
Folyamatosan beszélünk Laportával, Decóval és a játékosokkal, mindig egy oldalon állunk. Persze a végső döntést nekem kell meghoznom, és ez is történt.
Önmagában ettől még nem zörögne a haraszt, Xavi helyzetét azonban más tényezők is nehezítik. Csapata a hétvégén 4-2-es vereséget szenvedett a Gironától, amely így hét pontra növelte előnyét a tabella élén, ráadásul – és talán ez a fontosabb – a Real Madrid is meglépett öttel. Xavi meccs utáni nyilatkozatát sem fogadták pozitívan a klubnál, amiben az „építkezési folyamatra” vezette vissza az utóbbi hetekben látott hullámzó teljesítményt.
Tette mindezt úgy, hogy a Barca egy szerényebb költségvetésből működő klubtól kapott ki, amelynek vezetőedzője nagyjából vele egyszerre kezdte meg a munkát, csak épp a spanyol másodosztályban. Xavi bőven kapott bizalmat és támogatást a klubvezetéstől: a súlyos anyagi problémák ellenére 2022 telén, 2022 nyarán és 2023 nyarán is érkeztek erősítések, most mégis úgy tűnik, mintha megtorpant volna a fejlődésben a csapat.

Nyomás felülről és alulról

A bajnoki címmel záruló 2022/23-as szezont követően a támadójáték minőségének javítása volt a prioritás a katalánoknál. Az előző idényben ugyanis elsősorban a védelemnek és Marc-Andre Ter Stegen ihletett formájának köszönhetően lett bajnok a Barca, 38 mérkőzésen csak 20 gólt kapott Xavi csapata, és 11 olyan meccse is volt, amit 1-0-ra nyert meg. Hiába érkezett azonban Ilkay Gündogan, João Félix és João Cancelo is a nyáron, a várt javulás egyelőre elmaradt.
picture

Ilkay Gündogan

Fotó: Getty Images

A szándék megvolt a változtatásra: Felix leigazolását követően Xavi lemondott a négy középpályásról, és két klasszikus szélsővel és támadó szélső hátvédekkel próbált javítani a támadójátékon. Csakhogy a Real Madridtól elszenvedett 2-1-es vereség után visszatért a korábbi játékrendszerhez, ami nem aratott osztatlan sikert a játékosok körében, mivel sokan a pozíciójukon kívül találták magukat.
A jelenleg felállás szerint vagy Koundénak vagy Araujónak a védelem szélén kell játszani (amit egyik védő sem szeret), a Sergio Busquets-pótléknak szánt Oriol Romeu helyett Gündogan örökölte meg a hatos posztot, míg a saját nevelésű Keita Baldé a padra szorult. A Cadena Ser azt írta: egyre többen elégedetlenek a vezetőedző döntéseivel, köztük az öltöző hangadó játékosai: Lewandowski, Gündogan, De Jong és Ter Stegen.
„Pozitív vagyok, szerintem meg tudom fordítani a helyzetet” – nyilatkozta Xavi az Antwerpen elleni vereséget követően. „Még négy különböző sorozatban versenyben vagyunk. Az volt a fő célunk, hogy a Bajnokok Ligájában javuljunk, amit meg is tettünk. Teljes mértékben élvezem Laporta elnök és Deco bizalmát. A minap közel két órán át beszéltünk, és minden rendben ment” – hangsúlyozta a vezetőedző, hozzátéve: sejti, mi áll a gyengélkedés hátterében.
„Nem szeretem kritizálni a játékosokat. Szerintem ez nem túl pozitív, inkább fel kell dobni őket. Több van bennük, mint amit meg tudtak mutatni. Ma is elkövettünk pár egyéni hibát. Múlt vasárnap jó meccset játszottunk, a mai után nem annyira jók az érzéseim. Szerintem ez az önbizalom kérdése. Az edzői stáb teljes mértékben bízik a játékosokban. Forgattuk a keretet, lehetőséget adtunk többeknek. A Barcelona-mez nagy súllyal, fokozott nyomással jár, ezzel is meg kell küzdeni.”
Rövid távon biztosan nem kell féltenie Xavinak az állását. Most még korai is lenne a távozásáról beszélni, amikor nem dőlt el a bajnokság, a BL érdemi része pedig majd a tavasszal indul be. Ahhoz viszont, hogy továbbra is hosszú távú megoldásként számoljanak vele, mielőbb választ kell adnia a jelen problémáira. Mert ahogyan azt Johan Cruyff mondta egyszer: az edző a legmagányosabb ember a klubnál, akit mindenki szeret, ha épp nyernek, és mindenki utál, ha épp veszítenek.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés