Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bird és Magic párosa megmentette az NBA-t, a duó utálatos versengése pedig barátsággá szelídült

Takács Márton

Publikálva 03/04/2024 - 09:20 GMT+2

Az NBA két legendás alakja, Larry Bird és Magic Johnson vetélkedésének, barátságának történetéről olvashatunk az 'Amikor miénk volt a pálya' című lenyűgöző könyvben. Miért nem csípte egymást évekig a Boston Celtics, illetve a Los Angeles Lakers legendája? Hogyan lettek idővel mégis barátok? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a kötetben.

Magic Johnson is megkapta a koronavírus elleni vakcinát

Larry Bird és Magic Johnson rivalizálásáról jelent meg magyarul egy lebilincselő könyv.
Ez itt a mi történetünk – a saját szemszögünkből
A G-ADAM Kiadó számos pazar kosárlabdás könyvet jegyzett az elmúlt években. Többek között Phil Jackson: Tizenegy gyűrű, Scottie Pippen Unguarded – Az én igaz történetem, Sam Smith: A Jordan-szabályok , Jack McCallum: Dream Team, Jeff Benedict LeBron című kötetének magyar kiadását olvashatjuk általa.
Ehhez az impozáns névsorhoz csatlakozott idén februárban Larry Bird & Magic Johnson: Amikor miénk volt a pálya c. munkája (Jackie MacMullan közreműködésével, Szabó Mihály István és Szabó György András fordításában).
Elolvasása után két apróbb kritikát tudunk csak megfogalmazni róla: túl rövid, még folytattuk volna szívesen hetekig, nem csak 325 oldalon át, plusz nincs benne tartalomjegyzék. Kábé ennyi.
Lenyűgöző a The GROAT (Greatest Rivalry Of All Time), minden idők legnagyobb NBA-rivalizálásáról olvasni kettejük főszereplésével, és rengeteg megszólalásával. Nem csak egyedi aranyborítós kivitelezése miatt egyedülálló a cucc, a belbecs is arany oldalakkal van tele.
A mű fő szála, hogy Larry Bird és Earvin 'Magic' Johnson pályafutása összefonódott már az egyetemi évek óta egészen 1992-es visszavonulásukig. Mindkettőjüket 1978-ban draftolta egy-egy NBA-franchise (a Boston Celtics, illetve a Los Angeles Lakers), 1979-ben NCAA-döntőt játszott egymással Bird Indiana State-je és Magic Michigan State-je (Johnson örülhetett bajnoki címnek), ’79 októberében ugyanaznap mutatkoztak be a ligában, együtt nyertek olimpiát a felejthetetlen Dream Team tagjaként 1992-ben Barcelonában, majd még abban az évben intettek búcsút a cirkusznak.
"Miután találkoztunk, ő lett az, akit le kellett győznöm." – említi Bird az előszavában. Tehát Magic mindenki másnál nagyobb motivációt jelentett számára, és viszont, a versengés éltette mindkettejüket. Főleg a kettejük, na meg a Celtics és a Lakers közti. Játékosként minden reggelüket azzal kezdték, hogy csekkolták az újságban a másik számait.
Párhuzamosan ismerhetjük meg a történetüket, azt hogyan kerültek egyetemre, illetve az NBA-be. Megtudhatjuk, hogy a Celtics 33-asa imádott gombászni, a Lakers 32-ese pedig a csokis fánkért, a biliárdért és a pingpongért volt oda. Mindketten jó kapcsolatot ápoltak egyesületük vezetőjével, Bird fallabdázott Red Auerbachhal, Magicet pedig a Lakers-tulajdonos Jerry Buss vitte sűrűn bulizni.
Részletesen olvashatunk arról, hogy a két zseni hogyan mentette meg az érdeklődés hiányában szenvedő NBA-t. Az 1980-as nagydöntőt például egyetlen nagy csatorna sem volt hajlandó élőben közvetíteni.
Az a narratíva sokáig megy végig a könyvön, hogy Bird – bár figyelte és elismerte – ignorálta Magicet. A ’82-es All Starra már kifejezetten ellenszenv alakult ki köztük. Számos ellentétpárt fel lehetett állítani róluk: keleti part vs. nyugati part; ebédes doboz brigád kontra Showtime; a sztoikus, visszafogott, rejtélyes Bird, szemben a túláradóan érzelmes Johnsonnal.
Még a fehér/fekete ellentét számos eleméről is képet kapunk. Kettejük karrierje viszont segített eloszlatni mindkét oldal hamis előítéleteit. Idővel az NBA is kihasználta a marketingértéküket, túllépve a faji sztereotípiákon.
Hosszú, bámulatos leírásokat találunk a ’84-es és a ’85-ös Lakers-Celtics döntőkről, Pat Riley edzői módszereiről, a Bird pályafutását erősen hátráltató hátsérüléséről, betekintést nyerhetünk Kareem Abdul-Jabbar személyiségébe.
picture

Pat Riley és Magic Johnson

Fotó: AFP

Az öt kedvenc idézetünk a könyvből

"Azon kaptam magam, hogy neki drukkolok, pedig nem is kedveltem.” (Larry Bird)
"Őszintén szólva azt megelőzően, hogy Stern lett a komisszár, az All Star-meccset értelmetlen baromságnak tartottam.” (Larry Bird)
"Larry mérföldekkel jobb játékos, mint bármelyik kiscsatár, aki valaha játszott. Ráadásul, hogy őszinte legyek, a mai napig nem tudom biztosan, hogy ő valójában egy kiscsatár-e, vagy erőcsatár.” (Michael Jordan)
"A faji hovatartozás egyszerűen nem volt téma Larry Bird számára. A legkevésbé sem rasszista. Ő csak egy fickó, aki nyerni akart, és közben szétrúgni pár segget.” (Cedric Maxwell, Bird bostoni csapattársa)
"Az életük összekapcsolódott, mint egy öreg fa két ága, amelyek annyiszor keresztezték egymás útját, hogy már végleg összefonódtak."
picture

Magic és Larry

Fotó: Other Agency

A két spíler versenyszelleme hasonló volt, derül ki a szembejövő sztorikból, bár olyan mélységekig egyikük sem jutott, mint a közben az NBA-ben felbukkanó Michael Jordan – róla kiderül, hogy sosem lettek barátok Magickkel.
A bostoni és a Los Angeles-i szupersztár vált a szabvánnyá, amelyhez mérte magát Jordan. Emlékezhetünk a Last Dance-ből, Őlevegősége első, 1991-es bajnok címének megszerzésekor arról beszélt, hogy így már bekerült abba az elitbe, melyet cikkünk két hőse fémjelez.
Az egyik legjobb rész kettejük személyiségének eltérő jegyeiről, hogy amíg Magic 1985-ben a Bahamákon nyaralt a bajnoki gyűrű megszerzése után, Bird kavicsot lapátolt a vízelvezető csatornához, amelyet a háza melletti új kosárlabdapályájához csinált. Be is állt a háta. Azt csak később tudta meg, hogy a karrierje utolsó hat évében őt kínzó hátfájás egy veleszületett betegség következménye.
A Trash Talk első, 2013 szeptemberi adásában a legnagyobb trash talkerek listáján második lett Larry Bird. Tőrös Balázs adásban elhangzott kommentárja így hangzott:
"Lehet-e annál megalázóbb, ha egy NBA-viszonyok között gyíktestűnek számító, hófehér bőrű, Bundesliga-frizurás, pornóbajszos ember odajön, és porig aláz? Lehet ennél rosszabb a helyzet, hogy ha mellé még a szövege is borzasztóan jó."
Erre példákkal is tud szolgálni a könyv. Íme az egyik.
"NBA-szerte gyorsan híre ment, hogy Larry nagydumás. Az Indiana Pacers csatára, Chuck Person újoncidényében csapata ellátogatott a Boston Gardenbe egy héttel karácsony előtt, Bird pedig egy karácsonyi üdvözlettel várta.
'Van számodra egy ajándékom’ – szólt oda neki, amikor az összecsapás előtt elsétáltak egymás mellett.
A második félidő vége felé Bird felhozta a labdát és elsüllyesztett egy hárompontost éppen a Pacers kispadja elől, ahol ekkor Person is ült.
’Boldog karácsonyt, b***meg!' – nézett rá Bird."
"85 szeptemberében közösen forgattak reklámfilmet a Converse-nek Bird indianai otthonában. Miközben maga a videó összesen 28 másodperc, a két kosaras viszonyának jellege ekkor változott meg tartósan, és végül barátsággá szelídült.
Fontos részletek derülnek ki arról, Johnson hogyan tudta meg 1991 őszén, hogy HIV-pozitív. Az ügynökével hívatta fel Birdöt a hírrel, és hogy visszavonul. Larry azonnal tárcsázta Magicet, mert szeretett volna beszélni vele.
"Úgy éreztem, mintha valaki kiszívta volna a levegőt a tüdőmből. Szörnyű üresség érzése töltött el, hasonlóan ahhoz, amikor az apám öngyilkos lett.” – mondta Bird.
A kor és a kór viszonyaira jellemző, hogy Larry, valamint az NBA játékosa és Magic felesége, Cookie is azt hitte, a Lakers legendája meg fog halni. Megrázó, ahogy arról olvashatunk, milyen sokan elfordultak Johnsontól, mert keveset tudtak a vírusról, még saját csapattársai közül is a legtöbbet féltek tőle.
picture

Larry Bird és Magic Johnson 2009-ben

Fotó: AFP

Annyira hiányzott neki a kosárlabda, hogy a ’92-es All Starra visszatért, ez a meccs segített megváltoztatni, ahogy világszerte a HIV-ről gondolkodtak. Persze így is akadtak neves kivételek.
Isiah Thomas, a Detroit Pistons kétszeres NBA-bajnok irányítója, Magic Johnson közeli barátja egyszeriben kételkedni kezdett cimborája szexuális irányultságában, a háta mögött hívta fel közös ismerőseiket ezután kutatva. Kapcsolatuk örökre megváltozott Isiah tahó viselkedése miatt – az ember, aki bő 30 év után is csodálkozik azon, hogy kimaradt a Dream Teamből.
A másik nevesebb fajankónak Karl Malone bizonyult. Miután (!) Barcelonában csapattársként nyertek olimpiát, annak az évnek az őszén a Utah Jazz óriása arra célzott egyik nyilatkozatában, hogy nem szívesen látnák őt a pályán. Magic visszatérése "talán jót tesz a kosárlabdának, de ennél jóval távolabbra kell tekinteni. Sok fiatal férfiről beszélünk, akik előtt még ott az egész élet.”
1992 februárjában visszavonultatták Magic 32-es mezszámát Los Angelesben, Bird beszédet mondott az eseményen, Johnson pedig megköszönte neki, hogy a legjobb teljesítményre ösztökélte őt.
Az egyik legkiválóbb fejezet az, amelyik szűk 30 oldalon át a Dream Team barcelonai szereplésével foglalkozik. Mint kiderül, Magic megállás nélkül nyaggatta Birdöt az olimpia miatt, szeretett volna vele játszani, de Celtics mitikus alakja már csak korlátozottan tudott mozogni az erős hátfájdalma miatt.
Megtudhatjuk, hogy az álomcsapat alig edzett Barcelonában, miközben Jordan menetrend szerint golfozott minden nap. Bird és Magic egymásnak aláírt labdával búcsúztak az óriási fölénnyel megnyert olimpiától. Majd együtt vonultak vissza. Kölcsönkenyér visszajár alapon a bostoni Larry Bird-esten Magic is felszólalt – egy celticses pólót hordva a meze alatt.
Ebben a csodálatos könyvben végig arról olvashatunk, mennyire összekapcsolódott Larry Bird és Magic Johnson öröksége. Egy olyan kettős rivalizálás sztorijával szembesülhetünk, amelyhez hasonló nem lesz már több az NBA-ben.
picture

Hoppá! Magic Celtics-pólóban!

Fotó: Getty Images


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés